Blagdani bez stresa? Uz dobru organizaciju, sve je moguće! Uz nekoliko provjerenih trikova ostat će vam više vremena za druženje s prijateljima i obitelji, a rezultat će biti slasna jela u kojima ćete doista uživati.
Još uvijek imamo sasvim dovoljno vremena za opušteno planiranje jelovnika za svečano okupljanje. Pojednostavnite si život tako da na „veliki dan“ ne krenete s eksperimentiranjem i kuhanjem kompliciranih jela, nego se držite klasike: što jednostavnije, to bolje.
Gosti vam neće brojati koliko ste jela poslužili, ili kolača napravili, ali će pamtiti topao ugođaj, smijeh i dobru atmosferu.
Pripremate li veliko druženje, isplanirajte meni do najsitnijih detalja i proučite recepte pa složite popis za kupovinu.
Popis za kupovinu
Krenete li s kupovinom namirnica koje mogu stajati na kuhinjskim policama na vrijeme, izbjeći ćete gužve, uštedjeti vrijeme prevedeno u redovima trgovina – ali i novac na predblagdanskim akcijama. Pročešljajte recepte i provjerite imate li sve što je potrebno za kolače, kako stojite sa začinima, imate li kuhinjski termometar i potrebne kalupe za kolače? Odlučite li se na pripremu posebnih specijaliteta, poput primjerice iznutrica ili sastojaka koji se ne mogu posvuda naći, razmislite gdje ćete ih kupiti.
Više mjesta u hladnjaku
Prvi korak je da oslobodite hladnjak i zamrzivač kako biste imali što više mjesta koje će vam trebati – pa je sada najbolje vrijeme da osmislite obroke za dane koji dolaze ovisno o tome što imate „na ledu“. Uračunajte i vrijeme za čišćenje pećnice koja će nekoliko dana prije blagdana raditi „prekovremeno“, kao i traženje provjerenih recepata.
Priprema je pola posla
Brojna jela možete unaprijed pripremiti i zamrznuti – kao što su marinade, paštete, namazi, juhe, temeljci, baze za umake, kao i tijesto za božićne kekse ili pite. Također, preljeve za salatu možete smućkati i čuvati ih u zatvorenim posudama – a poslužujte li platu, unaprijed narežite sir, suho meso ili šunku pa spremite u posude koje se mogu dobro zatvoriti.
Priprema jela nekoliko dana ili tjedana ranije itekako će vam uštedjeti vrijeme utrošeno na kuhanje, kao i živce, a planirajte tako da vam na blagdane ostane što manje posla. Kako bi blagdani prošli bez stresa poslužite se prečacima – jedan od načina na koji će jela imati više okusa su i gotove začinske mješavine.
Jela puna okusa
Birajte mješavine začina koje ne sadrže štetne aditive i pojačivače okusa, kao što su primjerice Kotányi začinske mješavine ‘Quick & Easy‘, zahvaljujući kojima možete pripremiti slasna jela za svega pola sata. Kotányi vrećice začina mogu vam poslužiti kao vodilja za pripremu različitih jela.
U šarolikoj ponudi pronaći ćete inspiraciju u vrećicama: piletina, krumpir, povrće, svinjetina, varivo i kotleti. Jedna vrećica začina je dovoljna za dvije litre, odnosno dva kilograma, mesa, krumpira ili povrća.
Vrećice pune mirisa i okusa odličan su dodatak dražesnim predjelima, finim jelima na žlicu koja otvaraju apetit, kao i raskošnim glavnim jelima – bilo da je riječ o mesu ili povrću.
Recepti u nastavku vam mogu poslužiti kao ideje za svečani blagdanski stol, a više informacija o proizvodima potražite ovdje.
Recepti:
Pureća prsa s mlincima
Sastojci za četiri porcije
• 4 odreska purećih prsa (600 g)
• 1 žlica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za piletinu
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1 glavica luka
• 20 g maslaca
• 6 listova kadulje
• 100 ml bijelog vina
• ½ limuna
• 1 žličica senfa
• 400 ml kokošjeg temeljca, vrelog
• 200 g mlinaca
Priprema
1. Luk očistite i nasjeckajte na tanke ploške. Puretinu začinite Quick & Easy začinom za piletinu. Zakuhajte lonac slane vode. Mlince natrgajte na manje komade.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite 5 minuta uz povremeno miješanje. U tavu dodajte maslac i pureće odreske te pržite 3 minute sa svake strane. Ubacite kadulju i pržite minutu.
3. Ulijte vino i kuhajte 2 minute. U tavu dodajte limun narezan na ploške i senf te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15 minuta uz povremeno dolijevanje temeljca.
4. U lonac kipuće vode dodajte natrgane mlince i kuhajte 1-2 minute. Mlince procijedite i pomiješajte s nekoliko žlica umaka od pečenog mesa.
5. Maknite tavu s vatre te servirajte uz kuhane mlince i salatu po izboru.
Lungić iz pećnice s kus-kus salatom
Sastojci za četiri porcije:
• 500 g svinjskog filea (lungića)
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1/4 vrećice Kotányi Quick&Easy mješavine začina za svinjetinu
Kus-kus salata
• 250 g kus-kusa
• 2 crvene jabuke
• 50 g grožđica
• 50 g lješnjaka
• 30 ml maslinovog ulja
• Sok i korica 1/2 limuna
• 1 žličica kopra, sitno sjeckanog
• Kotányi morska sol i crni papar, po ukusu
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lungić osušite papirnatim ubrusom, premažite maslinovim uljem i utrljajte mješavinu začina po mesu. Prebacite lungić u keramički pekač ili manji lim za pečenje te stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta. **
2. Dok se lungić peče zakuhajte lonac vode i skuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju. Ostavite ga da se ohladi.
3. Jabuke operite, očistite i nasjeckajte na kockice. Lješnjake stavite u manju tavu i tostirajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute. Prebacite ih na dasku i krupno nasjeckajte.
4. Dodajte ulje, sok i koricu limuna, kopar, sol i papar u zdjelicu te dobro promiješajte. Ohlađeni kus-kus prebacite u veću zdjelu, dodajte jabuke, grožđice i lješnjake, prelijte pripremljenim dresingom i pomiješajte.
5. Kad je lungić pečen izvadite ga iz pećnice, ostavite 2 minute na dasci, narežite na ploške debljine 1 cm te odmah poslužite uz kus-kus salatu.
** Vrijeme pečenja ovisi o veličini lungića.
Kotleti u kremastom umaku sa špinatom i sušenim rajčicama
Sastojci za 4 porcije:
• 4 svinjska kotleta (600 g, debljine oko 2 cm)
• 1 žlica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za kotlete
• 2 žlice ulja
• 30 g maslaca
• 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
• 1 žlica brašna
• 250 ml povrtnog temeljca
• 115 ml vrhnja za kuhanje
• 2 žlice sušenih rajčica
• 40 g parmezana, naribanog
• 100 g mladog špinata
Priprema
1. Kotlete prelijte 1 žlicom ulja i začinite Quick & Easy začinom za kotlete. Dobro utrljajte začin u meso.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatru i dodajte ostatak ulja i pola količine maslaca. Kad se maslac rastopio, dodajte kotlete i pecite oko 2 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite kotlete na tanjur i pokrijte ih aluminijskom folijom kako bi ostali topli.
3. U tavu dodajte ostatak maslaca, češnjak i brašno te pržite 2 minute. Ulijte temeljac neprestano miješajući kako se umak ne bi zgrušao. Dodajte vrhnje, sušene rajčice i parmezan te kuhajte 2 minute.
4. Vratite kotlete u tavu zajedno sa sokovima koje su pustili i nastavite kuhati još 5 minuta. Ubacite špinat, promiješajte i pustite da krčka 2 minute. Maknite s vatre i poslužite uz prilog i salatu po želji.
Topla salata od krumpira
Sastojci za šest porcija:
• 1 kg mladog sitnog krumpira
• 100 g slanine
• 2 žličice Dijon senfa
• 1 žlica meda
• 2 žlice jabučnog octa
• 50 ml maslinovog ulja
• 1 ½ žličica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za krumpir
• 1 žlica peršina
Priprema
1. Zakuhajte lonac slane vode. Krumpir operite, očistite koru od nečistoća i prepolovite. Stavite krumpir u ključalu vodu i kuhajte 20 minuta.
2. Za to vrijeme slaninu nasjeckajte na kockice. Ugrijte tavu, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava, 3-5 minuta. Izvadite na ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
3. Peršin operite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite senf, med, ocat, ulje, Quick & Easy začin za krumpir i peršin. Kuhani krumpir ocijedite i prebacite u zdjelu. Prelijte ga dresingom i promiješajte. Posipajte prženom slaninom i poslužite.
Rösti od batata s hren-vrhnje umakom i salatom od špinata, parmezana i oraha
Sastojci za četiri porcije:
• 500 g batata
• 1/2 glavice luka
• 1/4 vrećice Kotányi Quick&Easy mješavine začina za krumpir
• 2 jaja
• 35 g krušnih mrvica
• Ulje, za pečenje
Umak:
• 200 g kiselog vrhnja
• 1 žlica majoneze
• 1 žlica hrena
• Kotányi morska sol i crni papar, po ukusu
Salata:
• 200 g baby špinata
• 30 g listića parmezana
• 50 g oraha, krupno sjeckanih
• 30 ml maslinovog ulja
• Sok pola limuna
• 1/2 žličice senfa
• 1/4 žličice soli
• Prstohvat Kotányi crnog papra
Priprema
1. Batat ogulite, operite i naribajte na ribež. Ocijedite ga pomoću krpe ili gaze i prebacite u zdjelu. Naribajte luk i dodajte ga u zdjelu s batatom. Ubacite jaja i krušne mrvice te začinite Kotányi Quick&Easy mješavinom začina za krumpir, dobro promiješajte.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 žlice ulja te žlicu smjese od batata. Lagano pritisnite smjesu kako bi dobili oblik pljeskavice. Pecite 4-6 röstija u turi, ovisno o veličini tave. Nakon 4 minute okrenite rösti i pecite još 4 minute. Ponovite s ostatkom smjese. Pečene röstije vadite na pladanj obložen papirnatim ubrusom.
3. Dok se röstiji peku pripremite umak i salatu. Sjedinite sve sastojke za umak u zdjelici. Za salatu operite baby špinat i prebacite u zdjelu. U staklenku dodajte ulje, sok limuna, senf, sol i papar, zatvorite staklenku i protresite. Dodajte parmezan i orahe u zdjelicu sa špinatom te prelijte pripremljenim dresingom.
4. Poslužite pečene röstije uz pripremljeni umak i salatu.
Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici.