Rene Bakalović gastronomad ljubitelj fine papice i još bolje kapljice

Rene Bakalović, zadovoljstvo u kapljici najboljeg vina.

Poznati gastronomad Rene Bakalović govori nam o svom poslu i što najviše voli.
Tko je Rene Bakalović i koje su njegove najomiljenije kombinacije, pročitajte u nastavku.

W: Recite nam nešto o sebi.

Nažalost moram priznati da sam školski primjer šarlatana, osobe koju sve zanima i nužno ostaje površan. Najzanimljiviji dio mojih aktivnosti proizlazi iz teze da je jedino u čemu Hrvatska može u poduzetničkom smislu doseći najviše svjetske standarde jest gastronomija u najširim kontekstima.

W: Što je najveće iznenađenje na koje ste naišli kada ste odlučili raditi ovaj posao? Je li nešto na što ste naišli puno teže nego što ste očekivali?

Ogroman ponor između uobičajene ponude proizvoda i usluga i najviših dometa kod nas na ovoj sceni.

W: Kako netko može naći svoj put u ovom jedinstvenom poslu? Koje vrste vještina i talenata treba imati da bi netko bio uspješan?

Pomaže jedino blesava upornost i tvrdoglavost, opsjednutost koja graniči s ludošću. Nužno je poznavati dobar dio trikova kojima se privlači pozornost sugovornika i javnosti.

W: Koji je najbolji dio Vašeg posla?

Popiti čašu vrhunskog vina u društvu koje znade prepoznati metafiziku vina.

W: Što je najgori dio Vašeg posla?

Naići na potpuno ne razumijevanje osoba u vrhovima državnih institucija.

W: Koja je najveća zabluda koju ljudi imaju o ovom poslu?

Da postoji konačna perfekcija koja se ne da popraviti.

W: Koliko su Hrvati strastveni kada je u pitanju hrana i vino?

Nekolicina najboljih na našoj sceni dio su globalne elite.

W: Koja je Vaša kombinacija u hrani i vinu najomiljenija?

To potpuno ovisi o ugođaju, sviđa mi se npr. kontrast rasnog plavca malog i moćne tamne čokolade u društvu osobite dame.

W: Što je pojam “dobre hrane” i “dobrog vina” za vas?

Ona koja podiže ugođaj među znalcima.

W: Možete li se sjetiti prvog jelo koje ste naučili kuhati?

Imao sam tri godine kada sam smućkao prvi kakao.

W: Podijelite s čitateljima Wisha neki dobar recept uz koji ćete nam preporučiti i vino koje se najbolje sljubljuje s preporučenim namirnicama u receptu.

Originalni recept koji sam smislio jest varijacija na temu humus, dakle pasta od slanutka s prženim sezamom i sezamovim uljem. Lučica (debit obitelji Bibić) odlično paše uz ove okuse.

 
Uz dopuštenje Renea Bakalovića (sve fotografije)
Autor: Diana Mikloš