Ekološka vina blagodat na vašem stolu

Uzdravlje! Uz čašu domaćeg ekološkog vina.

Proizvodnja i konzumacija ekoloških vina u Europi je u sve većem porastu, što zadnjih godina prati i Hrvatska. I u našim trgovinama sve se više na policama mogu pronaći brojna vina s ekološkim porijeklom proizvodnje.

Zašto baš organsko vino?

Proizvodnja ekoloških vina podrazumijeva uzgoj zdravog grožđa, pri čemu se poštuju biološki zakoni, podržavaju i unapređuju prirodna plodnost i biološki procesi u zemljištu te se koristi njegova mikrobiološka aktivnost koja pridonosi pravilnoj prehrani loze.

U ekološkom vinogradarstvu zabranjena je uporaba mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida u zaštiti

Ekološki vinograd mora biti dovoljno udaljen od industrijskih zagađivača, većih prometnica i poljoprivrednih zemljišta pod konvencionalnim uzgojem, a prelazak s konvencionalnog na ekološki uzgoj traje 3 godine, nakon čega proizvođači upisani u Upisnik ekoloških proizvođača mogu za svoje proizvode dobiti oznaku ekološkog proizvoda.

eko vino

5 prednosti ekoloških vina nad konvencionalnim:

> Ne sadrže ostatke pesticida i herbicida
> Eko vina se ističu po specifičnoj tjelesnosti i strukturi vina.
> Sadrže dvostruko nižu razinu sumpornog dioksida (SO2)
> Ekološka vina u boci višestruko sporije stare
> Ostaju slasna i užitna za pijenje nakon 6 i više godina

vino-bio-bio

Hrvatska ekološka vina

Sve veća potražnja kupaca potvrđuje vrijednost truda koji je potreban za svaku bocu ekološkog vina. U domaćim trgovinama mogu se pronaći izrvrsna vina eko proizvođača poput etiketa Terra Madre iz srednje i južne Dalmacije, Bolfan iz Hrvatskog Zagorja, Volarević iz južne Dalmacije teIvan Dolac s otoka Hvara i Roki’ss otoka Visa.

Bijela i crna vina te rosei i pjenušci spomenutih brandova zadovoljili su stroge kriterije ekološke proizvodnje i nose markicu ekoproizvoda.

Porast proizvodnje hrvatskih organskih vina

Ekološka proizvodnja vina u svijetu bilježi kontinuirani rast, a sa sve većom educiranošću raste i svijest hrvatskih proizvođača, ali i potrošača.
Ekološko vinarstvo važan je doprinos sigurnosti hrane, koji nam omogućuje konzumaciju kvalitetnih proizvoda, istodobno čuvajući biološku ravnotežu okoliša.

Nazdravite zdravlju i uživajte uz čašu domaćeg ekološkog vina!

Facebook Like Button