Sad se jedu krafne ili pokladnice a ovdje je recept za najbolje

Krafne ili pokladnice ponajviše se peku i jedu u vrijeme fašnika i karnevala, kada nam veljača zakuca na vrata.
Ovaj slatkiš volimo jesti svi i kao doručak ili kao slastan desert.

OVDJE pronađite izvrstan izvorni recept dalmatinske kuhinje za Fritule ili pršurate

Tko ne bi volio pojesti fino pripremljenu krafnu?

Zato vam donosimo tradicionalan recept za domaće pokladnice ili krafne, koju možete pripremiti začas, a mirisi i okusi bakine kuhinje neće izostati.

Sastojci za recept

80 dkg glatkog brašna
4 dkg svježeg kvasac
4,5 dl toplog mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žumanjka
3 žlice ruma
5 dag maslaca
naribana korica 1 limuna

Priprema krafni

Namirnice trebaju biti sobne temperature. U 2 dcl toplog mlijeka dodajte žlicu brašna i žlicu šećera i razmrvite kvasac. Ostavite na toplom da odstoji i da se kvasac digne. U zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, žumanjke, maslac, naribanu koricu limuna rum i dignuti kvasac i mlijeko.

Mijesite dok tijesto ne postane potpuno glatko i odvaja se od stijenki zdjele. Tako dobiveno tijesto posipajte po vrhu s malo brašna i pokrijte zdjelu s krpom. Tijesto ostavite da se diže na toplom oko sat vremena.

Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu površinu razvaljajte na prst debljine i čašom izrežite krafne. Čašu prvo umočite u brašno da se tijesto ne lijepi. Ostavite da se krafne dižu još dvadeset minuta.

Ulje ne smije biti vruće i ne stavljajte puno krafni u posudu. Kada su pržene s daljnje strane okrenite krafne i pržite s druge strane. Pržene krafne stavite na papir da upiju višak ulja.

Kada se ohlade sa slastičarskom špricom napunite marmeladom i pospite sa šećerom u prahu.

Dobar tek!

Facebook Like Button