Pozdravite stablo u vašem parku i osjetite sreću

Jeste li ikada razmišljali koliko toga dobrog dobijemo od jednog stabla? Dajte u parku jednom stablu ime koje želite i pozdravite ga kada prođete pokraj njega, osjetite ćete iskonsku sreću:)

Koliko samo godina treba da ono izraste, a može nestati u sekundi. Od njega se mogu napraviti razni instrumenti, namještaj, igračke i koješta drugo, a važnije od svega proizvodi nam i kisik bez kojeg naprosto ne možemo živjeti.

stablo drvo suma

Instrumenti, kućanstvo i posao

Razmislite samo koji su sve instrumenti nastali od jednog stabla, odnosno njegovog drveta. Gitara, violina ili klavir samo su neki od instrumenata za koje je potrebno ovo čudo prirode.

Osim glazbenih instrumenata, drvo je jedno od najzastupljenijih materijala za namještaj u svim kućanstvima.
Okrenite se malo oko sebe i pogledajte što je sve napravljeno od drva?
Parketi, stolovi, police, kuhinjski elementi i kreveti samo su dio malog spektra mogućnosti.

kamin drvo

U hladnije doba godine drvo koristimo za ogrjev. Nema bolje pizze od one iz krušne peći, kruha ispod peke, boljeg pekmeza nego kuhanog na peći za drva ili pak gledanja filma u zimskim mjesecima kraj toplog kamina.

Neki ljudi imaju drvene prozore i vrata, od njega se rade i razne skulpture i ukrasi, a koristimo ga i u poslu. Zamislite samo kako biste potpisali ugovor ili nekome ostavili poruku da nema papira.

Papir je još jedna od stvari koju svakodnevno koristimo i bez koje teško da bismo mogli. Knjige, časopisi, rokovnici i slično, svega toga ne bi bilo da nije bilo posađenog stabla.

Mnoge dječje najdraže igračke napravljene su upravo od drva, bilo da se radi o vozilima, ukrasima, slagalicama ili kolicima. I klompe, jedan od najpoznatijih nizozemskih suvenira napravljen je upravo od ovog materijala.

ZANIMLJIVOST
U Kini je jedan od običaja da kad se rodi djevojčica tad obitelj posadi drvo paulovnije koje se za njezinu udaju reže i od njega se radi namještaj za novopečenu obitelj.

Nije rijedak slučaj ni kod nas da obitelji u svojem dvorištu posade drvo kad im se rodi novi član obitelji, tako drvo raste s djetetom koje se nerijetko u djetinjstvu na njega penje, razvija motoriku i slično.

drvene kuce planine

Prirodna zaštita i terapija

Stabla mogu spriječiti odrone, u ljetnim mjesecima štite nas od sunca, mogu nas zaštititi od kiše, pružaju nam mjesto za odmor, bilo uz pomoć jedne dekice koju postavimo ispod ili ležaljke koju na njega objesimo.

Osim toga, stablo je dom brojnih životinjskih vrsta, a ljudima pruža mogućnost da izgrade san svakog djeteta – kućicu na drvu. Osim toga, u novije vrijeme sve su modernije i drvene kuće koje se najčešće koriste za vikendice, posebice u planinskim dijelovima.

park suma drvo stablo

Dendroterapija

Šetnja prirodom, posebice šetnja šumom u nama budi osjećaj mira i opušta nas.
Tako se razvila i dendroterapija, terapija koja uključuje liječenjem stablima kroz interakciju pojedinca s prirodom. Vjeruje se da stabla čovjeku mogu vratiti, ali i oduzeti energiju, sve ovisi koje su vrste, gdje se nalaze i slično.

Za kraj…

Prošećite do prvog parka, posadite drvo u dvorištu i počnite cijeniti ovu blagodat prirode koja nas okružuje.
Nevezano koje je godišnje doba, uživajte u njegovoj ljepoti.

zagrli drvo

Zimi kad su grane pune snijega ono odiše jednom toplinom, u proljeće kad je ono u cvatu ili pak u ljeto kad je puno plodova ono privlači svojim mirisom, dok u jesen kada lišće crveni i žuti, krošnje izgledaju poput ispunjenog slikarskog platna.

Osvrnite se oko sebe, budite zahvalni i dva puta promislite prije nego jedno stablo srušite, jer da nam nema drveća, najvjerojatnije ne bi bilo ni nas.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button