Morski Pad Thai

Isprobajte ovu ukusnu uzdanicu tajlandske nacionalne kuhinje u vlastitom domu.

Namirnice:
400 grama kozica
200 grama neprženog kikirikija
200 grama klica graha
120 grama rižinih rezanaca
100 grama palminog šećera
200 ml vinskog octa
75 ml ribljeg umaka
4 češnja češnjaka
1 crveni luk
2 jaja
1 veća mrkva
2 mlada luka
1 svežanj svježeg korijandera
1 limeta
biljno ulje

Pojašnjenje:
Pad Thai možete pripremiti u mesnoj, ribljoj ili vegetarijanskoj varijanti s dodatkom tofua. U njemu se nalaze klasične azijske namirnice koje uglavnom možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane. Važno je napomenuti da se tajlandska kuhinja sastoji od kratkotrajnog prženja na visokim temperaturama, pa je dobro sve namirnice prirediti unaprijed – i dakako, ne zaboraviti miješati sastojke da jelo ne izgori.

Priprema:
U srednje velikom loncu zagrijte riblji umak, palmin šećer (može i obični), vinski ocat i sitno nasjeckan češnjak. Miješajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne rastopi, i sve namirnice prožmu. Probajte i provjerite je li ravnoteža između slatkog, slanog i kiselog postignuta. Ako nije, doradite recept po svojoj želji. Odložite Pad Thai dressing sa strane da se ohladi.

U vrućoj vodi skuhajte rižine rezance al dente (minutu-dvije), ocijedite vodu i stavite sa strane.

U woku zagrijte 3 žlice biljnog ulja na najvećoj vatri te kratko popržite kozice. Kad su gotove izvadite ih iz woka i odložite sa strane.

Na preostalom ulju dodajte sitno nasjeckan crveni luk te ih pržite oko minute uz stalno miješanje da ne izgori. Dodajte rižine rezance pa sve zajedno miješajte još jednu minutu. Potom dodajte Pad Thai dressing koji ste prethodno napravili te povežite sve sastojke.

Drvenom kuhačom odmaknite rezance na jednu stranu woka, a na slobodnom mjestu istucite jaja i pržite oko pola minute. Dodajte kozice, mrkvu narezanu a la juliene (veličine šibice), kolutiće mladog luka i klice i pržite još oko minute uz stalno miješanje.

Jelo posipajte svježim korijanderom, tostiranim kikirikijem te iscijeđenom limetom.

Kŏr hâi jà-rern aa-hăan!