Gljiva Chaga prirodni dodatak za jačanje imuniteta: napravite čaj od chage

Iznimno ljekovita gljiva, poznata pod imenom sibirska čaga ili chaga (lat. Inonotus obliquus) sadrži velike količine antioksidansa te se stoga koristi za jačanje imunološkog sistema.

No, kako se pokazala vrlo učinkovitom primjenjuje se i kod mnogih drugih bolesti ili upala. Ova gljiva se posebice upotrebljava u narodnoj medicini Rusije i zemljama istočne Europe.

Gljiva Chaga

Gljiva Chaga je parazitska gljiva koja obitava na drvetu brezi a pronalazi se u hladnijim dijelovima svijeta, kao što su sjeverni dio Europe, djelomice u nekim predjelima srednje Europi te u sjevernim dijelovima Amerike i Kanade.

Parazitsko porijeklo gljive znači da ona uništava domaćina na kojem se nalazi, te takvo stablo polako odumire. Napadnuto stablo svejedno može još godinama rasti tako da se gljiva pažljivim branjem može uzimati više godina sa njega.

Gljiva Chaga nema nimalo privlačan izgled, a kako izgleda kao crna izraslina, na drvetu može djelovati vrlo ružno.

chaga-glljiva

Moderna istraživanja pokazuju da gljiva Chaga u sebi sadrži mnogobrojne antioksidativne sastojke, čak u većim vrijednosti od aronije ili goji bobica, te da ima potencijala za liječenje raka, jačanje imunološkog sustava i antiupalnog djelovanja te zna djelovati čak i na povlačenje auto-imunoloških bolesti, kao što je primjerice psorijaza.

Slično kao i med gljiva Chaga je po svojoj prirodi sterilna i antibakterijska te stoga nije lako pokvarljiva roba.

Branje chage

Preporučeno vrijeme za branje ove gljivu jest jesen kada se temperature spuste ispod 5°C. Također se može uzimati i tijekom zime, kada je drvo u stanju zimskog mirovanja a tada je gljiva puna ljekovitih sastojaka.

Nakon berbe gljiva se stavlja na sušenje tijekom nekoliko dana te se nakon toga melje u prah. Prah je preporučljivo također ostaviti dan, dva da se potpuno osuši, a nakon čega se on može početi primjenivati.

chaga-glljiva-1

Čaj od Chage

Od Chage je najbolje pripraviti čaj no ona se može konzumirati i u nekim jelima.

Priprema čaja:
Sitne komadiće chage stavite u kipuću vodu, poklopite i kuhajte oko desetak minuta. Ako je boja i dalje nježna kuhajte malo duže. Nakon što je čaj zakuhan, procijedite ga i uživajte u ugodnom, lagano gorkastom okusu, koji pomalo podsjeća na okus jačeg crnog čaja ili kave.

Izdvojeno

> Chaga gljivu popularizirao je Aleksandar Solženjicin u svojoj knjizi “Odjel za rak”
> Liječenju ovom gljivom posebice je bilo popularno u 16. stoljeću
> Ostatci gljive su nađeni uz ledenu mumiju Ötziju, pronađenoj u ledenjaku u Tirolu
> Gljiva sadrži velike količine melanina

Autor: Borna Marić
Fotografije: Pixabay, Charles de Mille-Isles, Scot Nelson

Facebook Like Button