Vina Australije

Australija. Tko je ne bi volio.

Ta predivna država smještena na zemljinoj Južnoj polutki koja je čak 136 puta veća od Lijepe naše nudi nam obilje prirodnih bogatstava koja očaravaju svojom ljepotom i ponudom. Sa razlogom uživa visoki životni standard. Možda će vas prvo asocirati na klokana, divnu životinju koja predstavlja simbol Australije, a možda na široku lepezu vina koja su proizvedena baš po vašem guštu. Po mome, bome jesu.

austral 1

Australija je na sedmom mjestu kao proizvođač vina i nudi preko sto različitih sorti grožđa svijeta.
Australija je tehnološki među najbolje opremljenim vinskim državama svijeta i jedna je od zemalja čiji su proizvođači prvi krenuli sa čepovima na navoj,takozvanim screwcaps i za crvena i za bijela vina, te tako otvorila put drugim zemljama. Stoga, većina australskih vina, čak oko 75 % je sa čepom na navoj. Najpoznatija je po svom Shirazu, moćnom crvenom vinu koji je bogat i pun stila te odjekuje svojim slatkasto začinskim okusom. Brzo osvaja. Lako se zaljubite u njega, te kliknete na prv. Ime vina nosi naziv zavisno od kojeg je grožđa proizvedeno, s tim da mora sadržavati najmanje 85 % iste kako bi se moglo nazivati po njoj. Australija je fascinantna i po tome što se tamo mogu pronaći neke od najstarijih vinovih lozi u svijetu, stare i po stotinama godina.

austral 4

Za proizvodnju vina najvažnija je Južna Australijagdje iz doline Clare možete popiti odličan Riesling, iz Coonawarra fantastičan Cabernet Sauvignon ili iz McLaren doline počastiti vaše nepce sa kupažom Shiraza i Grenache. U dolini Barossa pronaći ćete fantastičan Shiraz u kupaži sa Grenacheom.

Sljedeća jako bitna regija je Novi Južni Wales koja obara sa predivnim gradom Sydney koji vrvi predivnim wine barovima. Sydney je uz Melbourne najvažniji grad Australije. Ako se ikada nađete među sretnicima pa vas put odvede u blizini Opera House obavezno posjetite restoran Bennelong koji osim što nudi spektakularan pogled sadrži i nenadmašivu ponudu australske suvremene kuhinje i nudi veliku izbor vrhunskog vina. U vinorodnoj regiji Hunter Valley probajte zanimljivo bijelo vino Semillon.

U Zapadnom dijelu Australije ne proizvodi se jako puno vina, ali vina koja se tamo proizvedu su visoke kvalitete. U Margaret River možete pronaći odličan Cabernet Sauvignon od crvenih vina, a od bijelih Chardonnay, Sauvignon Blanc i Semillon. Neka od zanimljivijih područja su Manjimup i Pemberton koja vrijedi posjetiti.

austral 8

Najpopularnije sorte grožđa Australije
Shiraz
Cabernet Sauvignon
Grenache
Chardonnay
Semillon
Riesling

Najvažnije vinske regije Australije
South Australija sa vinorodnim regijama:
Adelaide Hills, Clare Valley, Barossa Valley, McLaren Vale, Coonawarra.
New South Wales
Hunter Valley
Uper Hunter Valley
Mudgee
Victoria
Yarra Valley
Western Australia
Margaret River

Preporuka najboljih proizvođača vina gdje neka od nabrojenih možete pronaći i na našim policama u bolje opremljenim vinotekama i restoranima
D’Arenberg , probajte vino The Dead Arm, Shiraz
Penfolds, probajte raritetni i jako skupi Grange Shiraz, ili povoljniji a odličan Rawson’s Retreat Shiraz, Cabernet ili meni jako dragi Bin 128 Conawarra Shiraz
Wolf Blass, probajte Blac Label Shiraz
Mount Mary
Hardys
Cape Mentelle
Vasse Felix

austal 5

Najbolje berbe u Australija
2004., 2005., 2006., 2008., 2009….
Australska vina su jako pristupačna i jedna su od vina čiji vas okus sigurno neće iznevjeriti. Doživite ih i provedite dan uz dašak Australije ispijajući čašu (bocu) jedinstvenog vina u koja se lako možete zaljubiti.

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button