Riba je uvijek izvrsna i zdrava namirnica na našem stolu, a ako ste razmišljali koji bi prilog stavili uz nju preporučujemo vam izvrstan namaz od krumpira i češnjaka – tradicionalna grčka Skordalia.
Donosimo vam originalan recept za grčku Skordaliju koja će osvježiti vaš riblji meni
Skordalia je tradicionalan grčki namaz koji se najčešće poslužuje uz ribu, ali i uz kuhanu ciklu.
OVDJE pogledajte još nekoliko prefinih recepata za jela od ribe
Riba na vašem tanjuru: pastrva s pireom od poriluka i kremom od avokada
Pastrva na valdostanski način
Riba u soli: donosimo vam recept za pripremu brancina
Jednostavni zapečeni oslić
SAVJET VIŠE
U tradicionalnoj grčkoj kuhinji za pripremu ovog recepta koristiti se mužar u kojem se prvo gnječi češnjak i krupna morska sol, a kasnije se dodaju svi ostali sastojci.
Sastojci za prilog Skordaliu:
5–6 srednjih krumpira
5–7 češnja češnjaka, prema želji
2 čajne žlice crvenog vinskog octa
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 šalice vode (u kojoj su se kuhali krumpiri)
1 čajna žlica soli
Priprema recepta:
On o što je važno za ovaj recept je započeti proces pripreme odmah čim je krumpir kuhan, odnosno dok je još vruć.
Krumpire ogulite, nasjeckajte na kockice i kuhajte oko 30 minuta ili dok ne omekšaju. Procijedite ih i sačuvajte pola šalice vruće vode u kojoj se krumpir kuhao.
U blender stavite vodu u kojoj se kuhao krumpir (onih pola šalice), češnjak, vinski ocat i sol. Miješajte dok se češnjak u potpunosti ne usitni. Dodajte kuhani krumpir, maslinovo ulje i sve opet miješajte u blenderu dok smjesa ne postane kremasta, poput namaza.
SAVJET VIŠE
> Ako želite ublažiti miris češnjaka prethodno ga prokuhajte u mlijeku oko 5 minuta.
> Umjesto vinskog octa možete dodati sok od 2 ili 3 limuna.
Dobar tek!