Beč u fokusu suvremene umjetnosti

Većina posjetitelja grada Beča još uvijek doživljava glavni grad Austrije kao arhitektonski sklop baroka i historicizma s iskorakom prema secesiji, kao srediste starije likovne umjetnosti, ali i sjedište slikara Bečke secesije Klimta i Schielea.

Ipak, ljubitelji suvremene umjetnosti vrlo dobro znaju da je Beč također mjesto novih likovnih pravaca i zanimljivih likovnih stvaratelja, pa tako posjećuju MUMOK Muzej moderne umjetnosti, Albertinu, Kuću 21og stoljeća i cijeli niz galerija koje njeguju suvremenu umjetnost. Među odlične informativne točke o suvremenoj umjetnosti može se uvrstiti i sajam suvremene umjetnosti koji od 2012. svake godine u jesen nudi pregled novih radova i novih autora.

Počevši pod imenom Vienna Fair, od 2015.preimenovana u viennacontemporary, ova manifestacija pokazuje sve veće zanimanje umjetnika i publike za Beč kao okupljalište suvremene umjetnosti. Na ovogodišnjem VC u St Marx Halle, 21.do 24.9.2017., sudjelovalo je 110 galerija iz 27 zemalja, od toga 32 galerije iz istočne Europe. Izložbeni prostor organiziran je s naglascima na nekim cjelinama poput FOKUSa u kojem je predstavljena madžarska umjetnost,te serije samostalnih kiparskih izložbi ili niza galerija u kojima izlazu vrlo mladi umjetnici.

Većina galerija je iz Europe, mada su izlagale galerije iz Pekinga, Seula ili Dubaija. Jedina hrvatska galerija bila je zagrebačka Galerija Kranjčar s impresivnim izborom i odličnim postavom, tako da su bili izloženi radovi slikara Josipa Vanište i Zlatka Kesera, kipara Dušana Džamonje i Marije Ujević Galetović, te velika fotografija Ivana Posavca. Prošle godine kao svojevrsni protest, no ove godine kao nadopuna, organizirana je i priredba parallelvienna, u napuštenoj deseterokatnici Starog S.Freud sveučilišta, 19.do 24.9.2017..

Ovdje su izlagali uglavnom mlađi umjetnici, a i posjetitelji su mlađi i slabije kupovne moći. Ipak, zanimljivo je da se na oba sajma nalaze iste galerije, samo s drugačijim izborom imena i radova. U galeriji Kunstberg mogao se vidjeti rad mlade riječke autorice Luize Margan pod nazivom Split Dioptre vezan uz propast splitskog poduzeća, a time i samog zdanja Koteks.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button