
Želite li napraviti odličan lagani ručak samo slijedite ovaj recept za ukusne inćune u limunovom soku.
Višnja izrazito pazi na to da jela budu spremljena tradicionalno po receptima naših nona ili baka sa što svježijim namirnicama bez suvišnih začina, tako da tekstura i okus svih namirnica dođu do izražaja.
Danas vam donosimo recept za ukusan obrok sa sočnim inćunima koji je jako jednostavan za pripremu. Možete ga u svako doba poslužiti kao predjelo ili za iznenadne goste kao dobar griz uz tapas i fino rose vino i pjenušac, a uz lešo pripremljeno povrće poput blitve sa krumpirom može biti i lagano glavno jelo.
Sastojci za 4 osobe
500 g svježih inćuna
Sok od 6-7 limuna
Djevičansko maslinovo ulje /po mogućnosti hladno prešano/
2-3 režnja češnjaka
1 malu ljutu papričicu
Svježi peršin sitno kosani
Priprema recepta
Očistite inćune tako da im odrežete glave, filetirate ih i odstranite kost. Operite ih pod mlazom hladne vode, ocjedite i obrišite kuhinjskim papirom.
U prikladnu zdjelu stavite malo soka od limuna zatim složite red inćuna s otvorenim djelom prema gore, a kožom prema dolje te ponovo polijte limunovim sokom, složite drugi red inćuna, ponovo polite sokom od limuna i tako sve dok ne složite sve inćune.
Ostavite ih da stoje tako preliveni u hladnjaku najmanje 12 h, a najbolje preko noći.
Posluživanje:
Na ukrasni tanjur ili pladanj složite inćune ukrug ili u redove, pospite obilato sitno sjeckanim svježim peršinom, zdrobljenom papričicom, sitno sjeckanim češnjakom, posolite i popaprite, ako je moguće bijelim paprom.
Poslužite ih najbolje uz priloge kao što su prepečeni kruh ili pire od kuhanih jabuka ili lešo blitvu sa krumpirom.
Napomene:
Prednost ovog jela je u tome što se može pripremiti i do dva dana ranije i držati u hladnjaku.
Nutritivna vrijednost:
Nutricionisti preporučaju 2-3 obroka ribe tjedno. Ova riba je važan izvor bjelančevina, vitamina B skupine,vitamina A,vitamina D,kalija i željeza,te u manjim količinama joda i selena.
Doba tek!
Pripremila: Višnja Dobrić Čihoratić
