Virtualno putovanje u potrazi za najboljim receptima svijeta

Osjećate li nekada da je miris lokalne hrane najsnažnija uspomena s vašeg putovanja?
Vožnja po uskim talijanskim ulicama? Miriši na pizzu!
Jutarnja šetnja francuskom rivijerom? Nezamisliva bez svježe pečenog croissanta!

OVDJE možete odmah preuzeti recept za originalnu pizzu iz Napulja
OVDJE možete pogledati recept za izradu finih croissanta koji će postati vaš omiljeni doručak uz kavu ili topli čaj

Iako gastronomija vrlo vjerojatno nije glavni razlog putovanja, definitivno je vrlo bitan faktor jer svaki naš dan počinje i završava istim pitanjem: Što ćemo jesti? Hej, neka mjesta jednostavno imaju dobru hranu utkanu u svoj DNK!

I svi se pitamo isto – koliko košta put oko svijeta i koliko je vremena potrebno za isti?
Pa, ako baš želite znati – svega nekoliko sati, dvije – tri stotine kuna, ako u navedenoj avanturi želite uživati udvoje i kao da to nije dovoljno dobro – sve navedeno bit će vaših ruku djelo.

Zvuči nerealno? Slijedi objašnjenje

Pripremite putovnicu za nepce, jer ako već još uvijek ne možemo fizički putovati, ugođaj gastro avanture diljem planeta – nitko nam ne može oduzeti, a najpopularniji recepti i tradicionalna jela uskoro mogu biti i na vašem stolu!

yello juha od kukuruza gulas palacinke od krumpira

Najpopularnije destinacije još uvijek su Kupaonski otoci, Ujedinjene kutne garniture, La Terasa i naravno Santa Kuhinja!

Koliko smo samo puta poželjeli ostaviti sve i zaputiti se u neku avanturu daleko od realnosti?
Neovisno o tome u kojem kutku svijeta živjeli i čime se bavili – jedno nam je svima zajedničko – kada bi radili istraživanje i sastavili popis svačijih želja – pri samom vrhu zasigurno bi nam svima bio put oko svijeta!

Otkrivanje novih kultura, jela, mjesta i gradova oplemenjuje svakoga, a uz to gradi nezamjenjivo bogato iskustvo.

U nastavku otkrivamo najbolje lokacije za gastro zaljubljenike do kojih, istina ne možete doći – ali zahvaljujući , one mogu doći k vama!

Zavalite se u fotelju i krenite u otkrivanje najboljih jela Izraela, Amerike, Finske

Izrael, Tel Aviv

Tel Aviv-Yafo (hebrejski: תֶּל אָבִיב-יָפוֹ, arapski: تَلْ اَبِيبْ-يَافَا Tal Abīb-Yāfā) izraelski je grad na obali Sredozemnog mora. Po broju stanovnika, on je drugi po veličini grad u Izraelu, s 405 500 stanovnika, na površini od 51,4 kvadratnih km. Odlikuju ga prekrasne plaže, još ljepši stanovnici, te prepuni barovi i restorani.

Zanimljivo, prema istraživanjima troškova života, Tel Aviv je uvijek pri samom vrhu ljestvice najskupljih gradova Bliskog istoka. Uz sve to, navodno je Tel Aviv i među najskupljim gradovima općenito na svijetu.

Jednu stvar morate znati, u Izraelu je standard iznimno visok pa tako jedno pivo košta otprilike 100 kuna, čaša dobrog vina nešto više, a solidan koktel otprilike oko 180 kuna. Baš zato, solidno baratanje šekelima (Izraelska nacionalna valuta) i više je nego nužno, iako je plaćanje u američkim dolarima jednako moguće.

tel-aviv-plaza

No, kao u svim metropolama, tako i u ovoj, vrlo popularan je termin happy hour u kojem cijene u barovima oko 18 sati padaju za otprilike 50 posto. Izraelci ne samo da su izrazito pametni, oni su vrlo moderni i itekako znaju uživati u životu!

Ukusni Falafel, shakshuka (jaja u umaku od rajčice) i neizbježan humus samo su djelić raznovrsne gastro ponude, uz to što imaju prefino voće i povrće, iako praktički žive u pustinji. Sve te delicije dobro zaliju pivom i najboljim vinom.

MUST HAVE JELO LATEKS ILI LATKE – PALAČINKE OD KRUMPIRA
Latkes/Latke ili palačinke od krumpira dio su tradicionalne židovske prehrane. Riječ je o prženom jelu koje se jede kao prilog u posebnim prilikama poput Hanuke (proslava židovskog nacionalnog opstanka i vjerske slobode ), a koje se unatoč tome priprema od tek nekoliko uobičajenih sastojaka kao što su krumpir, luk i jaja.

Tijekom Hanuke, mnoge obitelji pozivaju svoje prijatelje i rodbinu na osvjetljavanje menoraha gdje pjevaju pjesme, igraju dreidel, razmjenjuju darove i uživaju u tradicionalnoj Hanukkah hrani. Slane palačinke od krumpira – latkes ili latke – najpopularnija su hrana tih dana! Poslužuju se s kiselim vrhnjem ili jabukom sa strane.

palacinke od krumpita lateks

Palačinke ili kako ih mi nazivamo popečki od krumpira – Latke

S ovim prhkim, vrućim popečcima ne možete pogriješiti ako ih pripremite za večeru. Poslužite s vrhnjem i nasjeckanim zelenim lukom!

Sastojci za palačinke od krumpira – latke:
2 šalice oguljenog i naribanog krumpira
1 žlica ribanog luka
3 jaja, istučena
2 žlice brašna
1 ½ žličice soli
½ šalice ulja za prženje

Priprema recepta
Naribani krumpir i luk posolite i dobro promiješajte. Ostavite par minuta te potom procijedite kroz u gazu kako bi odstranili što više vlage.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krumpir, luk, jaja i brašno.

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Stavite velike žlice mješavine krumpira u vruće ulje, pritiskujući ih s kuhinjskom lopaticom, kako bi dobili pljeskavice debljine do 10mm. Kada posmeđi s jedne strane, okrenite popečak te ga popecite do kraja.

Krumpirov popečak izvadite iz tave te ostavite da se ocijedi na papirnatim ručnicima.

Poslužite vruće!

popecci palacinke od krumpira latkes

LATKE ALTERNATIVA
Yello latkes s dimljenim lososom. Priprema traje 30 minuta – a kuhanje svega 45. Hrskava izvana, meka iznutra. Palačinka od ribanog krumpira i luka prekrivena kremastim vrhnjem i zamamnim dimljenim lososom.

New York, Sjedinjene Američke Države

Ovaj grad smješten je na istočnoj američkoj obali, I to na ušću rijeka Hudson i East River, a u narodu je poznatiji kao Velika jabuka. U njemu živi više od osam milijuna ljudi dok ga godišnje posjeti više od 50 milijuna ljudi. Nada i sloboda u ovom se megapolisu osjete na svakom koraku, stoga i ne čudi da su mnogi upravo u njemu odlučili ostvariti svoj američki san.

Osnovan davne 1624., nekada se zvao New Amsterdam, no onda su Englezi uzeli stvar u svoje ruke – i stvorili grad za pamćenje. NY ne samo da dotiče nebo svojim mnogobrojnim neboderima koji će vas ostaviti bez daha, on zapravo utječe na svaki kutak ove kugle. A da ne pričamo o njegovom tzv. hramu svih šopingholičara poznatijem kao Peta Avenija.

new-york-neboder

Za početak najbolje je prošetati do Otoka Liberty i divite se Kipu Slobode! Najpoznatiji simbol New Yorka zapravo je francuski poklon narodu SAD-a s istaknutim danom američke nezavisnosti koji već i ptice na grani znaju pada na 4. srpnja. Osim prekrasne panorame na cijeli NY, u blizini vam je i neizbježni Brooklyn bridge koji povezuje taj dio grada s Manhattanom, baš kao i Wall Street. U gradu s više od 20 tisuća restorana, trebalo bi vam otprilike 50 godina da posjetite svaki, no tradicija je jasna.

MUST HAVE JELO Američka juha od kukuruza
Kukuruzni gulaš je juha od gulaša pripremljena korištenjem kukuruza kao primarnog sastojka. Osnovni kukuruzni napitak obično se sastoji od kukuruza, luka, celera, mlijeka ili vrhnja i maslaca.
Dodatni sastojci koji se ponekad koriste uključuju krumpir, slanu svinjetinu, ribu, plodove mora i piletinu.

gulas juha od krumpira corn cowder

Američka juha od kukuruza

Vegetarijanska verzija američke juhe od kukuruza idealna je za ugodnu i laganu večeru.

Sastojci za recept juhu od kukuruza:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
6 šalica zrna kukuruza
3 šalice narezanog crvenog krumpira na kockice
1 velika glavica crvenog luka, nasjeckana
1 crvena paprika, nasjeckana
2 rebra celera, nasjeckana
¾ žličice soli
½ žličica čilija u prahu
2 srednja češnja češnjaka, prešana ili mljevena
4 šalice povrtne juhe
2 šalice vode
1 lovorov list
2 žlice maslaca
¼ šalica kiselog vrhnja ili grčki jogurt
1 žlica svježeg soka limete
Svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Priprema recepta:
U loncu za kuhanje na zagrijano maslinovo ulje dodajte kukuruz, krumpir, luk, papriku, celer, sol i čilija u prahu. Promiješajte i pirjajte oko desetak minuta, dok luk ne postane proziran.

Dodajte češnjak te pirjajte još minutu uz stalno miješanje. Dodajte vodu i povrtnu juhu te lovorov list pe lagano promiješajte.

Pojačajte temperaturu dok voda ne zakipi a onda smanjite da juha lagano krčka. Uz povremeno miješanje kuhajte oko 25 do 30 minuta. Juha je gotova kada je krumpir kuhan.

Maknite lonac sa štednjaka, te izvadite lovorov list. Prebacite tri šalice juhe, otprilike pola šalice vode pola tvrdih sastojaka, u mikser te dodajte maslac. Masu dobro izmiksajte te vratite usitnjenu juhu u lonac.

Dodajte peršin, kiselo vrhnje, sok od limuna i mljeveni crni papar.
Podijelite juhu u tanjure i servirajte.
Ova juha je idealna za čuvanje u frižideru do pet dana nakon što je napravljena.

Na području New Englanda gdje je i nastao gulaš odnosno juha od kukuruza naziva se Corn Chowder, a ujedno simbolizira blagdane i druženje. Chowder je zapravo vrsta juhe ili juhe koja se često priprema s mlijekom ili vrhnjem i zgusnuta slomljenim krekerima, zdrobljenim brodskim keksom ili okruglicom. Varijacije gulaša mogu biti morski ili povrtni.

ALTERNATIVA
Yello Corn Chowder. Priprema traje 15 minuta a kuhanje 50. Lonac krcat slatkim kukuruzom, krumpirom, mladim lukom i mrkvicom čini nevjerojatno kremasto varivo.

Finska, Laponija

Kada nešto poželimo prva je asocijacija na najstarijeg djedicu na svijetu, a pismo želja se šalje na jedno adresu na svijetu – rodno mjesto Djeda Mraza koji se skrasio u dalekoj Finskoj, zemlji čarobne polarne svjetlosti, osam godišnjih doba i nevjerojatno ukusne hrane.

U gradiću Rovaniemi bijela bajka postaje stvarnost – a saonice su glavno prijevozno sredstvo!
Djedičin dom je brdu Korvatunturi. Uz pomoć supruge Mouri i patuljaka, vrijedno priprema i pakira poklone svakih blagdana.

laponia-snijeg

Krajem svake godine, za rođendan Krista, Joulupukki, kako ga zovu Laponci, upregne u svoje saonice osam sobova, pripremi sve poklone i krene zemaljskom kuglom darivati stare i mlade – dok u toj zemlji čuda gdje uvijek ima Lumi (finska riječ za snijeg) se na veliko jede i pije.

Laplandske delicije uglavnom se vrte oko haringa i lososa – uz karjalan – desert od raženog brašna. Najpoznatiji debeljuškasti djedica pivskog trbuha i bijele brade s crvenom kapom na glavi – ne samo da je najpoznatiji Laponac na svijetu već i osoba koja vidno uživa u hrani!

MUST HAVE JELO JUHA OD LOSOSA
Kad jednom u Laponiji, po najvećoj zimi, pojedete dobru juhu od lososa, postat će vam jasno zašto vam je u tim uvjetima potrebna „teža hrana“. Na dalekom sjeveru Finske najvažnije je da hrana grije iznutra, pogotovo kada vani temperature padnu i do 30 stupnjeva ispod nule.

finska-juha

Finska juha od lososa

Finska juha od lososa ili lohikeitto, je jednostavno nordijsko jelo koje je zgotovljeno za 30 minuta, a priprema se s komadićima lososa koje se naprosto tope u ustima.

Sastojci za recept – finska juha od lososa:
150 g mrkve
600 g krumpira
2 srednja luka
1 srednji poriluk
2 lista lovora
5 zrna u papru
500 g fileta lososa (bez kože)
mljeveni crni papar
sol
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica nasjeckanog kopra
1 – 2 žlice limunova soka

Priprema recepta:
Mrkvu i poriluk narežite na tanje kolutiće, krumpir na kockice, a luk na ploške. U lonac za juhu stavite ulje i pirjajte luk i poriluk dok ne omekani. U lonac dodajte ostalo povrće, te 1 litru vode ili još bolje ribljeg temeljca te dodajte papar, lovor i sol.

Kuhajte oko 15 – 20 minuta dok povrće ne omekša. Pred kraj dodajte losos narezan na kockice.
Kuhajte još oko 5 minuta, popaprite i po potrebi posolite. Umiješajte vrhnje, limunov sok i pospite koprom, smanjite vatru te prokuhajte još malo.

ALTERNATIVA
Yello finska juha s lososom. Lagana kremasta juha od lososa s puno zdravog povrća idealan je i okrepljiv obrok. Finci je zovu Lohikeitto. Teško za izgovoriti, a tako lako za skuhati…

Tekst i fotografije: Yell prv hrvatsk meal kit servis
Recepti: Wish hr