Pletenica

Austrija je domovina izvrsnih pekarnica čija slava seže daleko unatrag u carska vremena. Na stotine vrsta kruha, roščića, malih i velikih hljebova stvaraju tamošnji pekarski majstori koji svoje specijalitete posipaju i oplemenjuju najrazličitijim dodatcima, od jaja do maslaca, vanilije, grožđica ili sušenog voća. Pletenica je tipični austrijski specijalitet koji posebno prija za doručak.

Sastojci:

500 g brašna
380 ml mlakog mlijeka
30 g svježeg kvasca
60 g šećera
1 vrećica vanijijevog šećera
60 g maslaca
3 žumanjka
2 žlice ruma
naribana kora 1 limuna
sol
šaka grožđica
šećer u prahu za posip

Priprema:

U trećini zagrijanog mlijeka rastopimo kvasac, tome dodamo još čajnu žličicu šećera i četiri žlice brašna. Posipamo preostalim brašnom, pokrijemo i pustimo da se digne na toplom približno 20 minuta.
Preostalo mlijeko razmutimo s maslacem, vanilijinim šećerom, dva žumanjka, korom od limuna i prstohvatom soli.
Grožđice pomiješamo s rumom i pustimo nekoliko minuta da nabreknu.
Smjesi brašna, kvasca i mlijeka pridodamo mješavinu mlijeka i jaja i sve skupa izgnječimo u glatko tijesto. Ako se tijesto previše hvata za stijenke posude, dodamo još malo brašna.
Umiješamo grožđice, pokrijemo krpom i pustimo da se diže daljnjih 20 minuta.
Tijesto razdijelimo na 4 dijela koja oblikujemo u 40 cm duge trake koje trebaju u sredini biti malo deblje kako bi kod pletenja pletenica dobila karakterističan trbušasti oblik.
Od sve četiri trake ispletemo pletenicu.
Pletenicu položimo u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, ponovno pokrijemo krpom i pustimo da se diže daljnjih 20 minuta.
Za to vrijeme zagrijemo pećnicu na 180 °C.
Preostali žumanjak brzo promiješamo i s njime premažemo pletenicu koju zatim još posipamo šećerom u prahu i pečemo približno 1 sat da se zlatnosmeđe zapeče.

Tekst: Anica Jakić
Fotografija: Foter

Facebook Like Button