Beaujolais adventsko mlado vino stiže na naše trpeze

Vrijeme je kada na našim stolovima dolaze na red šarene i vesele boce mladog vina Beaujolaisa, a na pločama vinskih barova i restorana diljem svijeta natpis „Le Beaujolais Nouveau est arrivé“. Stigao je mladi Beaujolais!

Svaki restoran i svaki konobar s veseljem će točiti to prekrasno, mlado i veselo vino. Beaujolais je mlado, svježe vino koje na tržište izlazi svakog trećeg četvrtka u studenome.

Diljem svijeta upravo na taj datum svaki restoran i svaki vinoljubac jedva čeka kušati vino od grožđa koje je netom ubrano prije šest do osam tjedana od berbe i već se našlo u šarenim bocama. Krase ga svježina, pitkost i voćnost.

Vino je rađeno od sorte grožđa Gamay Noir à jus Blanc, ili skraćeno od Gamay sorte.

vino narandžasto vino

Ako volite lagana, svježa i voćna crvena vina, ili ste ljubitelj samo bijelih, pa bih pokušali napraviti korak dalje i upoznati crvena vina onda je Beaujolais pravo vino za vas. Vino je napravljeno tako da se pije mlado.

Cijenom je vrlo prihvatljivo i popularno, tako da za male novce možete guštati u vrhunskom vinu. Iako je suho vino, po sadržaju neprovrelog šećera, iznenadit ćete se okusom vina.

Mirisi ljubičice, trešanja, jagoda i malina, niski tanini i izraženije kiseline osvajaju odmah na prvu. Diljem Francuske, a osobito u području Beaujolaisa, najjužnijeg dijela regije Bourgogne održavaju se i organiziraju festivali kako bi se uz glazbu i veselje proslavio dolazak mladog vina.

Kako bi si olakšali i bolje protumačili oznake na bocama vina od koristi je poznavati kvalitete Beaujolais vina

Postoje tri različite vrste kvalitete Beaujolais vina:
Beaujolais: bazično Beaujolais vino koje je i najjeftinije
Beaujolais – Villages: Beaujolais vina koja dolaze iz određenih sela u Beaujolaisu
Cru: označava ime sela koje proizvodi Beaujolais vino najveće kvalitete i cjenovno je najskuplje.

Postoji deset Cru oznaka, to jest sela u Beaujolaisu čija vina su okusom bogatija i koncentriranija.

vina

Preporučujem Beaujolais vina servirati na temperaturi do 13°C.
Vaše omiljeno svježe crveno vino možete sljubljivati s laganom hranom koja nije prezačinjena, kao na primjer piletina, teletina, lagani sirevi, riba.

Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin – à Vent, Régnié, Saint – Amour

Svaki od ovih vina obilježen je različitim karakteristikama i osobnošću osvisno iz kojeg sela dolazi.

Jedno od najsnažnijih i najmoćnijih vina koje može godinama odležavati je Moulin–à Vent kojem trebaju čak četiri godine kako bi sazorilo. Preporučujem proizvođače Janodet, Siffert, Dubeof…

Ako ste ljubitelj izraženih voćnih okusa u vinu čiji mirisi opijaju svakako probajte Chiroubles. Probajte vina od proizvođača Passot, Méziat, Boulon, Cheysson,.
Juliénas je smatraju najboljim od svih Cru vina koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Probajte vina od proizvođača Pelletier, Perraud, Tête…

Neki od najpoznatijih proizvođača St – Amour su : Saillant, Ch. De St. Amour, Trichard.

Beaujolais i Beaujolais Villages vina preporučujem konzumirati u roku od dvije, tri godine, dok Cru, koja su puno kompleksnija i s više tanina mogu trajati i duže.

Probajte još Beaujolais vina od cijenjenih proizvođača Georges Duboeuf, Domaine Yvon Metras, Jean – Paul Thevent, Lousi Jadot. Neka od njih možete pronaći i u našim vinotekama.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić