Povijesna tradicija vina i domaćinstva Fornazarič

Domaćinstvo Fornazarič krije dugu povijest. Naime preci obitelji Fornazarič su već davno živjeli sa prirodom i od prirode odnosno bavili su se poljoprivredom. Brežuljci su uvijek bili puni voćki i vinove loze, a uzgajale su se i domaće životinje i stoka. Domaćinstvo se sa godinama širilo, mijenjalo kao i obim djelatnosti. Nakon određenog vremena obitelj se potpuno preusmjerila na vinogradarstvo i izradu vina. Ovdje su zbog iznimne pažnje i usredotočenosti na posao sačuvani neki izvorni načini proizvodnje i suživot s prirodom.

Dobra pozicija, podneblje i način proizvodnje omogućili su obitelji razvoj i širenje vinogradarstva na svim obližnjim brežuljcima te kvalitetnu proizvodnju vina.

h6Lepeza vina domaćinstva Fornazaič

sauvignon-vertSauvignon vert 2011. je sortno bijelo vino, kojegi u bližoj prošlosti mnogi znajupod imenom Furlanski tokaj. Mošt za to vino započne fermentirati bez hlađjenja, sa dvodnevnom maceracijom. Mošt za ovo vino počinje fermentaciju bez hlađenja s dvodnevnom maceracijom. Fermentacija se nastavlja i završava u velikoj drvenoj bačvi. Zatim sazrijeva u bačvi na vlastitim kvascima godinu dana, bez pretakanja. Neposredno prije slijedeće berbe grožđe se prvi put odlije u inox bačve, gdje se stabilizira još godinu dana, i stavlja u boce bez filtriranja nakon dvije godine sazrijevanja u podrumu.
Karakteristikeovog vina je žuta boja sa zelenim tonovima. Intenzivan miris, uočava se miris bilja i bagrema. Vino je punog okusa.
Temperatura posluživanja: 12-14° C (54-57°F)

chardonnayChardonnay suho vino 2011. radi se tako da mošt počinje fermentirati u kontaktu sa kožicom (maceracija) dva dana. Poslije fermentacije, u velikoj bačvi od hrasta bez pretokanja ostaje cijelu godinu i prvi se puta pretoče u inox cisternu prije slijedećeg branja groždđa. U cisterni zori i bistri se još godinu dana te je poslije dvijee godine stavlja u boce bez filtracije.

Osobine ovog vina su zlatnožuta boja i punoća u čaši. Cvijetne note su intenzivane i voćan poput zrele breskve i zelene jabuke. Osjeća se maslo i svježina. U ustima je vino prvo ugodno kremasto, a zatim se otvore voćni okusi, koje nadopunjuju mineralnost i svježina. Vino se zadržava dugo u ustima i odličnog je okusa.

rubinoRubino je crvena vrsta vina sastavljena iz 80% merlota i 20% cabernet sauvignona, kojem se dodaje slatko vino iz sušenog grožđa. Merlot se macerira 1 mjesec, cabernet sauvignon dva tjedna. Vino zori dvije godine u već korištenim barik bačvicama, a tek treću godinu mu dodaje slatko vino, koje cijelo vrijeme zori Vino je rubin crvene boje sa izrazito šumskim voćnim okusima i cvijetnim mirima, a okus je kombinacija svježine i fine elegance.

cuveeCuvée suho vino 2014. je sorta bijelog vina, sastavljenog iz chardonnaya, zelenog sauvignona, rebule i sauvignona. To je sviježe vino tekućeg godišta, koje je hladno prešano i fermentira sa selekcioniranimi kvascima u inox cisternama. Namijenjeno je širokom krugu potrošača.
Izgled vina je svetložute boje, a u okusu prevladjuju svježi citrusni mirisi isprepleteni sa notama začina. Okus je pun, topao i ujedno svijež.

Kontakt:
Kmetija Fornazarič
Ivan Fornazarič
ivan.fornazaric@gmail.com
Tel.: 00386 41 383 879
Vogrsko 167
5293 Volčja Draga
Slovenija

Facebook Like Button