Iskustvo Dubaija koje će svatko poželjeti osjetiti

Dubai je sofisticirana metropola koja spaja naizgled nespojivo. Ovaj grad spoj je impresivne moderne arhitekture i zanimljive povijesti, gastronomskih specijaliteta iz cijelog svijeta i tradicionalnih delicija lokalnih znalaca, blještavih mondenih trgovina i živopisnih starih tržnica.

Iako je na glasu ponajprije kao grad luksuza, obilja i glamura, Dubai je ujedno i grad u kojem su posjetiteljima dostupni brojni zanimljivi i nesvakidašnji sadržaji i to potpuno besplatno ili po vrlo pristupačnim cijenama.

Emirati_Dubai_Burj Khalifa

OVDJE pronađite još zanimljivosti o raskošno lijepom gradu Dubaiju

Pravo je vrijeme za Dubai: potpuni luksuz i uživanje
Zašto Hotel Burj Al Arab u Dubaiju najfotografiraniji hotel na svijetu
Dubai za svaki džep

Najbolji savjeti za dobar provod u Dubaiju

Donosimo vam nekoliko savjeta za odličan i povoljan provod u tom kozmopolitskom gradu, tijekom kojeg ćete se odlično zabaviti i steći nezaboravne uspomene.

Uživanje u sunčanim plažama, istraživanje baštine te ugostiteljski i rekreacijski sadržaji samo su neke od aktivnosti koje Dubai, kao jedno od najpopularnijih svjetskih odredišta, nudi.

U 2019. godini Dubai je posjetilo 16,7 milijuna ljudi, a grad je bio domaćin više od stotinu stručnih skupova i izložbi, kao i sportskih i zabavnih događanja.

Dubai je uz to jedan od prvih svjetskih gradova koji je dobio certifikat „SafeTravels“ koji dodjeljuje Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (World Travel and Tourism Council – WTTC). Taj certifikat svojevrsna je potvrda sveobuhvatnih i učinkovitih mjera koje se provode u Dubaiju kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost posjetitelja.

dubai voznja rijekom UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Prevezite se abrom preko Dubai Creeka

Dubai Creek, kanal koji se proteže Dubaijem, možete prijeći na nekoliko načina, a najupečatljiviji je svakako vožnjom tradicionalnim drvenim plovilom abrom.

dubai stari dio grada

Današnje abre ipak su malo modernizirane i motorizirane, ali vožnja njima i dalje će vas u mislima odvesti u prošlost, kad je Dubai Creek dijelio grad na dvije cjeline, Deiru i Bur Dubai, i kad su njegove obale u 19. stoljeću naselila prva plemena.

Vožnju abrom platit ćete izravno vozaču i to samo jedan dirham, odnosno ni dvije kune, a zauzvrat ćete nekoliko minuta uživati u krajoliku i arhitekturi starog dijela Dubaija.

Abre ćete pronaći na postajama Shindaghi i Al Ghubaibi na strani Bur Dubaija te postaji Al Sabkhi na strani Deire, a polazak možete planirati svakih nekoliko minuta.

trznica suk souk dubai

Posjetite tradicionalne soukove

Kad ste već naumili doživjeti vožnju abrom, preporučamo da je spojite s obilaskom poznatih soukova koji su smješteni u neposrednoj blizini postaja s kojih plovila kreću.

Soukovi su tradicionalne arapske tržnice na kojima ćete svjedočiti pravom vatrometu boja, mirisa i okusa te uživati u kupovini prekrasnih suvenira uz nezaobilazan doživljaj cjenkanja s upornim, ali ljubaznim i susretljivim prodavačima.

Najpoznatiji su soukovi oni na kojima se prodaju zlato, začini, mirisi i tekstil, a sve ih možete odjednom obići pješice.

trznica souk dubai zlato

Souk sa zlatom najveća je tržnica zlata na Arapskom poluotoku i jedno od najboljih mjesta na svijetu za kupovinu finog nakita, zlata, srebra i dragog kamenja, neovisno o tome tražite li skupocjene komade ili nešto jednostavnije za svaku prigodu.

souk zacinima trznica dubai

Na souku sa začinima oduševit će vas mnoštvo sušenog bilja i začina, poput cimeta, kardamoma, šafrana, klinčića i brojnih drugih po iznimno povoljnim cijenama, a u mirisima koji će vas okruživati uživat ćete čak i ako niste pasionirani kuhar ili gurman.

Na souku s parfemima pronaći ćete tradicionalna arapska prirodna ulja attare u atraktivnim bočicama, a ujedno ćete moći i sami napraviti vlastiti parfem ili kući ponijeti prepoznatljive mirise oud ili bakhoor kojima ćete stvoriti orijentalni ugođaj u svom domu.

suk trznica Dubai Emirates

Naposljetku, na souku s tekstilom dočekat će vas ručno rađene marame, šalovi i drugi modni detalji od kašmira, svile, pamuka ili vune, prekrasnih i maštovitih uzoraka.

fadi-al-shami dubai

Posjetite tvrđavu Al Fahidi

Posjet Muzeju Dubaija smještenom u tvrđavi Al Fahidi, najstarijoj zgradi u gradu koja je nekad bila dom vladarima i obrambena utvrda, obvezatan je za sve one koji žele osjetiti duh starog Dubaija i život njegovih stanovnika prije otkrića nafte.

Prikaz starih kuća, džamija, tržnica, farmi datulja te pustinjskog i primorskog načina života, uz pregršt zanimljivih izložaka među kojima pojedini datiraju i iz 3. tisućljeća prije Krista, u vama će probuditi nove osjećaje poštovanja prema tradiciji i povijesti Dubaija i njegovih stanovnika.

Muzej je otvoren svaki dan, a ulaznice su iznimno povoljne, od tri dirhama (nešto više od pet kuna) za odrasle do jednog dirhama (malo manje od dvije kune) za djecu, uz mogućnost besplatnog stručnog vodstva tijekom posjeta.

Emirates_Dubai_Burj Khalifa

Uživajte u spektakularnim showovima kod fontane Dubai Fountain

U samom središtu modernog Dubaija, ispred trgovačkog centra Dubai Malla i u podnožju najviše građevine na svijetu Burj Khalife, smjestila se fontana poznata pod nazivom Dubai Fountain koja će vam prirediti pravi audiovizualni spektakl i najpopularniji show u Dubaiju.

Burj Khalifa  Dubai

Riječ je o najvećem koreografiranom sustavu fontana na svijetu, koji obuhvaća vodene mlazove visoke i do 150 metara te njihovo zabavno plesanje i ljuljanje u ritmu tradicionalne arapske glazbe ili popularnih hitova iz cijelog svijeta.

Burj Khalifa  Dubai

U petominutnom plesu fontane, koji prati i osvjetljenje oko 6,000 lampica, lasera i projektora, možete uživati potpuno besplatno u rano poslijepodne u 13:00 i 13:30 sati (petkom u 13:30 i 14:00 sati) te potom svakih pola sata između 18:00 i 23:00 sata.

Kao i na mnogim drugim mjestima diljem grada, na toj su lokaciji uvedene posebne mjere socijalnog distanciranja koje uključuju označena mjesta na tlu koja upućuju posjetitelje gdje mogu stajati i neometano gledati show.

plaza dubai

Izležavajte se na prostranim plažama

Među brojnim plažama u Dubaiju velik je broj onih javnih na koje možete ući besplatno ili za mali iznos te na njima uživati u suncu, moru i zabavi za cijelo društvo ili obitelj.

Jedna je od najpopularnijih plaža Umm Suqeim, poznata i pod nazivom Sunset Beach, na kojoj ćete sasvim sigurno uloviti najbolju fotografiju velebnog hotela Burj Al Araba, ali i uživati u surfanju na atraktivnim valovima.

dubai hotel jedro plaza

Plaža uz rezidencijalnu četvrt Jumeirah Beach Residences prepuna je barova sa sokovima, zalogajnica s burgerima i modernih butika pa vam na njoj zasigurno neće biti dosadno, a uvijek se možete zabaviti i vožnjom na banani, skakanjem u vodenom parku ili jahanjem deva.

plaza dubai

Kite Beach već samim nazivom odaje da je riječ o omiljenoj plaži kitesurfera i ostalih zaljubljenika u sport.
Obiluje sportskim sadržajima pa se tako na njoj možete okušati u odbojci na pijesku, kajakingu ili veslanju na SUP-u, a tu su i skatepark, trampolin te područje namijenjeno najmlađim posjetiteljima na kojem se mogu bezbrižno zabavljati.

La Mer plaža pak nudi istraživanje brojnih restorana, kafića i trgovina u pauzi između kupanja, wakeboardinga, flyboardinga ili kajakinga na Sjevernoj ili Južnoj plaži.

Okvir Dubai Frame

Fotografirajte posebne trenutke kod Dubai Framea

Dubai Frame jedno je od omiljenih mjesta za fotografiranje u Dubaiju, što je i razumljivo s obzirom na veličanstvenost njegove strukture visoke čak 150 metara, s koje se pruža panoramski pogled na cijeli grad.

Dubai Frame odaje počast i starom i novom Dubaiju, ovisno s koje strane posjetitelj gleda kroz njega.

U njemu je smještena i galerija u kojoj se posjetitelji mogu upoznati s povijesti grada te predviđanjima njegovog rasta i razvoja u budućnosti, a za one hrabrije tu je i most dug 93 metara koji na samom vrhu povezuje dva vertikalna tornja s prozirnim staklenim panelom po kojem se može hodati.

Ulaznica za odrasle iznosi 50 dirhama (malo više od 85 kuna), a za djecu 20 dirhama (35 kuna).

Dubai je početkom srpnja otvoren za posjetitelje koji dolaze iz poslovnih i privatnih razloga kao i za putnike koji u njemu presjedaju na povezujuće letove.

Kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost putnika, posjetitelja i lokalne zajednice, testovi na COVID-19 obavezni su za sve ulazne i tranzitne putnike koji pristižu u Dubai (i UAE), uključujući državljane UAE, stanovnike i turiste, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Više informacija o zahtjevima za ulazak međunarodnih posjetitelja u Dubai pronađite ovdje.

Uz dopuštenje: MediaVal (sve fotografije)

Facebook Like Button