Bosanska kuhinja – bosanski lonac

Isprobajte bosansku kuhinju u svom domu i napravite jedinstveni, tradicionalni “Bosanski lonac”.

Bosanska kuhinja je poznata po tome da često koristi puno začina, no u jako malim količinama. Iako su jela lagana, svi sastojci i sosovi su u potpunosti prirodni. Tako bosanska kuhinja ima najčešće sastojke poput rajčice, paprike, mrkve, luka, krumpira, kupusa i slično.

Među bosanskim tradicionalnim jelima možemo pronaći upravo “Bosanski lonac”, koji je poznat na cijelom Balkanu. U nekadašnjoj Jugoslaviji, bosanski lonac se pripremao u kuhinji kao jelo za vojnike Jugoslavenske narodne armije. Obično se spravljao u glinenim loncima a često se zatvarao s listom kupusa, kelja ili raštike, te se vezao koncem kako se ne bi odlijevali mirisi. Ovaj tipičan složenac možete napraviti bez imalo problema i u svojoj kuhinji.

Recept za bosanski lonac

Sastojci:
1 kg telećeg mesa
1 kg janjećeg mesa
2 kg svježeg kupusa
1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
2 mrkve
2 svježe rajčice
sol i papar u zrnu
2 lovrova lista
1 l bijelog vina
2 žličice vegete
2 žličice mljevene crvene paprike

Priprema
Za dobar bosanski lonac meso narežite na veće komade i krumpir, te tako i kupus i mrkvu.
Meso se stavlja zajedno s kupusom koji je rezan na šest dijelova glavice. Stavlja se sloj kupusa, sloj mesa, sloj krumpira, a u sredinu lonca se stavlja češnjak, ne narezan nego samo oguljen te lovorov list. Tako nastavite puniti sve dok ne potrošite sve sastojke.
Kada ste sve to napunili, pripremite dobro bijelo vino, vodu, sol, vegete i malo crvene paprike, kako bi ste sve to mogli zaliti i to toliko da povrće bude preliveno tekućinom.

Jelo je gotovo kada se janjetina ili kupus skuhaju, to znači malo više od sat vremena.

Za ovo jelo Vam nije potrebno niti prilog niti salata. Nema velikih masnoća niti puno kalorija. Možete ju stalno podgrijavati i posluživati u dubokom velikom tanjuru.

Dobar tek Vam želi Wish!

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button