Sicilija muzej na otvorenom

Malo tko na spomen Sicilije ne pomisli na mafiju i slavnog Kuma, ali svatko tko o Siciliji ponešto zna ili ju je posjetio svjestan je da taj otok nudi puno više od tih prvih asocijacija te ga se s pravom može nazvati “živim muzejem” bogate povijesti.

Turbulentna povijest

Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru te najveća talijanska regija. Prije više od 12 000 godina naselila su je tri italska plemena, a oko 750. godine prije Krista kolonizirali su je Grci stvarajući prvo koloniju Sirakuzu koja je kontrolirala veći dio Sicilije, te šireći svoju religiju. Za to je vrijeme na zapadu otoka postojalo nekoliko kartažanskih kolonija, a nakon Sicilijanskih ratova Grčka je počela njegovati mirne odnose s Rimskom Republikom.

Rimljanima je pak Sicilija bila “privlačan zalogaj” te su tražili njezinu aneksiju, što se i dogodilo 242. godine prije Krista. Tijekom sedam stotina godina Sicilija je funkcionirala kao rimska provincija, ostavši u početku odraz grčke kulture, a kršćanstvo se počelo širiti poslije 200. godine.

Nakon pada Rimskog Carstva Sicilijom vladaju Vandali, nakon njih je zauzimaju Goti, a potom dolazi pod vladavinu Bizantskog Carstva. Daljnji turbulentni događaji uzrokuju ulazak islamske vojske, od koje je oslobođena u 11. stoljeću te potpada pod normansku kontrolu (Normani su bili kršćanski potomci Vikinga). Nakon što je neko vrijeme funkcionirala kao Kraljevina Sicilija, 1860. godine postaje dio Kraljevine Italije. U novijoj povijesti, proglašenjem Republike Italije 1946. godine, Sicilija biva proglašena autonomnom regijom.

Sicilija Noto

Sicilija danas

Procjenjuje se da danas na Siciliji živi više od pet milijuna stanovnika, a najviše u Palermu koji je ujedno i njezino središte. Smješten na obali Tirenskog mora, Palermo svojom kaotičnošću i bogatom arhitekturom najbolje svjedoči o utjecaju svih kultura koje su tijekom povijesti obilježile Siciliju.

Turist koji se prvi put zatekne u Palermu može doživjeti “kulturni šok” jer su šarene i živopisne ulice prepune uličnih prodavača, različitih miomirisa, (pre)glasnih lokalnih stanovnika i odbačenog otpada više nalik na Indiju nego Italiju. U gradu su dvije glavne ulice – Via Maqueda i Via Vittorio Emanuele koje se ukrštavaju na trgu Quattro Canti (Četiri kuta).

Za one željne shoppinga odredište je Via Roma, koja vrvi trgovinama poznatih modnih brendova. Specifična bogata arhitektura dominira Palermom pa svakako treba posjetiti katedralu pred čijim se platoom održavaju koncerti, Teatar Massimo, jedan od najvećih u Europi, a sve bogatstvo povijesti dobro oslikava Fontana Pretoria.

Sicilija Palermo

Veliku prednost Palermu daje plaža Mondea s nizom barova duž obale, a u blizini se nalazi i mjesto iz kojega je potekla sintagma “La Cosa Nostra”, naselje koje je svjetsku slavu steklo filmom Kum.

Sirakuza

Potpunu suprotnost kaotičnom Palermu predstavlja Sirakuza, antički grad na obali Jonskog mora. Tvrđava Castello Maniace na rtu otočića Ortigia, nekoliko amfiteatara, špilja Dionizijevo uho čuvene akustike, arheološki park Neapolis… samo su neke lokacije koje svakako treba posjetiti. Danas Sirakuza ima status talijanskog dolce vita grada jer nudi bogat noćni život koji je, uz povijesne lokacije, postao važna točka turističke strategije.

Sicilija

Catania

Cijelom regijom dominira aktivni vulkan Etna, a u njegovu podnožju smjestio se grad Catania, drugi po veličini na otoku, koji je nekoliko puta srušen zbog aktivnosti Etne. Catania leži na istočnoj obali Sicilije, na obali Jonskog mora. U širem području grada živi oko 300.000 stanovnika. Simbol Catanije je Slonova fontana na središnjem trgu. Na njenom vrhu slon od crnog vulkanskog kamena na leđima nosi obelisk od svijetlog granita.

Gospodarstvo

Temelj gospodarstva Sicilije čini poljoprivreda, a baš kao što se u Rimskom Carstvu smatrala njegovom žitnicom, tako se i danas u najvećoj mjeri uzgajaju upravo žitarice. Sicilija je poznata i po maslinovom ulju za koje se uzgajaju najkvalitetnije sorte maslina.

Još od vremena kada je bila pod islamskom vlasti, pojedini dijelovi otoka poznati su po uzgoju agruma, uglavnom naranči, limuna i mandarina, a zastupljen je i uzgoj orašastog voća (bademi, lješnjaci, pistacio). Razdoblje španjolske vladavine, pak, ostavilo je “najslađi” utjecaj – tradiciju proizvodnje čokolade, i to posebnih okusa zbog dodavanja egzotičnih začina. Sicilijanska vina također su prepoznatljivi izvozni proizvod, a vinarstvo je početkom 90-ih godin prošloga stoljeća doživjelo uzlet i ekspanziju.

Stromboli

Još jedan važan gospodarski sektor Sicilije je ribarstvo, s obzirom da ona obiluje brojnim lukama impozantne ribarske flote. Tune, sardine, srdele, skuše, sabljarke… prodaju se i kao konzervirani i dimljeni proizvodi. I stočarstvo je važna i razvijena grana, a uz njega je vezana proizvodnja mlijeka i svježih sireva.

Smještaj na Siciliji

Ako želite odsjesti u živopisnom Palermu i doživjeti Siciliju u svoj svojoj punini, na izbor Vam se nude brojni hoteli. Jedan od njih, Astoria Palace, s četiri zvjezdice, nalazi se u blizini brojnih znamenitih lokacija i ponudit će Vam ugodan odmor po razumnoj cijeni, a smještajem na mirnijoj lokaciji osigurat će Vam predah od šetnje kaotičnim palermskim ulicama.

Luksuzan hotel Dimora Bellini Luxury Rooms and Breakfast smješten je na 10 minuta udaljenosti od centra Palerma te će Vas očarati zanimljivim inerijerom.

Ako pak želite iz hotela “zakoračiti” u more, takvu mogućnost nudi hotelski kompleks Villaggio Cala Mancina.

Sicilija

Siciliju treba doživjeti

Prirodne ljepote i bogata povijest koja je rezultirala spomenicima na svakom koraku, u kombinaciji s lokalnim stanovništvom punim života, otvorenim i druželjubivim, čine Siciliju izuzetnim odabirom za turistički posjet i uživanje u svemu što ona nudi.

Sicilija

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button