Najbolja robna kuća Selfridge

Jedna od najpoznatijih svjetskih robnih kuća u svijetu „Selfridges“ kojoj uz bok stoje John Lewis, Harrods i Macys još jednom je dokazala da je s razlogom zovu najboljom, a može se pohvaliti da je treći put zaredom izabrana kao najbolja robna kuća.

Zasigurno možemo reći da je ova britanska robna kuća s razlogom najbolja, a kvaliteta i usluge nalaze se na svjetskim razinama što svakodnevno potvrđuju potrošači koji povećavaju zaradu slavne kuće iz godine u godinu. Glavna i matična kuća nalazi se na Oxford Strettu, a sveukupno postoje četiri kuće koje se nalaze na različitim lokacijama. U narednom tekstu saznajte više o tome kako je došlo do osnivanja slavne kuće, što sve u njoj možete pronaći te zašto ju s razlogom zovu najboljom.

self

Kratka povijest kuće Selfridges

Selfridges kuća poznata je i pod nazivom Selfridge & Co, a osnovao ju je Harry Gorden Selfridge. Znamenita robna kuća osnovana je 1909. godine, a smještena je u samom centru Londona, Oxford Streettu. Važno je napomenuti da je iza Harrodsa, druga najveća robna kuća danas upravo Selfridges. Sve do danas kuća je prošla kroz različite obnove, vlasništva i udijele da bi 2003. godine lanac preuzeo englesko-kanadski biznismen Galen Weston za 598 milijuna funti. Od tada je tvrtka pod kreativnim vodstvom dotične obitelji čiji prihodi rastu na svakodnevnoj bazi. Danas postoje četiri trgovine, a nalaze se na sljedećim lokacijama: Trafford Centre, Exchange Square (Manchester), Bullring (Birmingham) i matična kuća u Oxford Streettu. Najpoznatije marke i odjeća slavnih dizajnera nalazi se upravo u trgovinama Selfridgesa i nikako nećete pogriješiti ako za vrijeme svog posjeta zavirite u čarobni svijet fashiona i dizajna.

TV serija Mr. Selfridge

Koliko je ova robna kuća poznata i važna za britanske građanine dokazuje činjenica da je 2013. godine započelo prikazivanje televizijskih serija pod nazivom „Mr. Selfridge“. Radnja drame smještena je u razdoblje 1910. godine, a prikazuje se na britanskim i američkim kanalima. Za pisanje scenarija bio je odgovoran Andrew Davies, a radnja se bazira na začecima nastanka ove poznate kuće, njegovom osnivaču Harry Gordon Selfridgesu i supruzi Rosi Selfridge. Glavni glumac koji glumi slavnog osnivača velike robne kuće je Jeremy Piven.

selfridges

Nagrada za najbolju robnu kuću

Svake godine na određenoj svjetskoj lokaciji održavaju se međunarodne konferencije na kojima se biraju najbolje robne kuće. Ovoga puta konferencija se održala u Singapuru gdje je robna kuća „Selfridges“ proglašena najboljom i to po treći put zaredom. Također je važno napomenuti da je ovo jedan od rijetkih slučajeva kod dodjela nagrade gdje je upravo jedna kuća primila nagradu tri puta zaredom. Kriteriji za dobivanje ove nagrade su vrlo strogi, a kuće moraju zadovoljavati rigorozne standarde koji se prate poput odlične suradnje s kupcima, snažne financijske dobiti i iskustva shoppinga u samim trgovinama.

self-1

Arhitektura robne kuće Selfridges

Prodavaonice robne kuće Selfridges poznate su po posebnim inovacijama i odlična su destinacija za mnogobrojne turiste. Izvornu robnu matičnu kuću dizajnirao je Daniel Burnham, a londonska kuća bila je građena po fazama. Na dekorativnim detaljima radili su američki arhitekt Francis Swales i britanski arhitekti R. Frank Atkinson i Tomas Smith Tait. Također ugledni magazin „Retail Week“ u svojim preporukama za turiste ima natuknice gdje se preporuča posjet dotičnim trgovinama jer se nalaze na listi jednih od sto najboljih trgovina u svijetu koje obavezno treba posjetiti.

Više informacija možete pronaći na www.selfridges.com

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: EVERYMAN FILMS LTD
brianac37

Facebook Like Button