Rashladite se ovo ljeto pravilnim odabirom namirnica na vašem tanjuru!
Vrućina nas može ponekad i neugodno iznenaditi, zbog povećanog znojenja, promjene tlaka i gubitka energije. Da bi u vrijeme nadolazećih toplih dana održavali ravnotežu organizma, dali mu lakoću i istovremen ga ohladili, dovoljno je da se pridržavate jednostavnih osnovnih pravila.
Svakako pripazite na dovoljan dnevni unos vode, te što manje konzumiranja alkohola jer on zapravo doprinosi dehidraciji organizma i povećava krvni tlak. Također se pridržavajte nekih osnovnih prehrambenih navika, napunite svoj tanjur rashlađujućim slasnim namirnicama i neka vas ovo ljeto ne pobjedi vrućina!
Dovoljan dnevni unos vode
Prvi naš korak u suočavanju sa ljetnim vrućinama trebao bi biti konzumiranje veće količine vode. Nastojte izbjegavati umjetne kupovne sokove i ledene čajeve, pivo i kavu jer sadrže tvari koje će dodatno opterećivati vaše tijelo.
Uostalom, jedino prirodna voda sadrži elemente prijeko potrebne ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati.
Prilikom velikih vrućina voda čuva tijelo od dehidracije, rashlađuje organizam i čini kožu vlažnom. Pri nedostatku vode mišići gube snagu, pada krvni tlak, krv gubi cirkulaciju te se osjećamo sve umornije.
Dakle, pijte čistu izvorsku vodu ne samo kada ožednite već i kada niste žedni, jer se u protivnom slučaju vaše tijelo pregrijava i izlažete se riziku od toplinskog udara.
Premda se oko unosa potrebnih količina tekućina vode brojne rasprave stručnjaka, danas se općenito smatra kako je odrasloj osobi potrebno oko 2 do 2,5 l tekućine dnevno odnosno 10 čaša. Barem 20 % potrebe za vodom može se zadovoljiti putem hrane, dok je ostatak potrebno podmiriti unosom tekućine.
Hrana koja hladi
Prema drevnoj disciplini ayurvedi, svaka hrana ima svojstvo zagrijavanja ili hlađenja tijela. Poslužite se trikom ove raspodjele namirnica i vaše tijelo će vam biti zahvalno.
U namirnice koje hlade tijelo spadaju:
> maslac, sir, mlijeko, ghee (pročišćeni maslac), ulje kokosa, suncokretovo ulje
> od povrća: brokula, kupus, mrkva, karfiol, krastavac, celer, salata, špinat, tikvice
> od mahunarki: grah, slanutak, leća (osim crvene), soja
> od žitarica: basmati riža, ječam, pšenica
> od voća: jabuka, banana, kokos, datulje, smokve, grožđe, lubenica, kruška, šipak itd.
Hranu koja zagrijava tijelo izbjegavajte u vrijeme ljetnih vrućina, kao što je meso, jaja, med, crvena leća, cikla, luk, šljiva, heljda, kukuruz, badem, kikiriki, suncokretove sjemenke, orah.
Ne morate izbjegavati ugljikohidrate
Za vrijeme ljetnih vrućina nemojte izbjegavati ugljikohidrate, kao što je krumpir ili tjestenina, naprotiv oni će vam dati dovoljno snage i energije da se oduprete ljetnoj iscrpljenosti, ali ih samo jedite u manjim obrocima. S druge pak strane izbjegavajte hranu koja sadrži puno proteina ili masnoća jer je teška za probavu i može podići vašu tjelesnu temperaturu.
Sirovo voće i povrće
Tko ne bi odolio bogatom izboru voća slatkih okusa u vrijeme ljetnog razdoblja. Osim toga grožđe, lubenica i dinja pomoći će i da se osvježite i napunite organizam vodom, koja nam je toliko neophodna u ove vruće dane.
A vjerojatno najpopularnije voće tijekom ljetnih dana je zasigurno lubenica. Zbog njenog slatkog okusa mnogi je upotrebljavaju kao poslasticu. Sastoji se od 90 % vode, ali svakako ćete se zasititi konzumirajući ju bez obzira na vrlo mali broj kalorija.
No mnogi od nas ne znaju da lubenica također sadrži čitav niz tvari korisnih za naš organizam. U ovom osvježavajućem voću nalazimo vitamine A, B i C, minerale poput cinka i mangana, te vlakna i karotene. Izvrsno djeluje protiv zatvora, potpomaže probavu, čisti mokraćni sustav i pomaže kod bubrežnog kamenca.
Svježe povrće je najbolje koristiti za spravljanje salata, pri čemu birajte ono bogato vodom kao što su zelena salata, krastavci, tikvice, rajčice, paprika kako bi vaš organizam dobio mnogo tekućine i što lakše probavio unesenu hranu.
Također bi bilo dobro pridodati pažnju voću i povrću narančaste boje (mrkva, dinja i marelica) koje sadrži betakaroten, tvar koja se pretvara u vitamin A i štiti kožu prilikom izlaganja UV zrakama.
Juhe ubrzavaju metabolizam
Što se tiče prehrane na ljetnim vrućinama, birajte što laganiju hranu kako ne biste dodatno opterećivali organizam već izmučen velikim temperaturama. Jelovnik mora biti bogat hranjivim tvarima, ali i tekućinom. Stoga su idealna kombinacija juhe jer ujedno povoljno djeluju na našu probavu, okrepljuju cijeli organizam te ubrzavaju metabolizam. Najbolje juhe su one od sezonskog povrća.
Napici u vrijeme velikih vrućina
Općenito biljka menta (ili metvica) ima rashlađujuća svojstva i zbog toga je posebno korisna tokom ljetnih vrućina. Mentu možete dodati u salatu, juhu, sok, limunadu, ali i napraviti ukusan ledeni čaj od mente.
Recept za savršen napitak koji rashlađuje tijelo
Poslužite se i mudrostima s istoka pa isprobajte jedan drevni indijski recept za rashlađivanje tijela koji se zove Lassi.
Da bi napravili Lassi, pjenjačom miješajte svjež i hladan jogurt dok ne postane kremast. Dodajte isto toliko vode ili vode pomiješane s malo mlijeka. Stavite malo meda za zaslađivanje. Da bi povećali hranjive vrijednosti, možete dodati i prstohvat šafrana ili kardamoma.
Ovo piće je jako dobro za hlađenje tijela, bogato je vitaminima, pogotovo vitaminom B12.
Pridržavajte se ovih nekoliko osnovnih uputa tijekom ljetnih vrućina, općenito odabirom lakše prehrane i postići ćete bolje raspoloženje tijekom cijelog ljeta, imat ćete više energije za izlaske, više koncentracije na poslu, a oni koji su na ljetnom odmoru će se uistinu i odmoriti.
Autor članka: Divine Energy Park, Zagreb
www.dep.life