Veličanstveni kare od jelena

Mašta i priprema zanimljivih jela zasigurno će razveseliti drage nam osobe. Ovoga puta popularni zagrebački restoran Apetit city i chef Stjepan Bistrički predstavljaju zanimljivo jelo od jelena, koje će oduševiti sve ljubitelje divljači.

Kare jelena s kremom od celera / spužva od vrganja / sotirano kuhano povrće / svježa rotkvica / umak od divljači

Potrebne namirnice za 4 osobe:
Kare jelena 1.5kg
Celer 400g
Vrhnje za kuhanje 2dcl
Mahuna 200g
Mrkva 200g
Rotkvica 50g
Maslac 100g
Maslinovo ulje 0.5dcl
Umak od divljači 2dcl
Spužva od vrganja
Sol, papar

Priprema jela:
Kare jelena odvojimo od kosti i očistimo od žilica. Kosti i žilice iskoristimo za umak. Izrežemo meso na porcije i mariniramo sa soli, paprom i maslinovim uljem. Celer očistimo, izrežemo na male kockice te ga stavimo na zagrijani maslac. Zalijemo ga vrhnjem za kuhanje, posolimo i lagano kuhamo. Dok se celer kuha očistimo ostalo povrće osim rotkvice i blansiramo u kipućoj vodi. Kada je celer kuhan izmiksamo ga sa štapnim mikserom i protisnemo kroz sito. Meso ispečemo u tavi ili roštilju, blansirano povrće sotirano na maslacu u tavi, začinimo.

Serviramo na tanjur kremu od celera, meso, sotirano povrće, spuzvu od vrganja, svježu rotkvicu izrezanu na kolutiće i prelijemo umakom od divljači.

Umak od divljači:
Korjenasto povrće 0.5kg
Kosti koje su nam ostale od karea
Koncentrat rajčica 100g
Crno vino 2dcl
Ulje 0.5dcl
Maslac 50g
Med 20g
Sol i papar

Priprema:
Korjenasto povrće zapečemo na ulju, dodamo koncentrat rajčice zalijemo crnim vinom i vodom. Kosti ispečemo u peći i ubacimo kuhati. Ostavimo da kuha što duže. Procijedimo pa iskuhavamo tj. reduciramo da dobijemo gusti umak. Na kraju dodamo malo meda, maslaca i začinimo.

Spužva od vrganja
Prah vrganja 15g
Jaja 3
Maslac 70g
Brašno 20g
šećer 20g
Sol 1g

Priprema
Otopimo maslac i šećer, umiješamo jaja, sol, prah od vrganja i na kraju umiješamo brašno. Smjesu stavimo u kalupe i pečemo u peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Recepti Apetit city

Facebook Like Button