Salata od rikule sa grejpom, mariniranim inćunima i mladim kozjim sirom

Zoran Ožegović s nama ovaj tjedan priprema salatu od rikule, mariniranim inćunima s grejpom i kozjim sirom. Kada se spoje svježina rikule i citrusna nota grejpa, dobiva se salata koja osvježava i oduševljava svako osjetilo.

Ljetne vrućine su u punom jeku. Hrana vam nije ni na kraj pameti, želite se poći osvježiti na obližnju plažu i nemate vremena spremati komplicirana jela? Tada je ova salata prava stvar za vas.

Uz recept koji nam donosi Zoran Ožegović, ovaj tjedan imamo priliku otkriti kako jednostavni sastojci mogu stvoriti nešto zaista posebno. No, da bi doživljaj bio potpun, predlažemo da ovu salatu uparite s laganim bijelim vinom ili svježim pjenušcem koje će svojim voćnim aromama upotpuniti okuse jela.

Bilo da se odlučite za suho, osvježavajuće vino s blagim citrusnim notama ili možda za nešto sa više cvjetnih aroma, sigurno nećete pogriješiti. Uzmite čašu omiljenog vina, opustite se i pripremite se za jedan nezaboravan obrok koji jednostavno odiše lakoćom i elegancijom.

Salata od rikule sa grejpom, mariniranim inćunima i mladim kozijm sirom

Potrebna namirnice za 4 osobe:

Rikula 250 gr                                       Sol po želji
Grejp 400 gr                                         Papar po želji
Marinirani inćuni 150 gr                   Maslinovo ulje 100 ml
Koziji sir (ja koristim domaći           Grana padano 70 gr
mladi, dimljeni) 400 gr                     Acheto balsamico 100 ml

Način pripreme

Rikulu najprije operete i očistite. Ako ste te sreće i naletite na mladu rikulu, stvite cijele listove, u suprotnom otkinite ju rukom i stavite u veću posudu. Dodajte joj očišćeni grejp, prethodno narezan na manje kriške, koji će salati dati dozu svježine.

Cherry rajčice narežite na četvrtine, a parmezan na listiće, dodajte maslinovo ulje i accetto balsamico te sve zajedno umješajte.
Uzmite pauzu i natočite si čašu Prosecca Blu koji je izuzetno osvježavajuće pjenušavo suho vino. Otvorit će vam apetit, a i izvrsno se slaže sa ovom salatom.

Zatim servirajte salatu na sredinu tanjura, po vrhu razmrvite mladi kozji sir i ukrasite prženim komadićima kora za savijaču.
Nije vam preostalo ništa drugo nego da uzmete vilicu i uživate u ovoj senzacionalnoj salati.

Dobar vam tek!

Recept: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button