
Pissaladière je klasično jelo francuske kuhinje, to je zapravo naziv za tradicionalni tart s lukom, koje potječe iz regije Nice na jugu Francuske.
Često se opisuje kao francuska verzija pizze, ali ipak s nekoliko ključnih razlika koje ga čine jedinstvenim.
Recept za Pissaladière – francuski tart s lukom – razlikuje se po tome što tradicionalno ne sadrži u receptu rajčicu kao osnovu, već se koristi karamelizirani luk, koji je bogato začinjen inćunima i maslinama.
Ovo jelo se obično servira kao lagani obrok ili predjelo i popularno je na Azurnoj obali, gdje se uživa uz čašu dobrog vina i to najčešće uz čašu rosé vina.
OVDJE otkrijte još dva sjajna recepta s osvježavajućim inćunima
Salata od rikule sa grejpom,mariniranim inćunima i ….
Inćuni u limunovom soku
Jedna od klasičnih pratnji za pissaladière je rosé vino. Rosé iz regije Provence posebno se dobro slaže s ovim jelom zbog svoje svježine i blago voćnih nota koje se izvrsno sljubljuju uz slatkoću luka i slanost inćuna.
Ova kombinacija nije samo ukusna, već i vizualno privlačna, savršena za ljetne mjesece i toplije dane.
Pissaladière: sastojci za recept; tart od luka
Za tijesto:
250 g brašna
1/2 žličice soli
50 ml maslinovog ulja
100 ml tople vode
Za nadjev:
4 velika luka, tanko narezana
2 žlice maslinovog ulja
1 čajna žličica šećera
1/2 čajne žličice soli
12 fileta inćuna
20 crnih maslina, otkoštane
1 grančica timijana
1 lovorov list
Priprema pissaladière – francuskog tarta s lukom
Tijesto:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte.
Postepeno dodajte toplu vodu i mijesite dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Omotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Nadjev:
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, šećer i sol te pirjajte, povremeno miješajući, dok luk ne postane mekan i zlatno smeđ (oko 30 minuta). Dodajte timijan i lovorov list.
Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Uklonite timijan i lovorov list.
Pečenje:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Razvaljajte tijesto na veličinu vašeg pekača, oko 5 mm debljine. Premjestite tijesto na papir za pečenje.
Ravnomjerno rasporedite luk preko tijesta. Rasporedite filete inćuna u obliku rešetke i svaki dio ukrasite maslinom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno.
Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi, uz čašu hladnog rosé vina iz Provence, koje svojom svježinom i blagim voćnim notama savršeno nadopunjuje bogate i slane okuse pissaladière – francuskog tarta od luka.
Dobar tek!
