Mlado vino portugizac ili portugizec i sve što trebate znati o njemu

Svi ljubitelji finog mladog vina portugisca i domaće tradicionalne hrane svake godine od listopada do studenog mogu uživati u prvom vinu iz berbe koje nam dolazi na tržište.

Portugizac je poznato hrvatsko mlado vino, a riječ je o crvenoj sorti koja miriše i ima okus jagode, kupine i višnju.
Portugizac je vino koje nije pogodno za odležavanje već se radi tako da bude prikladno za brzu potrošnju.

vino čaša

Uz što najbolje paše Portugizec i kako ga se servira

Ovo fino mlado vino savršeno se sljubljuje uz fini domaći buncek, krvavice ili pečenice s kiselim zeljem zatim, također tipičnim zimskim jelom kao što je grah s repom, ali je izvrstan i uz martinjsku patku, a od deserta najviše paše uz vruće pečene kestene.

Osim što se Portugizac u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima, jako lijepo se slaže i sa sirevima.

Portugizac, ili kako ga od 2013. godine zovemo Portugizec, obzirom na to da su u Bruxellesu zabranili korištenje tog imena jer ime sadržava riječ porto, koji je zaštićen u Portugalu, najbolje je servirati između 14 i 20 stupnjeva Celzijusa.
Ovisno o hrani koju servirate uz ovo mlado crveno vino ili samom proizvođaču odaberite temperaturu serviranja.

Ovo mlado vino sadrži od 9 do 12% alkohola i uglavnom nije pogodno za čuvanje i starenje.

U ostalim zemljama ovo crveno mlado vino poznato je pod nazivima Blauer Portogieser u Njemčakoj, Portugalka u Sloveniji, Portugais Bleu u Francuskoj, Kékoportó u Mađarskoj te Modry Portugal u Češkoj.

Panorama PLEŠIVICA_1920x500-1

Portugizac Plešivica Selection

Da je portugizac zajednička robna marka i tradicija koja nas povezuje, deset članova iz Udruge Portugizac Plešivica – Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica udružili su svoje snage i pokrenuli zajedničku proizvodnju portugisca od posebno odabranog grožđa s najboljih položaja te proizvode mlado vino koje će na tržištu nudi pod zajedničkim nazivnikom – Portugizac Plešivica Selection.

Facebook Like Button