Napravite sami japanski suši

Ukusni zalogajčići iz zemlje izlazećeg sunca, koje uz malo truda i pažnje možete pripraviti i u vlastitom domu.
Namirnice:
150 grama riže kratkog zrna
25 ml rižinog octa
prstohvat soli
1 žličica bijelog šećera
filet svježe tune
punjenje i ukras po želji

Pojašnjenje:
Imajte na umu da je pripravljanje sušija stvar iznimne preciznosti odnosno vještina rezanja i zamatanja, te ujednačavanja okusa. Imate li okretne ruke i kvalitetan nož za filetiranje – već ste obavili pola posla. Okosnica svakog sušija je ljepljiva riža u koju se stavljaju na stotine različitih punjenja: poput meke govedine, svježih morskih plodova, wasabi paste, ukiseljenog đumbira i sličnih japanskih kombinacija. Suši se najčešće zamata u alge, tanki filet tune ili lososa, te garnira sezamom, ribljom ikrom i drugim dodacima.

Postupak za pripremu suši riže:
Rižu namočite u vodi na barem pola sata. Isperite je, osušite i stavite kuhati u lonac s vodom u omjeru 1 naprema 1 ½. Kuhajte je dvadesetak minuta, odnosno dok sva tekućina ne ispari. U zasebni lonac ulijte rižin ocat, sol i šećer te dopustite da zavrije, odnosno da se sav šećer rastopi. Ulijte tu tekućinu u još toplu skuhanu rižu i dobro promiješajte.

Na drvenu dasku položite prozirnu foliju na koju ćete rasprostrijeti filet svježe tune (do 5 mm debljine). Na njega nanesite tanak sloj gotove riže i punjenje po želji. Zarolajte i stavite u hladnjak na barem pola sata. Suši narežite na pravilne komadiće veličine zalogaja vrlo oštrim nožem i poslužite uz umak od soje.

Douzo meshiagare!

Facebook Like Button