Sauna prije ili poslije vježbanja, prije ili poslije masaže

Sauna je okrjepa za duh i tijelo samo mnoge muči pitanje da li da u nju uđu i opuste se prije ili poslije vježbanja. Prije ili poslije plivanja ili divne masaže tijela, jer možda esencijalna ulja dublje uđu u kožu.

Svoje sam mjesto za ugodnu meditaciju i potpuno opuštanje našla u intimnoj sauni wellnessa u Esplanadi, a razlog ljubavi na prvi pogled bio je direktan ulaz iz ženske garderobe. Sauna je ugodne veličine, niti premalena niti prevelika (ne volim masovke:), besprijekorno čista i u nju mogu ući samo žene. Mogu vam reći da meni to savršeno odgovara, volim tu žensku intimu.

Naime, mnoga mjesta u svijetu sauna odavno su odvojila žene i muškarce na ovim mjestima opuštanja. Meni osobno to savršeno odgovara, priznajem nisam od onih koja mogu biti potpuno gola u miješanom društvu pa uvijek imam zamotan ručnik oko sebe jer eto tako se osjećam bolje.

Znam da će mnogi reći da je u pitanju higijena, ali zato služe plahtice koje stavljamo ispod tijela i nogu, zar ne?
Ne zvučim moderno i „oslobođeno“, ali Nobody’s perfect:)
I tako sam se ja sramežljivka „patila“ godinama u Zagrebu dok jednog dana nisam napokon otkrila saunu koja je samo i potpuno „ženska“. Preporod za moju dušu, obzirom da obožavam saune, a ponajviše upravo finsku.

vjezbanje sauna sauniranje esplanada

Osim opuštajućeg efekta ne treba zaboraviti ni zdravstvene dobrobiti saune, među kojima možemo ubrojiti i poboljšanje cirkulacije, jačanje kardiovaskularnog sustava i imuniteta, izbacivanje toksina i svakako relaksacija. Finska narodna mudrost čak kaže da ako sauna ne može neku bolest izliječiti – ništa neće niti pogoršati!

Finska sauna – prije ili poslije vježbanja, plivanja ili fine masaže

Najraširenija i najpraktičnija inačica saune je suha, odnosno finska sauna – najčešće drvom obložena prostorija s klupama koja je ugrijana na temperaturu od 70 do 100 Celzijevih stupnjeva, te s vlažnošću zraka koja ne smije prelaziti deset posto.

Mnogima od nas postavlja se pitanje ne samo ugode već želje da što bolje iskombiniramo vrijeme opuštanja i aktivnosti stoga ovakva mjesta poput Health Cluba u Esplanadi koja nude kombinaciju izvrsne teretane, niza masaža i sauniranja čine idealno mjesto na kojem radimo na kompletnom fizičkom i psihičkom stanju našeg zdravlja.

No, oduvijek me mučilo pitanje kada je najbolje vrijeme za odlazak u saunu?

Meni sauniranje osobno najviše odgovara nakon mog pogledanog dokumentarca o putovanju dok sam trčala svoju „rutu“ na traci, odnosno prije neke fine masažice koja me zaista potpuno opusti.

Da li radim dobro? Na moja pitanja odgovorila mi je stručnjakinja i trenerica Health Cluba Esplanada!

> Najbolje vrijeme za odlazak u saunu svakako je nakon treninga.
> Boravak u sauni opustit će vaše mišiće koji će otpustit mliječnu kiselinu. Poželjno je da za boravak u sauni rezervirate večer ili dio dana kada niste ograničeni vremenom kako biste se mogli potpuno relaksirati.
> Izbjegavajte odlazak u saunu praznog želuca kao i sat vremena nakon obroka, jednako tako preporučuje se i izbjegavanje alkohola. Tuširanje prije saune otvorit će vaše pore, a nakon boravka u sauni potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu.
> U saunu je bolje otići prije nego poslije masaže. Vaši mišići biti će zagrijani i opušteni što znači da će i masaža napetih dijelova biti bezbolnija.

Health Club Esplanade
Health Club
T. +385 (0)1 4566 059
M. +385 (0)91 4566 601
E. info@healthclub-esplanade.com

Facebook Like Button