Vratite svome tijelu prirodnu ravnotežu: proljetni detoks

Iskoristite dolazak proljeća za detoksikaciju organizma i vratite svome tijelu prirodnu ravnotežu.

Nakon duge i hladne zime dolazi proljeće na naša vrata. Kao što je svima poznato za vrijeme zimskog perioda unosimo težu, masniju i kaloričniju hranu, a tjelovježba nam je također smanjena.
Zbog nepravilne prehrane i smanjenog unosa određenih vrsta prehrambenih namirnica može doći do pojavljivanja neželjenih simptoma poput glavobolje, kroničnog umora, pada imuniteta ili depresije.

Proljeće – idealno za detoksikaciju

Prije početka proljeća bilo bi idealno započeti detoksikaciju tijela kako bih na vrijeme očistili svoj organizam od nakupljenih toksina.
Dolaskom toplijeg vremena ljudi započinju čistiti svoj organizam od neželjenih tvari, a ujedno kako bih ga nadopunili vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim sastojcima.

Saznajte još

Ljekoviti peršin
Proljetni meni s crvenim mesom
Vitamin C: iskoristite moć vitamina koji rješava većinu problema

Prema zdravstvenim preporukama svaki čovjek bi barem dva puta godišnje trebao napraviti detoksikaciju organizma, a savjet je da se krene u proljeće. Budući da proljeće u prirodi simbolizira buđenje živog svijeta mogli bih reći da i za ljudski organizam ovo godišnje doba predstavlja period obnavljanja i regeneracije.

Kako očistiti organizam

Organizam možete očistiti na vrlo jednostavan način. Potrebno se pridržavati osnovnih uputa za koje će vam vaše tijelo biti zahvalno.

Osjećaj čistoće i lakoće donijet će vam energiju i vitalnost. Prilikom detoksikacije organizma savjetuje se konzumiranje raznolikih vrsta voća i povrća.

Također je bitno napomenuti da je unos vode neophodan te je potrebno unositi oko 2L vode na dan za ubrzanje metabolizma i cjelokupnog rada probavnog sustava. Povećajte unos žitarica, mahunarki i vlakna kako bi potaknuli svoja crijeva na rad.

smoothie zeleni sok hrana napitak

Foodblogerica Sandra Rončević donosi nam raskošni recept za proljetni Detox mix

Sastojci za recept:
4 srednje velike tikvice
2 poriluka
2 režnja češnjaka
1/4 žličice čili pahuljica
1 žlica curryja
2-3 grančice svježeg timijana
3 žlice maslinovog ulja
dva prstohvata morske soli
150 ml kokosovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog mlijeka)

Priprema:
Poriluk očistiti i narezati na kolutiće. U loncu zagrijati maslinovo ulje, dodati čili pahuljice, dva zdrobljena režnja češnjaka i timijan pa time aromatizirati maslinovo ulje oko minute dok začini ne zamirišu.

Dodati poriluk pa uz stalno miješanje pirjati dok poriluk ne uvene, oko 5 minuta. Podliti s malo tople vode po potrebi. Dodati curry, promiješati i nakon par minuta dodati tikvice narezane na kockice (tikvice nije potrebno guliti). Zaliti vrućom vodom tako da voda pokrije povrće, odnosno da bude 1 cm iznad. Kuhati 30 minuta, dok tikvice ne omekšaju.

Na samom kraju posoliti i štapnim mikserom pretvoriti u gusti pire. Razrijediti dodatnom vodom ili kokosovim mlijekom i poslužiti vruće.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button