Uspomene s mora – suveniri koji će vam se uklapati u interijer i stil života

Koliko puta vam se dogodilo da vam je bilo toliko lijepo na ljetovanju da ste poželjeli sa sobom ponijeti dašak tih trenutaka. No, razni suveniri, kupljeni u trenutku posebnih opuštenih emocionalnih stanja, kasnije nas opterećuju u našem domu i čak nam nije jasno zašto smo ih uopće kupili :)

suvenir svjetionik skoljkice

Što ste najčešće učinili? Napravili fotografije, kupili suvenire ili nešto treće?

Donosimo vam nekoliko prijedloga kako ponijeti kući prekrasne uspomene s odmora i to često za ništa ili jako malo potrošenih novaca.

razglednica

Fotografije

Razvoj mobilne tehnologije omogućio nam je da uvijek sa sobom imamo poprilično dobre kamere i fotoaparate. Mobitelom ovjekovječite svoju obitelj na plaži, svoje mališane kako se igraju u pijesku ili brčkaju u plićaku ili pak zalazak sunca kakav se rijetko viđa u kontinentalnom dijelu.

Napravite seriju fotografija od kojih kod kuće možete napraviti savršen obiteljski album koji će vas uvijek podsjećati na prekrasne minule trenutke.

Pogledajte OVDJE koji su profesionalni savjeti za najbolje fotografiranje hrane

Neke fotografije možete isprintati u većem formatu te ih na platnu ili fotopapiru objesiti na zidove. Osim ovih opcija imate i mogućnost postavljanja dragih fotografija na zaslon mobitela te će te tako u svakom trenutku imati mogućnost barem se nakratko u mislima vratiti na zadnje sunčane dane prije zime..

ljetovanje

Autentični suveniri

Uvijek postoji opcija kupovanja suvenira. To mogu biti magneti, razglednice, stanke za knjigu, ali i tradicionalna jela i pića iz kraja u kojem se nalazite. Ispitajte mještane i otkrijte što je tipično za njihov kraj te kući ponesite dašak Mediterana u boci ili na tanjuru.

suveniri

Ako niste osoba za kupovanje tipičnih suvenira, brodića ili okvira, zasigurno ćete u uskim ulicama susresti pokoje dijete koje prodaje školjke koje je pronašlo na plaži. To sigurno neće biti velik izdatak, a djeci ćete dati kunu ili dvije te omogućiti da sami i svojim novcima kupe osvježavajuće piće, žvakaću gumu ili možda samo malo nahrane gladnu kasicu prasicu.

Suveniri na plaži

Često suvenire uopće ne trebate kupovati jer se oni nalaže svuda oko vas na plaži. More tijekom dana i noći izbacuje brojne stvari, prazne školjke, komadiće drveta ili razne komadiće stakla.

To staklo nije oštro jer ga je more svojim djelovanjem oblikovalo, a radi ljudske nepažnje ima ga zaista u različitim bojama, što je iznad svega veoma žalosna činjenica. Uzmite pokoji komadić te kod kuće sami napravite mozaik koji će vas uvijek podsjećati na lijepe provedene trenutke. Osim što ćete imati jedinstven suvenir pomoći ćete i u čišćenju plaže te time napraviti jedno dobro djelo.

skoljke-zvjezde-s-plaze

Morske biljke

Tržnice na moru često obiluju sadnicama poznatih morskih biljaka. Zašto kući ne biste ponijeli maslinu u tegli, malo ružmarina ili neke druge biljke. Za samo nekoliko kuna imat ćete prekrasan podsjetnik na ljetovanje koji će uljepšavati vrt, prozor ili vaš balkon. Osim sadnica, možete kupiti i sušeno bilje te ga povješati po kući, u kuhinju ili lavandu po ormarima kako bi tjerala moljce.

etericno ulje sapun

Eterična ulja

Nije loše opskrbiti se s ljekovitim uljima biljaka koje nije moguće pronaći u mjestu u kojem živite jer ćete tako osim daška mora kući ponijeti i jednu vrstu lijeka za vašu kućnu ljekarnu.

To može biti ulje lavande ili nekog drugog bilja, ali i jedinstveno domaće maslinovo ulje kojeg je malo teže pronaći živite li u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

OVDJE izaberite najbolje eterično ulje za vaše bolje raspoloženje i zdravlje

Uz ovih nekoliko savjeta moći ćete u toplim danima i sjećanjima uživati i u zimi. Bilo da se radi o okusima, mirisima ili suvenirima i fotografijama, nezaboravan odmor i uspomene uvijek će biti s vama.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button