Arktička čigra

Arktička čigra popularna je u birdwatchingu. Ptica je to koja ljetuje na Artiku i Antartici.

Ova zanimljiva vrsta čigre pripada porodici ptica u red močvarica za koje se slobodno može reći da ima najduže godišnje doba, budući da prevali put veći i od 30 000 km kako bi došla na ciljanu lokaciju. Kao što i samo ime govori njihov put počinje kod Arktika, a završava kod Antarktika i tako dva puta godišnje. Prepoznatljive su upravo po tome da prelaze najveće udaljenosti prilikom seobe od bilo koje druge ptice selice te da uživaju u najviše sunčeve svjetlosti od čak 24 sata pa se i zato zovu ptice s dva ljeta.

ŽIVOT ARKTIČKIH ČIGRI

Arktička čigra se razmnožava na polarnim otocima kao i na prostorima sjeveru Kanade, Aljaske, Rusije te duž obale Grenlanda, odnosno gnijezdi se na oblama i otocima hladnih mora na sjevernoj polutki. Zanimljiva činjenica za ovu vrstu ptica je da one pronalaze mjesta za svoja buduća gnijezda na vrlo neobičnim mjestima na kojima „normalna“ vrsta ptice ne bi nikako uspjela preživjeti. Mjesta gdje dominiraju uvjeti poput iznimne hladnoće i jakog vjetra. Gnijezde se u kolonijama koje čini veliki broj ptica, a zanimljivo je da ostaju doživotni partneri kao i labudovi.

articka

IZNIMNO INTELIGENTNE PTICE

Budući da se razmnožavaju na prostorima gdje dominiraju ekstremni uvjeti možemo zaključiti da ova vrsta ptica nema previše opcija što se tiče skloništa i sakrivanja od predatora. Njihov život od razmnožavanja do rađenja gnijezda događa se na otvorenom, no arktičke čigre su toga svjesne jer se na taj način štite od grabežljivca budući da im je površina na kojoj obitavaju vidljiva te se predatori tamo nemaju gdje sakriti. Znači šansa da ih neki grabežljivac napadne je manja na otvorenom prostoru, nego da su u nekim skloništima jer se samim time i grabežljivac boji napasti budući da su uočeni. Najčešće se brane u kolonijama jer su inteligentne i shvaćaju da je puno lakše izvršiti obranu s drugim pticama, nego samostalno. Što se tiče selidbe, ako im se mjesto čini povoljnim za mlade i izvor je hrane, arktičke čigre će uvijek odlaziti tamo. Možemo iz ovog postupka zaključiti da su pametne i u mogućnosti zapamtiti nešto što je dobro za njih i njihove potomke.

GDJE MOŽEMO VIDJETI ARKTIČKE ČIGRE

Jedno od najznačajnijih mjesta za obitavanje arktičkih čigra je otočna skupina Svalbard u Arktičkom oceanu. Nalazi se na pola puta između Norveške i Sjevernog pola, a pripada kraljevini Norveške kao dio kraljevstva. Na otočju živi nekoliko vrsta ptica, a jedna od značajnijih morskih ptica je upravo arktička čigra.

Autorica: Marina Jakšić

Facebook Like Button