Wiking nova vrsta pješačenja uz vino – propješačite top 5 vinskih regija

Propješačite ovih pet svjetskih vinskih regija uz degustaciju vina.

Tijekom razdoblja kad smo morali pauzirati skoro sve planove za putovanja, aktivnosti koje bismo inače radili na odmoru održavale su se kod kuće, uključujući i jako popularne virtualne degustacije vina.

No sad kad putovanja polako ponovno postaju moguća, mnogi od nas mogu početi razmišljati o istraživanju zemalja u kojima se proizvode njihova najdraža vina.

Mnogi od nas ove će godine vjerojatno otputovati s ciljem istraživanja neke vinske regije. Kod mnogih postoji velika želja i za istraživanjem svijeta pješice i stoga kuju imaju planove za putovanja koji uključuju pješačenje. Tako ćete usput doživjeti novi trend koji se naziva wiking, a uključuje pješačenje uz ispijanje vina.

Postoji li bolji način za istraživanje prelijepih vinograda diljem svijeta nego pješice?

Pogledajte pet nevjerojatnih vinskih regija gdje možete maksimalno iskoristiti aktivnosti degustacije i finih kušanja vina uz pješačenja i razgledavanje prirode.

hotel-casa-real

Porto, Portugal

Porto je na vrhu liste popularnosti kad je riječ o putovanjima s ciljem posjeta vinskim regijama. A to nije nikakvo iznenađenje. Ovaj priobalni grad u sjeveroistočnom Portugalu poznat je po svojim vinima vinho do porto, koja se proizvode u Dolini Douro.

Ova vinska regija nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, a riječ je o jednoj od najstarijih vinskih regija diljem svijeta u kojoj se proizvode neka od najboljih portugalskih vina.

Kako bi istražili ovo područje, putnici trebaju obući svoje cipele za planinarenje i prošetati se raznim vinogradima po jednoj od mnogih pješačkih staza u okolici. Popnite se na neko od brda u ovoj regiji i uživajte u zapanjujućem pogledu dok pijete vino u jednoj od mnogih vinarija.

Probudite se uz pogled na vinograd u hotelu Ventozelo Hotel & Quinta, smještenom usred Doline Douro. Ovaj predivni smještaj nalazi se na samo dva sata vožnje od Porta, a gosti će ovdje moći uživati u mirnom i prelijepom krajoliku te u nekim od najboljih portugalskih vina.

Veliki dio hotela zadržao je svoju originalnu nekadašnju strukturu, a sobe su uređene u modernom stilu. Sjajno je uživati u lokalnoj portugalskoj hrani u restoranu i onda se pridružiti vinskom obilasku ili pješačenju okolicom.

sonoma vinarija kalifornija

Sonoma, Kalifornija, SAD

Sonoma je savršeno odredište za ljubitelje vina koji ga žele piti dok pješače. Dolina Sonoma vrhunsko je odredište u kojem se nalaze stotine vinograda, od malenih obiteljskih vinarija do velikih, međunarodnih vinarija, a mnoge nagrađivane vinarije potječu upravo iz ovog grada u Kaliforniji.

U ovoj regiji nude se mnogi vinski obilasci i degustacije, stoga ne čudi da svi koji su bili tamo uvelike preporučuju Sonomu za putovanja s ciljem istraživanja vina. Ova regija također nudi obilaske s bicikliranjem po planinama i vožnje u balonima za one putnike koji su u potrazi za pustolovinama.

Hotel Cottage Inn & Spa udoban je i romantičan smještaj za odmor u ovoj vinskoj regiji. Dizajniran je za pravo opuštanje, što je idealno nakon dugog dana istraživanja ove vinske regije pješice.

Gosti mogu uživati u pogledu na vrt dok ispijaju čašu vina ili se mogu odlučiti za tretman u spa centru u sklopu hotela. S obzirom na lokaciju u centru gosti ovog objekta mogu prošetati do jednog od mnogih izvrsnih restorana u Sonomi.

salvadonica-1

Firenca, Italija

Firenca, glavni grad talijanske Toskane, ima brojne preporuke putoholičara kad je riječ o vinarijama, a ondje se proizvode mnoga poznata talijanska vina. Ova regija puna je predivnih vinograda u brdima, a putnici ih mogu istražiti pješačenjem po pješačkim stazama koje vode do mnogih vinarija u kojima je moguće degustirati vino.

OVDJE pogledajte još nekoliko zanimljivosti vezanih uz Toskanu, Firencu i vina Italije

Toskana mjesto za vječne romantičare
Degustacija vina u Toskani
Toskana je dom najpoznatijih vina Italije

Na samo pola sata vožnje od Firence nalazi se objekt Salvadonica, u kojemu putnici mogu uživati u tradicionalnom toskanskom boravku. Ova šarmantna kamena kuća na farmi smještena je na brdu Chianti, a okružena je vinogradima i maslinicima.

Nakon što cijeli dan provedu u istraživanju okolice prepune vinograda, gosti se mogu opustiti u velikom vrtu, koji okružuje bazen i pruža pogled na valovita brda toskanskog ruralnog područja.

vina čilea

Santiago, Čile

Jedno od odredišta s najviše preporuka za vinograde i bogata ukusna vina je i Santiago, glavni grad Čilea. U okolici se nalaze brojne vinske regije, uključujući i Dolinu Maule, a ovo je područje od velikog značaja za južnoameričku zemlju Čile kad je riječ o proizvodnji i izvozu vina.

Stoga ne čudi da oni koji vole fina vina i predivni krajolik rado posjećuju Santiago kako bi kušali razna vina. Ove vinske regije u okolici isplati se istražiti pješice jer vam se nude brojne prilike za pješačenje uz vino kako biste pobjegli od gradske vreve te istražili nevjerojatne vinograde koje nudi Čile.

Hotel Casa Real nalazi se odmah izvan Santiaga te unutar vinograda Santa Rita, a putnicima nudi priliku da borave u jednom od najstarijih vinskih podruma u Čileu. Ovaj luksuzni boutique hotel povijesni je spomenik u kojemu glavnu ulogu ima vino.

Gosti mogu sudjelovati u degustacijama vina, koje se u objektu organiziraju na zahtjev, ili uživati u gurmanskom pikniku u vrtu u sklopu objekta. Za goste koji žele uživati u vinu izvan objekta te koji žele aktivan odmor, objekt nudi obilaske okolnih vinskih regija, gdje gosti mogu pješačiti i degustirati vino u raznim vinogradima.

vinarija u australiji

Coonawarra, Australija

Vinska regija Coonawarra nalazi se u južnoj Australiji te je savršeno odredište za ljubitelje snažnog crnog vina. Iako ova regija nije tako velika – duga je samo 20 km – putnici bez problema mogu provesti cijeli dan degustirajući visoko kvalitetna vina u okolnim, poznatim vinarijama.

A s obzirom na to da regija nije tako velika, savršena je za putnike koji je žele istražiti pješice. Ovdje postoji čak i pješačka staza duž vinarija u Coonawarri, koja putnicima nudi mogućnost da pješače po stazi dugoj 5 km po vinogradima te posjete šest vinarija.

OVDJE saznajte i još više o vi ima Australije:
Australska vina
Degustacija vina u Australiji
Vina Australije

Gdje boraviti: Highbank Country Accommodation smješten je unutar vinograda te je savršeno mjesto za putnike koje zanimaju pješačenje i vino. Probudit ćete se u pravoj vinskoj dolini te će moći uživati u najboljem ruralnom ugođaju u vrtu, ispijajući fino vino proizvedeno u okolici. Ovo je pravo mjesto i za istraživanje okolice kroz šetnju, jer možete polako i s užitkom istražiti brojne vinograde u okolici ovog hotela.

Uz dopuštenje: Dialog, Booking.com (sve fotografije)

Facebook Like Button