Blagdani bez stresa? Uz dobru organizaciju, sve je moguće! Uz nekoliko provjerenih trikova ostat će vam više vremena za druženje s prijateljima i obitelji, a rezultat će biti slasna jela u kojima ćete doista uživati.
Još uvijek imamo sasvim dovoljno vremena za opušteno planiranje jelovnika za svečano okupljanje. Pojednostavnite si život tako da na „veliki dan“ ne krenete s eksperimentiranjem i kuhanjem kompliciranih jela, nego se držite klasike: što jednostavnije, to bolje.
Gosti vam neće brojati koliko ste jela poslužili, ili kolača napravili, ali će pamtiti topao ugođaj, smijeh i dobru atmosferu.
Pripremate li veliko druženje, isplanirajte meni do najsitnijih detalja i proučite recepte pa složite popis za kupovinu.
Popis za kupovinu
Krenete li s kupovinom namirnica koje mogu stajati na kuhinjskim policama na vrijeme, izbjeći ćete gužve, uštedjeti vrijeme prevedeno u redovima trgovina – ali i novac na predblagdanskim akcijama. Pročešljajte recepte i provjerite imate li sve što je potrebno za kolače, kako stojite sa začinima, imate li kuhinjski termometar i potrebne kalupe za kolače? Odlučite li se na pripremu posebnih specijaliteta, poput primjerice iznutrica ili sastojaka koji se ne mogu posvuda naći, razmislite gdje ćete ih kupiti.
OVDJE vam donosimo Blagdanski vodič za najbolje pjenušce i recepte
Više mjesta u hladnjaku
Prvi korak je da oslobodite hladnjak i zamrzivač kako biste imali što više mjesta koje će vam trebati – pa je sada najbolje vrijeme da osmislite obroke za dane koji dolaze ovisno o tome što imate „na ledu“. Uračunajte i vrijeme za čišćenje pećnice koja će nekoliko dana prije blagdana raditi „prekovremeno“, kao i traženje provjerenih recepata.
Priprema je pola posla
Brojna jela možete unaprijed pripremiti i zamrznuti – kao što su marinade, paštete, namazi, juhe, temeljci, baze za umake, kao i tijesto za božićne kekse ili pite. Također, preljeve za salatu možete smućkati i čuvati ih u zatvorenim posudama – a poslužujte li platu, unaprijed narežite sir, suho meso ili šunku pa spremite u posude koje se mogu dobro zatvoriti.
Priprema jela nekoliko dana ili tjedana ranije itekako će vam uštedjeti vrijeme utrošeno na kuhanje, kao i živce, a planirajte tako da vam na blagdane ostane što manje posla. Kako bi blagdani prošli bez stresa poslužite se prečacima – jedan od načina na koji će jela imati više okusa su i gotove začinske mješavine.
Pureća prsa s mlincima
Sastojci za četiri porcije
• 4 odreska purećih prsa (600 g)
• 1 žlica mješavine začina za piletinu
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1 glavica luka
• 20 g maslaca
• 6 listova kadulje
• 100 ml bijelog vina
• ½ limuna
• 1 žličica senfa
• 400 ml kokošjeg temeljca, vrelog
• 200 g mlinaca
Priprema
1. Luk očistite i nasjeckajte na tanke ploške. Puretinu začinite začinom za piletinu. Zakuhajte lonac slane vode. Mlince natrgajte na manje komade.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite 5 minuta uz povremeno miješanje. U tavu dodajte maslac i pureće odreske te pržite 3 minute sa svake strane. Ubacite kadulju i pržite minutu.
3. Ulijte vino i kuhajte 2 minute. U tavu dodajte limun narezan na ploške i senf te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15 minuta uz povremeno dolijevanje temeljca.
4. U lonac kipuće vode dodajte natrgane mlince i kuhajte 1-2 minute. Mlince procijedite i pomiješajte s nekoliko žlica umaka od pečenog mesa.
5. Maknite tavu s vatre te servirajte uz kuhane mlince i salatu po izboru.
Lungić iz pećnice s kus-kus salatom
Sastojci za četiri porcije:
• 500 g svinjskog filea (lungića)
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1/4 vrećice mješavine začina za svinjetinu
Kus-kus salata
• 250 g kus-kusa
• 2 crvene jabuke
• 50 g grožđica
• 50 g lješnjaka
• 30 ml maslinovog ulja
• Sok i korica 1/2 limuna
• 1 žličica kopra, sitno sjeckanog
• morska sol i crni papar, po ukusu
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lungić osušite papirnatim ubrusom, premažite maslinovim uljem i utrljajte mješavinu začina po mesu. Prebacite lungić u keramički pekač ili manji lim za pečenje te stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta. **
2. Dok se lungić peče zakuhajte lonac vode i skuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju. Ostavite ga da se ohladi.
3. Jabuke operite, očistite i nasjeckajte na kockice. Lješnjake stavite u manju tavu i tostirajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute. Prebacite ih na dasku i krupno nasjeckajte.
4. Dodajte ulje, sok i koricu limuna, kopar, sol i papar u zdjelicu te dobro promiješajte. Ohlađeni kus-kus prebacite u veću zdjelu, dodajte jabuke, grožđice i lješnjake, prelijte pripremljenim dresingom i pomiješajte.
5. Kad je lungić pečen izvadite ga iz pećnice, ostavite 2 minute na dasci, narežite na ploške debljine 1 cm te odmah poslužite uz kus-kus salatu.
** Vrijeme pečenja ovisi o veličini lungića.
Kotleti u kremastom umaku sa špinatom i sušenim rajčicama
Sastojci za 4 porcije:
• 4 svinjska kotleta (600 g, debljine oko 2 cm)
• 1 žlica mješavine začina za kotlete
• 2 žlice ulja
• 30 g maslaca
• 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
• 1 žlica brašna
• 250 ml povrtnog temeljca
• 115 ml vrhnja za kuhanje
• 2 žlice sušenih rajčica
• 40 g parmezana, naribanog
• 100 g mladog špinata
Priprema
1. Kotlete prelijte 1 žlicom ulja i začinite omiljenim začinom za kotlete. Dobro utrljajte začin u meso.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatru i dodajte ostatak ulja i pola količine maslaca. Kad se maslac rastopio, dodajte kotlete i pecite oko 2 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite kotlete na tanjur i pokrijte ih aluminijskom folijom kako bi ostali topli.
3. U tavu dodajte ostatak maslaca, češnjak i brašno te pržite 2 minute. Ulijte temeljac neprestano miješajući kako se umak ne bi zgrušao. Dodajte vrhnje, sušene rajčice i parmezan te kuhajte 2 minute.
4. Vratite kotlete u tavu zajedno sa sokovima koje su pustili i nastavite kuhati još 5 minuta. Ubacite špinat, promiješajte i pustite da krčka 2 minute. Maknite s vatre i poslužite uz prilog i salatu po želji.
Topla salata od krumpira
Sastojci za šest porcija:
• 1 kg mladog sitnog krumpira
• 100 g slanine
• 2 žličice Dijon senfa
• 1 žlica meda
• 2 žlice jabučnog octa
• 50 ml maslinovog ulja
• 1 ½ žličica mješavine začina za krumpir
• 1 žlica peršina
Priprema
1. Zakuhajte lonac slane vode. Krumpir operite, očistite koru od nečistoća i prepolovite. Stavite krumpir u ključalu vodu i kuhajte 20 minuta.
2. Za to vrijeme slaninu nasjeckajte na kockice. Ugrijte tavu, dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava, 3-5 minuta. Izvadite na ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
3. Peršin operite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite senf, med, ocat, ulje, začin za krumpir i peršin. Kuhani krumpir ocijedite i prebacite u zdjelu. Prelijte ga dresingom i promiješajte. Posipajte prženom slaninom i poslužite.
Rösti od batata s hren-vrhnje umakom i salatom od špinata, parmezana i oraha
Sastojci za četiri porcije:
• 500 g batata
• 1/2 glavice luka
• 1/4 vrećice mješavine začina za krumpir
• 2 jaja
• 35 g krušnih mrvica
• Ulje, za pečenje
Umak:
• 200 g kiselog vrhnja
• 1 žlica majoneze
• 1 žlica hrena
• morska sol i crni papar, po ukusu
Salata:
• 200 g baby špinata
• 30 g listića parmezana
• 50 g oraha, krupno sjeckanih
• 30 ml maslinovog ulja
• Sok pola limuna
• 1/2 žličice senfa
• 1/4 žličice soli
• Prstohvat crnog papra
Priprema
1. Batat ogulite, operite i naribajte na ribež. Ocijedite ga pomoću krpe ili gaze i prebacite u zdjelu. Naribajte luk i dodajte ga u zdjelu s batatom. Ubacite jaja i krušne mrvice te začinite mješavinom začina za krumpir, dobro promiješajte.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 žlice ulja te žlicu smjese od batata. Lagano pritisnite smjesu kako bi dobili oblik pljeskavice. Pecite 4-6 röstija u turi, ovisno o veličini tave. Nakon 4 minute okrenite rösti i pecite još 4 minute. Ponovite s ostatkom smjese. Pečene röstije vadite na pladanj obložen papirnatim ubrusom.
3. Dok se röstiji peku pripremite umak i salatu. Sjedinite sve sastojke za umak u zdjelici. Za salatu operite baby špinat i prebacite u zdjelu. U staklenku dodajte ulje, sok limuna, senf, sol i papar, zatvorite staklenku i protresite. Dodajte parmezan i orahe u zdjelicu sa špinatom te prelijte pripremljenim dresingom.
4. Poslužite pečene röstije uz pripremljeni umak i salatu.
Dobar tek!
Recepti za jela gotova u svega 30 minuta Kotany