Slanina je zdrava i kao specijalitet, dodatak jelu ili začin – svejedno je!

Neodoljiva, ukusna i zdrava – domaću slaninu morate kušati. Neodoljivog je mirisa, slanina ima sjajan okus u svim varijantama, ali je i dobar izvor energije. Daje nam osjećaj sitosti, a osim što je ukusna izvrsna je zamjena za sol.

Slanina je tradicionalna namirnica koja je osobito tražena ako se proizvodi od domaće ili crne slavonske svinje poznate po mesu iznimne kvalitete.

slanina

Znate li da se slanina odlično sljubljuje i s plodovima mora

Ako ne vjerujete, sljedeći puta kad radite rižoto od liganja ili hobotnicu s bobom, najprije na crvenom luku popržite malo slanine. Uživat ćete u eksploziji okusa.

slanina-2

Dokazano, slanina ne “ubija”

Naprotiv, skandinavska i kanadska istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prirodnih masti koja se nalazi u domaćoj slanini, a osim toga odavno je poznato da debljaju ugljikohidrati.

OVDJE saznajte još i malo više – Znate li da je i kokosova mast prava je riznica energije?

Idealna je u kombinaciji s najjednostavnijim jelima koja se brzo pripremaju, pa kada pečete jaja najprije popržite malo slanine, poprženu na sitne komadiće možete dodati raznim salatama, a u kombinaciji s povrćem na ražnjiću s roštilja neodoljivog je okusa.

slanina-3

Kolika je količina slanine koja je preporučljiva za konzumaciju na mjesečnoj bazi

Nutricionisti savjetuju povremenu konzumaciju slanine, dva do tri puta tjedno i to oko 30 grama dnevno. Prednost, naravno, daju domaćoj slanini koja je poželjna namirnica u preporučenim količinama.

Svi znamo da je slanina u Slavoniji nezaobilazan specijalitet i da je u tom dijelu Hrvatske nude na sve načine.
ZANIMLJIVOST
Znate li da je u Požeško-slavonskoj županiji slanina u kombinaciji s vinom čak dobila i svoj festival – Slanvin. :)

slanina-4

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button