U povodu sedmog „Tjedna talijanske kuhinje u svijetu – izvrsnost talijanskog okusa“ Talijanski institut za kulturu u Zagrebu organizirao je izložbu talijanskog fotografa i gurmana Marca Del Comune (1960.) pod nazivom „Hortus felix“ (17.11. – 8.12.2022.).
Potaknut svjetonazorom kuhara i gastronoma Gualtiera Marchesija (1930.-2017.) Del Comune je u suradnji s njim fotografirao ne samo gotovu hranu nego „proizvode poljoprivredno-prehrambenog lanca i njihove proizvođače“, zbog čega je voće ili povrće često položeno u ruke marljivih poljoprivrednika.
„Ruke obilježene dubokim brazdama poput zemlje koju obrađuju, iz kojih izvire sjećanje na tradiciju predaka, ali i dostojanstvo, ponos, zadovoljstvo učinjenim: zahvaljujući tim rukama prenosi se povijest teritorija koja stvara dobit, poput one vulkanske zemlje u kojoj se uzgaja rajčica Piennolo del Vesuvio, jedan od najstarijih ZOI poljoprivrednih proizvoda Kampanije, također predstavljena u tradicionalnim napuljskim jaslicama.“(tekst uz izložbu).
U odabiru „motiva“ fotograf traga za onima koji su vezani uz tradicionalni način proizvodnje i pripreme, „izvlačeći“ pri snimanju svu raskoš njihovih boja i oblika.
Želeći naglasiti autohtonost ostavlja ih u autentičnom ambijentu, povrtnjaku ili livadi, u trenutku kada ih se bere ili „miluje“. Osim voća i povrća , na izložbi se mogu vidjeti poljoprivrednici kako stoje ili sjede okruženi svojim proizvodima, a sama kompozicija odiše duhovitošću: krupni proizvođač sira u krilu drži veliki kolut sira, mlada žena kleči pokraj piramide od sira (sir je česta inspiracija za fotografske dosjetke) ili muškarac kako ponosno stoji okružen paprikama.
Na otvorenju su Marco Del Comune i kustosica Manuela De Leonardis (1966.) opisali pozadinu nastanka ovih fotografija, pokazavši da takozvana primijenjena fotografija u potpunosti posjeduje sve odlike umjetničkog djela.
Fotografije Marco Del Comuna
Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti