Cheesecake, kikiriki maslac i karamela u jednom zalogaju

Donosimo vam slatki specijalitet za tortu od sira koji će vas oduševiti, pogotovo sve one koji vole cheesecake, kikiriki maslac i karamelu.

Chef Jack Stein poznat je i našoj publici koja voli dobar zalogaj kroz emisije “Inside the Box” koja se emitira na UKTV Good Food i Foxtel Lifestyle kanalu, a u vrijeme Adventa kada je gostovao u Zagrebu izjavio je: “Zaista uživam u Zagrebu i Hrvatskoj. Dobrodošlica i ljubaznost vaših ljudi, ostavili su na mene poseban dojam.

Izuzetno sam sretan što su mnogi prolaznici zastali da gledaju što radimo i na kraju sve isprobali. Njihova reakcija bila je izvrsna i to je prava gastronomska snaga za povezivanje ljudi i kulture “, rekao je Stein, koji je posebno bio impresioniran zagrebačkim tržištima Dolac. Dok ne dođe vrijeme da ovaj izuzetan chef ponovno bude gost u našoj zemlji donosimo vam poslasticu prema njegovom receptu.

Jack Stein odrastao je u kuhinji, radeći s ocem Rickom. Ima savršen osjećaj za okus, svoju je mladost proveo putujući svijetom, a sada je chef, direktor carstva obiteljskih restorana.
Ekskluzivno je podijelio ovaj ukusni recept iz svoje kuharice “World On A Plate”.

Torta od sira s kikiriki maslacem, slanom karamelom i kokicama

Za podlogu
150 g digestive keksa, samljevenih
100 g nezaslađenog maslaca, rastopljenog
3 žličice kakaa u prahu

Za nadjev (sloj od sira)

500 g mascarpone sira
150 g šećera u prahu
60 g glatkog maslaca od kikirikija
25 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije

Za preljev

100 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade

Za umak od slane karamele

100 g granuliranog šećera
45 g nezaslađenog maslaca, na sobnoj temperaturi
60 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice soli ili više po ukusu

Za serviranje

10 g kokica po osobi
malo šećera u prahu

Priprema torte od sira:

Sve sastojke za podlogu pomiješajte zajedno i dobro utisnite u okrugli pleh (23 cm). Ohladite u hladnjaka oko dva sata.

U mikseru za hranu dobro izmiješajte maslac od kikirikija i šećer. Kada smjesa postane jednobojna dodajte mascarpone, vrhnje i ekstrakt vanilije i polagano izmiješajte dok se smjesa ne ujednači. Pretjeranim miksanjem smjesa se neće ispravno povezati.

Razmažite po podlozi od keksa i ponovno ostavite u hladnjak na dva sata.

Zagrijte vrhnje i tamnu čokoladu na laganoj vatri, stalno miješajući dok se čokolada ne rastopi.
Ohladite smjesu 10 do 15 minuta te ravnomjerno izlijte na tortu od sira. Tortu ostavite u hladnjaku 12 sati.

Priprema slane karamele

U posudi, na srednjoj vatri zagrijte šećer, stalno miješajući s kuhačom.
Čim se šećer rastopi, i postane tekuć dodajte maslac. Miješajte sve dok se maslac ne otopi i spoji sa šećerom.

Lagano, uz miješanje, u smjesu dodajte slatko vrhnje te smjesu miješajte još oko minute. Kada smjesu maknete s vatru umiješajte sol i ostavite ohladiti. Smjesu ostavite u hladnjaku preko noći.

Serviranje

Tortu od sira izvadite iz hladnjaka, par minuta prije serviranja.
Kokice posipajte sa solju i šećerom u prahu.
Zagrijte manju količinu slane karamela u mikrovalnoj. Budite na oprezu, karamela mora biti tekuća, ali ne prevruća, jer će otopiti čokoladu i sloj od sira.

Narežite krišku torte od sira i smjestite ju na tanjur, lagano prelijte krišku s karamelom. Dodajte kokicu, dvije i servirajte.

Recept omogućio partner Wish hr portala Quintessentially