Skijališta koja se ne propuštaju

Odmor zimi gotovo je nezamisliv bez obiteljskog odlaska na skijanje. Bilo da obožavate skijati ili tu zanimljivu vještinu tek trebate svladati – zabava na snijegu uvijek je zagarantirana. Mnogo je razloga zašto nas skijanje veseli, počevši od provođenja vremena na svježem i čistom zraku koji tijelo ispunjava pozitivnom energijom, ugodnih večernjih druženja s prijateljima, laganih šetnji bajkovitim mjestašcima, uživanje u glazbi, ispijanja ukusnih toplih napitaka pa sve do sklapanja novih poznanstava.

Zato, ako još uvijek niste odredili destinaciju u kojoj biste ove zime voljeli odsjesti, znajte kako vas već danas u najpoznatijim i najljepšim skijalištima Slovenije čeka odlična atmosfera koju valja doživjeti.

Neizostavna Kranjska Gora

Ako ste pobornik jednostavnosti i sviđa vam se ideja u kojoj ne morate potrošiti sate kako biste došli do skijališta, onda je boravak u gradiću podno Julijskih Alpi kao naručen za vas! Naime, svoj automobil parkirajte ispred hotela i uskočite u besplatan autobus sa staklenim krovom te uživajte u prekrasnom pogledu od 360°. Samo se skijalište nalazi na 800 metara nadmorske visine, a nadvisuje ga vrh Vitranc sa 1.570 metara.

kranjska-gora

Svojim gostima pruža mogućnost izbora između 18 skijaških programa različitih tehničkih zahtjevnosti pa je samim time i omiljena destinacija obitelji s manjom djecom. Zimska turistička ponuda osim iznajmljivanja skijaške opreme nudi dnevno i noćno skijanje, sanjkalište, prirodno i umjetno klizalište, školu skijanja i bordanja, mogućnost skijaškog trčanja i penjanja po ledu.

Na dnu skijališta nalazi se Snježna plaža – plato ispunjen restoranima, barovima i terasama stvorenim za uživanje na suncu. Što se tiče smještaja, osim kvalitetnih hotela, postoji cijeli niz privatnih pansiona, apartmana i soba tako da svatko bez većih problema može naći najbolju opciju za sebe.

Kako doputovati: Ako krenete iz Rijeke, putovat ćete preko Postojne, Ljubljane i Jesenica kombinirajući tako običnu i auto-cestu na putu dugom 200 km. Iz Zagreba je put dugačak 220 km ukoliko se ide preko Ljubljane i Jesenica.

Prostrano Mariborsko Pohorje

Poznato kao najveće slovensko skijalište na kojem se održava tradicionalna Zlatna lisica – natjecanje Svjetskog kupa za skijašice. Pohorje je planina smještena između Maribora i Dravograda, a njezin najviši Črni vrh nalazi se na 1.543 metra nadm. visine. Samo skijalište leži na nešto manjoj nadmorskoj visini koja se uzdiže do 1.327 metra. Međutim, bez obzira na takav niži položaj, skijalište svake godine svoje posjetitelje dočeka zaogrnuto snijegom.

Pohorje

Na skijalište se dolazi s podnožja zvanog Snežni stadion, nakon čega se žičarom stiže na predio Bolfenk na čijoj se suprotnoj smjestilo područje Areh. Pohorje ukupno broji 33 km uređenih staza, a 20 kilometara staza posebno je uređeno za skijaško trčanje. Prijevoz do željenih staza omogućen je sjedežnicama, vučnicama različitih vrsta te kabinskom žičarom. U zimsko vrijeme žičare s radom počinju od 9 sati te završavaju u 16 sati, a u noćnom skijanju moguće je uživati od 18 do 21 sat.

Na skijalištu se nalazi i nekoliko lijepo uređenih restorana u kojima je za vrijeme pauze od skijanja moguće pronaći željeno osvježenje. Smještaj je vrlo raznolik i kreće od pristupačnih pansiona pa sve do luksuznih wellness hotela.

Brzo i lako dostupan iz Zagreba, grad Maribor nudi niz opcija za zabavu poslije skijanja pa tako izlasci u restorane, slastičarne, shopping centre, kina ili barove – garantiraju izostanak dosade.

Impresivan krajolik skijališta Vogel

Smješteno u nacionalnom parku Triglav, ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha Slovenije i iznad jezera Bohinj – Vogel svojim idiličnim krajolikom privlači goste u vrijeme svih godišnjih doba. Do skijališta se dolazi stajaćom gondolom s mjesta Ukanc koja prevozi 80 skijaša te ih naposljetku prebacuje na nadmorsku visinu od 1.535 metra gdje zapravo počinje skijalište. Nakon izlaska iz gondole, gosti mogu zastati i odmoriti se u nekoliko hotela, restorana ili kafića, ali i otići do obližnjeg servisa ili škole skijanja.

skijalste-vogel

Također, djeca koja još uvijek nisu naučila skijati mogu se nesmetano igrati u vrtiću koji je organiziran na samom početku skijališta. Vogel je posebno atraktivno skijalište kada je riječ o ekstremnom skijanju odnosno turno skijanju, skijanju po neuređenim stazama i dubokom snijegu. Nakon zahtjevnog skijaškog dana, preporuča se odlazak u obližnje restorane u kojima goste čeka bogata gastronomska ponuda i to po prilično povoljnim cijenama, a smještaj je najbolje pronaći u samoj dolini gdje se nalazi velik broj apartmana, pansiona i hotela. Sveukupno gledajući, riječ je o izuzetno simpatičnom i mirnom skijalištu u kojem se lako zaobilazi naporna i poznata gužva većih skijališta.
Pravi snježni raj!

Kako doputovati: Do skijališta Vogel može se doputovati autocestom iz Ljubljane prema Kranju nakon čega se skreće na običnu cestu za Bled i Bohinjsku Bistricu. Od Rijeke treba prevaliti oko 180 km, a iz Zagreba oko 220 km.

Jedinstvena wellness oaza Rogle

Turistička aktivnost ovog dijela Slovenije započela je prije 40-tak godina kada je napravljen prvi kompleks bazena na termalnom izvoru u Zrečama koji su se prvotno koristili izvan zimskog perioda. Međutim, to promijenilo u trenutku kada je odlučeno da se termalna voda treba iskoristiti u svrhe liječenja i rehabilitacije. U isto to vrijeme, radilo se i na obližnjem brdu koje je postalo jedno od četiri najznačajnija u čitavoj „deželi“.

rogla-1

Za razliku od svih drugih slovenskih skijališta, jedinstvene usluge wellnessa u podnožju Termi osigurale su Rogli da postane sinonim kvalitetnog obiteljskog i vikend druženja. Osim termalne vode, specifičnost skijališta krije se i u mogućnosti dolaska automobilom do samog vrha planine na kojem se nalazi hotel izgrađen na prilično velikom platou. Ova mogućnost može stvoriti određene probleme u periodu težih vremenskih prilika (vožnja uzbrdo), ali isto tako predstavlja posebnu vrstu komocije za goste koji sve usluge žele imati nadohvat ruke.

Osim omiljenih skijaških staza Planje, Jase i Košute, skijalište se diči i vrhunskim snow parkom koji se smjestio na stazi Mašin Žaga. Također, gostima se nudi mogućnost korištenja motornih sanjki, sportske dvorane, turno skijanja te beskrajnog uživanja u adrenalinskom sanjkalištu Zlodejevo otvorenom čitave godine.

rogla

Skijalište Rogla pruža odlične uvjete za jednodnevne ili višednevne zimski izlete odnosno mogućnost idealnog bijega u planine okružene gustom i netaknutom crnogoricom.

Kako doputovati: Skijalište Rogla je od Zagreba udaljeno 150 km što u prijevodu znači oko dva sata vožnje automobilom, a prema skijalištu je moguće krenuti iz dva pravca. Prvi vodi preko Krapine i Ptuja pa dalje prema Kidričevu, Slovenskoj Bistrici te Zreču, dok drugi vodi preko Rogateca, Rogaške Slatine pa preko Slovenskih Konjica ili Slovenske Bistrice sve do Zreča i Rogle.

Skijalište Kanin-Bovec s pogledom na more koji oduzima dah

Bovec je mjesto smješteno gotovo na samoj tromeđi Slovenije, Italije i Austrije, a od 2009. povezano je i s talijanskim mjestašcem Sella Nevea, zajedno čineći jedinstvenu skijališnu cjelinu. Pristup sa slovenske strane skijalištu omogućen je vremešnom žičarom koja vozi prilično dugih 35 minuta, ali nakon što zastane na vrh, slijedi čaroban pogled na Triglav s jedne strane te na prekrasno Jadransko more s druge – ostavljajući sve posjetitelje bez daha.

kanin-bovec

Samo skijalište nalazi se na rasponu od 1.140 do 2.292 metara nadm. visine, a na njemu se nalaze raznolike staze ukupne dužine preko 30 km. Može se primijetiti kako su staze znatno bolje uređene na talijanskoj strani čije novije žičare doprinose ugodnijem iskustvu skijanja. Također, pravi ljubitelje skijanja izvan staza na ovom će skijalištu doći na svoje jer je ono kao stvoreno za sve vrste alternativnog skijanja, a Kanin je i svake godine početkom ožujka domaćin Freeride Battlea, poznatog natjecanja u ekstremnom skijanju i boardanju.

Na skijalištu se nalaze četiri restorana, a na gornjoj stanici žičare iz Bovca smješten je i veliki restoran zamišljen i izgrađen kao vidikovac. Uz njih, valja istaknuti i planinarski dom s restoranom Rifugio Gilberti koji se nalazi na talijanskoj strani skijališta.

Kako doputivati: Put do skijališta iznosi od 260-280 km, a iz Zagreba se može krenuti preko Ljubljane, Kranjske Gore, Tarvisia i nazad u Sloveniju. Oni koji vole pejzažne rute, mogu ići preko Kranjske Gore i prijevoja Vršič dok je treća solucija ići preko Škofja Loke i Tolmina pa voziti uz talijansku granicu sve do Bovca sa jugozapadne strane. Ukoliko se kreće iz Rijeke, put je nešto ugodniji i uključuje autocestu od Trsta prema Udinama pa sve do izlaza Carnia-Tolmezzo od kojeg se nastavlja običnom cestom do Sella Nevee.

Facebook Like Button