Marokanski Tagine jelo nesvakidašnjih okusa

Marokanski Tagine najbolji je spravljen u originalnoj glinenoj posudi u živopisnim bojama, koja također nosi naziv tagine (tajine).
Od mesa u ovom jelu najzastupljenija je janjetina, teletina ali i piletina.
Ovaj recept idealan je za sve ljubitelje nesvakidašnjih okusa.

maroko-tagine

Sastojci za recept

1,5 kg janjećeg mesa
glavica luka
400 g riže
sol i papar
žličica cimeta
žličica slatke paprike
žličica đumbira u prahu
1/4 žličice kima
prstohvat šafrana
list peršine
nekoliko listića svježe metvice
2 režnja češnjaka
50 g suhih marelica
50 g suhih šljiva
50 g suhih smokava
100 g grožđica
žlica meda
sok od 1 naranče
2 dl vode
1/2 dl suncokretovog ulja

Priprema recepta

U veću zdjelu stavite komade janjećeg mesa, sol, papar, cimet, šafran, đumbir, kim i slatku papriku. Dodati ulje, pa sve dobro promiješajte. U keramički lonac, ili najbolje ako imate originalan Tagine, složiti 1/2 isjeckanog luka, mesa i drugu polovicu luka. Dodajte listiće svježe metvice, češnjak i list peršina, zatim zalijte s 1 dl vode. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 2 do 3 sata, odnosno dok meso potpuno ne omekša.

U posudi prokuhajte 1 dl vode, sok od naranče, grožđice, marelice, smokve, šljive i žlicu meda.
Odložite umak da se ohladi.
Skuhajte rižu. Na pladanj dodajte rižu, na nju posložite janjetinu, pa sve prelijte umakom od suhog voća.

Jelo ukrasite listićima svježe metvice.

Recept omogućila: Zvijezda