Uživanje u domaćim kolačima, pitama ili savijačama bit će još ukusnije ako su napravljene od organskih i cjelovitih sastojaka, a neizostavni deserti zaslađeni zdravim sladilima.
Prepustite se i uživajte u druženjima uz bio deserte koji mame izgledom i okusom
Zaslađeni su melasom, javorovim sirupom, rižinim i ječmenim sladom, šećerom šećerne trske ili šećerom kokosovog cvijeta, koji su izvrsna zamjena rafiniranim zaslađivačima, a istovremeno pružaju bogatstvo okusa i uživanje u svakom zalogaju.
Dobar tek!
Čokoladni quinoa poppies
Isprobajte ovu ukusnu čokoladno-hrskavu poslasticu Jadranke Boban Pejić
Sastojci za recept:
100 g quinoa poppies
50 g badema
50 ml rižinog ili ječmenog slada
30 g tamne čokolade 80%
50 g (2 pune jušne žlice) namaza od badema
naribana korica jedne naranče
Priprema recepta:
Tostiraj bademe i usitni ih ili nareži na manje komadiće. Nareži čokoladu razlomi, dodaj joj rižin slad i namaz od badema pa sve zajedno rastopi na pari. U zdjelu pomiješaj quinoa poppies i bademe. Dodaj naribanu koricu naranče pa rastopljenu čokoladnu smjesu prelij preko. Žlicom sve dobro promiješaj.
Smjesu nanesi na vlažan lim za pečenje (dimenzija 30×20 cm) i vlažnim rukama poravnaj. Stavi u hladnjak preko noći da se ohladi i stisne. Reži na kvadrate ili trokutiće.
Keksi s đumbirom i melasom
Isprobaj recept za mekane i aromatične kekse od bademovog i pirovog brašna sa svježim đumbirom koje je za nas pripremila bio&bio ambasadorica Iva Savić, @culinarypostcards.
Sastojci za recept:
130 g pirovog integralnog brašna
70 g bademovog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
40 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja u čvrstom stanju
3 žlice aquafabe (vode od slanutka) ili biljnog napitka
70 g šećera šećerne trske
40 g melase
1 žlica svježe ribanog korijena đumbira
Priprema recepta:
U većoj posudi pomiješaj brašna, prašak za pecivo i sol. U drugu posudu stavi kokosovo ulje, aquafabu ili biljni napitak, šećer i melasu pa dobro pomiješaj sastojke dok dobiješ gustu smjesu. Na kraju dodaj svježe ribani đumbir. Vlažne sastojke potom dodaj u posudu sa suhim sastojcima. Rukama dobro promiješaj pa odvoji kuglice težine 40-43 g i oblikuj kekse. Slaži ih na lim prekriven papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka jer će keksi narasti tijekom pečenja.
Kekse peci 12 minuta na 170 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohlade na limu za pečenje prije posluživanja budući da će dok su topli biti mekani na dodir. Istaknuti sastojci su dovoljni za 10 keksa.
Čokoladni tart od batata
Recept za ukusni tart od heljde, kokosa i badema s čokoladnom ganache kremom od batata i kakao maslaca prema receptu food blogerice Maje Brekalo.
Sastojci za recept:
Podloga:
1 šalica (170 g) sirove heljde
1/2 šalice (50 g) zobenih pahuljica
1/2 šalice (40 g) naribanog kokosa
1/2 šalice (35g) listića blanširanog badema
3 žlice (45 ml) javorovog sirupa
1/4 šalice (35 g) kakao maslaca (ili 2 žlice rastopljenog kakao maslaca i 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja)
prstohvat soli
1/2 žličice praha bourbon vanilije
Ganache:
2 šalice batata narezanog na kockice i skuhanog na pari /300 g
1 šalica (240 ml) bademovog ili zobenog napitka
1/4 šalice kakao maslaca (35 g), izmjeri pa rastopi
1/2 šalice (120 ml) javorovog sirupa
1 žlica (10 g) šećera kokosovog cvijeta
prstohvat soli
2 žličice (10 ml) soka od limuna
1/2 šalice (50 g) nezaslađenog kakaa u prahu
2 žlice namaza od badema ili od indijskih oraščića
Priprema recepta:
Prvo kreni s pripremom tart podloge. Na pari rastopi kakao maslac, a u sjeckalicu stavi heljdu, kokos i zobene pahuljice. Kratko blendaj dok se dijelom usitne. Dodaj badem, sol, vaniliju i nastavi blendati. Kad je sve dobro usitnjeno, dodaj sirup, rastopljeni kakao maslac i kratko blendaj dok dobiješ mrvičastu vlažnu smjesu.
Obloži kalup za kruh veličine 13 x 26 cm masnim papirom, tako da s dvije strane papir viri izvan kalupa kako bi se tart lakše izvadio kad bude gotov. Ako koristiš silikonski kalup, ne trebaš papir. Smjesu prebaci u kalup i oblikuj “školjku” tarta s rubovima visine 4-5 cm. Stavi u pećnicu i peci 15-18 minuta na 175 stupnjeva s ventilator opcijom.
Podlogu peci dok dobije zlatnu boju i bogat miris. Izvadi iz pećnice i pusti da se dobro ohladi dok pripremiš ganache. Batat kuhaj na pari otprilike 15 minuta, a kakao maslac rastopi. Stavi u blender sve sastojke osim bademovog namaza i blendaj dok dobiješ glatku kremu. Dodaj i namaz pa nastavi blendati. Izlij ganache u ohlađenu podlogu tarta i stavi u hladnjak barem 2 sata prije konzumacije.
Dobar tek!
Uz dopuštenje: Green and more – Bio&Bio
Fotografija keks: Iva Savić
Fotografija tart: Maja Brekalo