Vjenčano i zaručničko prstenje – kako se kupuje i kako se nosi

Prstenje simbolizira vječnost, brak i ljubav…

Donosimo vam izbor različitih modela predivnog zaručničkog i vjenčanog prstenja. Od klasičnih modela, preko sofisticiranih i minimalističkih do onih ukrašenim dragocjenim kamenjem, za sebe odaberite onaj najbolji. Burmu svakako biramo vrlo pažljivo, jer se ona stavlja na ruku za sva vremena.

Ako ste od parova koji će svoju vezu i najavu vjenčanja obilježiti zarukama, onda ćete imati priliku odabrati i zarčnički prsten o čijem dizajnu trebate razmisliti, jer se on lijepo mora slagati uz vjenčani prsten, budući da se oba nose na jednom prstu.

Prsten - Zlatarna Celje

Pravilo je da se zaručničko i vjenčano prstenje stavlja na četvrti prst, odnosno prstenjak, no zašto i od kada je to zapravo tako?

Prema jednom kineskom vjerovanju četvrti prst je prst koji predstavlja supružnike. Palac predstavlja roditelje, kažiprst braću i prijatelje, treći prst smo mi sami, dok su mali prst naša djeca. Ilustrirat ćemo to na jednostavan način.

Ako pripremate vjenčanje pročitajte još interesantnih članka:

Organizacija vjenčanja – Kako ostati miran i zadovoljan kod organizacije vjenčanja?
Fotograf za vjenčanje – Savršen fotograf za vjenčanje mora shvatiti sve vaše ideje i želje pa ovaj odabir mora biti osoban i beskompromisan.
Zašto se odlučiti za egzotično vjenčanje na otoku? – Vjenčanje kao iz bajke na rajskim otocima.
Pozivnice za vjenčanje – Pronađite inspiraciju za tekst pozivnica za vjenčanje.
Bonton pripreme vjenčanja – Pripremite se za vjenčanje korak po korak.

Sklopite dlanove i srednje prste postavite unutra kao da njima želite dotaknuti sredinu dlana iste ruke i pokušajte istovremeno odvajati palac od palca, zatim kažiprst od kažiprsta i tako dalje, dok vam ostali prsti pri odvajanju trebaju ostati spojeni. Vidjet ćete da ovisno i prstu, odnosno vezi, neki se prsti lakše odvajaju, dok neke gotovo da i ne možete pomaknuti. Vjeruje se da je to jedan od razloga zašto se vjenčano prstenje nosi baš na tim prstima.

Zlatarna Celje

Od kulture do kulture zavisi na kojoj ruci se nosi prsten pa tako muslimani prsten nose na desnoj ruci jer lijevu smatraju nečistom, dok se u zapadnoj kulturi vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci. Još su stari Egipćani vjerovali da se na lijevoj ruci na četvrtom prstu nalazi vena koja vodi ravno u srce. Oni su isto tako među prvima za koje postoje pisani tragovi da su nosili vjenčano prstenje.

Prsten - Zlatarna Celje

Značenje zaručničkog prstenja

Sam pojam „zaruke“ označava da su se muškarac i žena primili, odnosno uzeli za ruke i odlučili zajednički koračati kroz život. Pritom muškarac ženi stavlja prsten u znak odanosti i vječnosti, a ujedno ju i prstenuje čime drugima daje do znanja da je ona njegova, odnosno zauzeta. U nekim kulturama bio je običaj da muškarac, odnosno mladić upita roditelje za djevojčinu ruku. Tek nakon njihova pristanka i odobrenja, oni bi postali zaručnici te bi počele pripreme za svadbu.

Zlatarna Prahir

Izrada i vrste prstenja

Danas se najčešće koristi zlato za izradu zaručničkog i vjenčanog prstenja. Zlato simbolizira dragocjenost stoga je idealno za ovakve prilike. Ono može biti u žutoj, bijeloj i crvenoj boji. Nekada je bilo najzastupljenije vjenčano prstenje u žutoj boji, dok je danas sve više slučaj da zaručnici odabiru bijelo zlato.

Prsten - Zlatarna Celje

Prstenje se po želji može ukrasiti raznim detaljima, oznakama i natpisima koji vama i vašem budućem supružniku imaju posebno značenje i važnost, a mogu se ispisati i imena, datumi ili kraće izreke.

I dok supružnici najčešće nose jednako prstenje, bez previše detalja, zaručničko prstenje najčešće je optočeno jednom ili više vrsta dragog kamenja. „Najpoznatiji“ zaručnički prsten je onaj s dijamantom na vrhu, jer je upravo taj kamen poznat po svojoj čvrstoći i izdržljivosti, a i simbolizira dragocjenost, vezu i brak. Rubin označava strast, safir simbolizira čistoću i duhovnost, dok zeleno kamenje simbolizira vjernost.

Zlatarna Zaks

Najbitnije od svega je da budući mladenci odaberu prstenje koje u najboljoj mjeri odgovara njima samima i njihovim financijskim mogućnostima.

Količina potrošenog novca nije mjerilo ljubavi i kvalitete odnosa, stoga se pri odabiru prstenja vodite onime što u najboljoj mjeri odgovara vašem supružniku i vama, nevezano uz to što nosi osoba do vas ili što vas mami iz izloga. Na kraju krajeva, to je nešto što ćete do kraja svog života nositi na ruci pa neka vam onda i u potpunosti odgovara.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Uz obobrenje Zlatanice Prahir i Zlatarne Celje

Facebook Like Button