Čaše za vino

Vino, njegova čaša upotpuni doživljaj vina.

Kako bi nam doživljaj kušanja i analiziranja , na kraju i samog gušta vina bio što veći, moramo imati idealnu čašu za njega.

Čaša za degustaciju vina posebnog je oblika. Svaka vrsta vina ima svoju čašu. Tako npr. možemo razlikovati čašu za sauvignon,, čašu za pinot noir, čašu za chardonnay, riesling, čašu za crvena mlada vina, čašu za ružičasta vina, za arhivska vina, za likerska vina, flÛte čaša za pjenušava vina i dr…

Kako bi koncentracija mirisa u čaši bila što veća gornji dio čaše je nešto uži od donjega dijela čaše.

SAVIJETI ZA IDEALNU ČAŠU I NA ŠTO MORAMO PRIPAZITI KOD ODABIRA ČAŠE ZA VINO

Čaša bi trebala biti prozirna bez ukrasa, rezbarenja. Mora biti tanka. Ako je čaša prozirna na taj način ćemo bolje procijeniti boju vina. Najbolje su kristalne, tanke i bezbojne čaše.

Što nam je površina čaše veća, vino brže dolazi u dodir sa zrakom i mirisi se bolje razvijaju nego u malim čašama. Mali savijet: da bi osjetili što više aroma u vinu brzo ćemo zarotirati čašu s vinom.

Po pravilu čašu držimo za njegov stalak, nožicu. Ne smijemo je držati za dio u kojem se nalazi vino, jer ćemo tako „zapackati“ čašu i promjeniti njegovu temperaturu, što ni jedno niti drugo nije dobro.

Pri pranju čaša moramo paziti da ne koristimo perilicu posuđa koja bi dodatno mogla naštetiti čaši te ostaviti snažan miris praška za suđe, što je vrlo opasno pri kušanju vina, jer ne želimo nikakve strane mirise u čaši. Najbolje bi bilo oprati čašu u toploj vodi.

Također, preporučujem da ne polirate čašu, kako bi izbjegli nepoželjne komadiće tkanine u čaši što bi poremetilo napetost čaše. Najbolja za poliranje su vlakna od 100 % mikrofibre.

Čašu ostavite na suho i čisto mjesto, okrenutu prema dolje kako bi je zaštitili od stranih mirisa.

Vidite, na koliko toga moramo paziti prilikom odabira čaše. To je zbog toga što svako vino ima svoju osobnost i kako bi nam užitak ispijanja i kušana vina bio potpun puno kriterija mora biti zadovoljeno.

Za vaš dom vam preporučujem da uvijek imate set čaša za bijela meka vina i set čaša za arhivska crvena vina. Čaše za bijela meka vina također možete iskoristiti i za pjenušce.

Neka vam svaki vaš gutljaj vina ispuni nepca radošću i ocakli radost lica.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Shutterstock