Ana Grgić Tomić donosi recept za kremasti rižoto od šparoga i škampi

Ana Grgić Tomić spremila je za nas izuzetno fini recept za kramasti rižoto, disk od morskih šparoga, dimljenih jadranskih škampi i cvijeta jabuke za 4 osobe.

Ovaj kremasti rižoto možda vam se čini kompliciran, ali svi su sastojci dobavljivi na našim tržnicama ili dućanima zdrave prehrane stoga se iskušajte u spravljanju ovog recepta koji je prava rapsodija okusa.

OVDJE možete doći do još nekoliko recepata slavne Esplanadine chefice Ane Grgić

Salata od kuhane piletine: predlaže masterchef Ana Grgić
Janjeći kotleti, umak od gorušice, mini povrće

Sastojci za recept:
320 g Riso Gran Riserva Gallo
1 dl bijelog vina
temeljac od povrća
sol
15 ml maslinovog ulja
100 g maslaca
20 g parmezana
45 g luka
papar
affila cress
cvijet jabuke

Za disk od morskih šparoga:
16 g morskih šparoga
2 g gellana
160 ml temeljca od povrća

Za škampe:
320 g škampa
maslinovo ulje

Priprema recepta:
Priprema rižota
Ugrijte ulje u dubokoj tavi, stavite luk i rižu. Sotirajte uz stalno miješanje do lagano zlatnožute boje. Dodajte vino i pustite da ispari. Dolijte pola temeljca, stalno miješate i po potrebi dolijevajte temeljac, te kuhajte dok riža nije u potpunosti gotova.
Maknite s vatre i dodajte maslac i parmezan. Ako rižoto nije dovoljno kremast dodajte još temeljca te sol i papar. Na kraju dodajte dimljene škampe u rižoto.

Priprema diska od morskih šparoga
U vrući temeljac od povrća dodajte šparoge i kuhajte dvije minute.
Usitnite štapnim mikserom, dodajte gellan i ponovno miksajte štapnim mikserom. Izlijte na ravni pladanj, ohladite i režite krugove.

Priprema škampi
Očistite škampe i marinirajte maslinovim uljem. (Stanjte ih i kratko stavite u uređaj za dimljenje.)

Posluživanje kremastog rižota
Poslužite u dubokom tanjuru, na vrh stavite dimljene škampe, potom disk od šparoga.
Ukrasite škampima, affila cress klicama i cvijetom jabuke.

Dobar tek!

Tekst: Ana Grgić
Fotografije uz odobrenje hotela Espalanda Zagreb

Facebook Like Button