Bakalar savršena delicija blagdanskog stola – Kroketi od bakalara

Kroketi od bakalara mogu biti ukusna hrskava večera ili sjajan prilog na vašem blagdanskom stolu, uz ostala tradicionalna jela koja volite.

Blagdani su vrijeme kada skoro pa ne možemo zamisliti tradicionalnu trpezu bez ribe, naročito ne bez bakalara. Stoga vam donosimo izvrstan recept za krokete od bakalara koji će osvježiti vašu kulinarsku kreativnost.

Sastojci za krokete od bakalara

Krumpir 0,4 kg
Sušeni bakalar 0,3 kg
Jaja 3 kom
Češnjak 0,1 kg
Kapari 0,05 kg
Peršin list 0,03 kg
Parmesan 0,1 kg
Glatko brašno po potrebi
Sol po potrebi
Papar po potrebi

Priprema recepta

Sušeni bakalar namočimo da odstoji 1 do 2 dana te ga nakon toga skuhamo. Kad je kuhan (dobro je da je skuhan do kraja možda čak i malo prekuhan) sameljemo ga na jako sitno i ostavimo da se ohladi. Krumpir operemo i kuhamo u kori.

Čim je skuhan ocijedimo ga i vrućeg ga gulimo, te meljemo. Kada se smljeveni krumpir ohladi pomiješamo ga s bakalarom, i ostalim začinima te postepeno dodajemo brašno po potrebi ( ja volim da je malo tvrđe jer se da bolje razvaljati).

Kada umijesimo tijesto ostavimo ga da se malo odmori i onda radimo krokete po izboru – da li hoćemo kao njoke ili kao žličnjake ili kao polpete, svejedno je (otprilike 1,5 cm debljine I 1,5 cm širine).

Dobivene oblike stavljamo na pleh kojeg smo prethodno pobrašnili te ih onda paniramo u brašno jaja i mrvice (u krušne mrvice možemo prije dodati malo svježeg peršina pa prije paniranja izblendati da nam mrvice budu zelene boje).

Prije upotrebe krokete možemo staviti u dubinski zamrzivač gdje mogu stajati najmanje 6 mjeseci, a kada ih želimo koristiti samo ih popržimo u vrućem ulju otprilike 5 minuta i serviramo, ili poslužimo uz nekakav umak ili kao prilog uz ribu.

Dobar tek!

Tekst: Zoran Ožegović

Facebook Like Button