Ugodni krimić za ljubitelje zemljopisa

Anđelka Kliment (1949.) je svoj prvi roman pod nazivom „Ubojstvo na Mrežnici“ (Beletra, 2022.) i naznakom „cosy crime“ (ugodan zločin) smjestila u Toplice Leševo.

KRATAK SADRŽAJ KRIMI ROMANA UBOJSTVO NA MREŽNICI
Umirovljena forenzičarka Irma Steeg uživa sa svojim prijateljima u njihovoj vikendici na Mrežnici, ali pri obilasku Toplica Leševo („Užitku je svojstveno da ga uvijek nešto kvari“) u bazenu otkrivaju leš (Irmu „veseli“ ta podudarnost imena toplica i mrtvog tijela).

naslovnica-ubojstvo-na-mreznici-1

Ubijeni je ugostitelj Martin Sačer, vlasnik je lokala „Zeleni vir“ u Dugoj Resi ali i brojnih drugih nekretnina , a o njemu kruže kontroverzne informacije: jedni tvrde da je bio srdačan i svima spreman pomoći, dok ga drugi smatraju ženskarom i švercerom, kriminalcem povezanim s lokalnim moćnicima.

Istragu vodi dugoreški inspektor Branko Prpić, ali budući da ni nakon dva mjeseca nema rezultata, iz Zagreba dolazi glavni inspektor Borna Herman. Ubrzo se Herman povezuje sa Steeg (poznaju se iz doba njegova školovanja u Londonu) i zajedno analiziraju Sačerov život ispitujući njegove zaposlenike, prijatelje i obitelj (bivšu suprugu, udovicu i mladenačku ljubav, te troje odrasle djece od kojih je jedna kći vanbračna).

toplice-lesce

Postupno se otkriva da se radilo o uljudnoj i pristojnoj osobi pa postaje još zagonetnije tko ga je ubio ubodom noža u trbuh. Dakle, ubojica je… Roman je napisan elegantno i s dozom osebujnog humora, opisi ulica, trgova, restorana i kafića (Zagreb, Duga Resa) su realistični i funkcionalni, a prikaz toplica potpuno odgovara povijesti i izgledu Toplica Lešće (na rijeci Dobri; Leševo je pokraj Kraljeva).

Čitatelji o izgledu likova, međusobnim odnosima i događajima saznaju kroz „misli“ i putem dijaloga, čime je postignuta protočnost romana.

Književni statističari tvrde da je lako napisati dobar roman-prvijenac (mada ga oni, dakako, nikada nisu napisali), ali da je problem napisati dobar drugi roman. Mislim da će Anđelka Kliment demantirati tu tvrdnju.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button