Sretni vrt ljubitelja hrane

U povodu sedmog „Tjedna talijanske kuhinje u svijetu – izvrsnost talijanskog okusa“ Talijanski institut za kulturu u Zagrebu organizirao je izložbu talijanskog fotografa i gurmana Marca Del Comune (1960.) pod nazivom „Hortus felix“ (17.11. – 8.12.2022.).

izlouba-marco-comuna-1

Potaknut svjetonazorom kuhara i gastronoma Gualtiera Marchesija (1930.-2017.) Del Comune je u suradnji s njim fotografirao ne samo gotovu hranu nego „proizvode poljoprivredno-prehrambenog lanca i njihove proizvođače“, zbog čega je voće ili povrće često položeno u ruke marljivih poljoprivrednika.

„Ruke obilježene dubokim brazdama poput zemlje koju obrađuju, iz kojih izvire sjećanje na tradiciju predaka, ali i dostojanstvo, ponos, zadovoljstvo učinjenim: zahvaljujući tim rukama prenosi se povijest teritorija koja stvara dobit, poput one vulkanske zemlje u kojoj se uzgaja rajčica Piennolo del Vesuvio, jedan od najstarijih ZOI poljoprivrednih proizvoda Kampanije, također predstavljena u tradicionalnim napuljskim jaslicama.“(tekst uz izložbu).

izlouba-marco-comuna-2

U odabiru „motiva“ fotograf traga za onima koji su vezani uz tradicionalni način proizvodnje i pripreme, „izvlačeći“ pri snimanju svu raskoš njihovih boja i oblika.

Želeći naglasiti autohtonost ostavlja ih u autentičnom ambijentu, povrtnjaku ili livadi, u trenutku kada ih se bere ili „miluje“. Osim voća i povrća , na izložbi se mogu vidjeti poljoprivrednici kako stoje ili sjede okruženi svojim proizvodima, a sama kompozicija odiše duhovitošću: krupni proizvođač sira u krilu drži veliki kolut sira, mlada žena kleči pokraj piramide od sira (sir je česta inspiracija za fotografske dosjetke) ili muškarac kako ponosno stoji okružen paprikama.

izlouba-marco-comuna-3

Na otvorenju su Marco Del Comune i kustosica Manuela De Leonardis (1966.) opisali pozadinu nastanka ovih fotografija, pokazavši da takozvana primijenjena fotografija u potpunosti posjeduje sve odlike umjetničkog djela.

Fotografije Marco Del Comuna

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button