Patricia Piccinini – lijepo i užasno

Multimedijski centar Kibla sa svoja tri izložbena prostora (u Narodnom domu, na Glavnom trgu 14 i u Valvazorovoj 40) predstavlja, uz Umjetničku galeriju Maribor, važnog sudionika u likovnom životu Maribora.

Uz to što njeguje domaću likovnu scenu, nudi ljubiteljima vizualne umjetnosti vrlo raznolike izložbe, posebice u prostranom prostoru „Kibla portala“ u Valvazorovoj 40. Tamo je od 29.6.-14.10.2017.postavljena izložba australske umjetnice Patricie Piccinini (1965.) pod nazivom „Savjest“ sa skulpturama, slikama, fotografijama i video instalacijama (kustos Peter Tomaž Dobrila).

patricia-piccinini-izlozba-1

Mada su njezini dvodimenzionalni i reljefni radovi vrlo zanimljivi, ipak su daleko upečatljivije njezine skulpture, posebice one izvedene u silikonu i staklenim vlaknima, te s dodacima tekstila (doslovno odjeće) i čovječje kose. Iako na „prvo gledanje“ djeluju kao ljudska obličja, te skulpture posjeduju deformacije, koje izazivaju nelagodu (malo dijete prasećeg nosića, dječak majmunolikih crta lica ili cvijet oblikovan kao dlakavo uho). Nerijetko, Piccinini povezuje ljupkost i uvjetno govoreći nakaznost kao u radu „Dobrodošli gost“ gdje se na krevetu susreću djevojčica i čudan stvor, uz pauna promatrača (koji usprkos lijepog izgleda ispušta jezive glasove, čime nerijetko izaziva jezu).

Iako su svi elementi skulpture “Promatrač“ realistički, činjenica da dijete sjedi na nestabilno poslaganim stolicama izaziva nelagodu pri pomisli na njegov fatalni pad- upravo zato što je sve prikazano blisko stvarnosti. To poigravanje likovnog i znanstvenog (genetskog inženjeringa), prirodnog i umjetnog, izaziva divljenje i jezu ne samo zbog umjetničinog načina rada, već zato što je i sam promatrač uvučen u taj svijet pa postaje svjestan posljedica neodgovornog ponašanja. Utjecaj umjetnosti na ljudsku svijest i savjest najviše je što se može zahtjevati od te grane ljudske djelatnosti , pa bi radove Patricije Piccinini valjalo promatrati kao potencijalne pokretače promjena.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button