Lakše nam je kada nismo sami

Galerija f8 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu je mjesto gdje izlažu studenti ADU (ponekada i profesori) i gdje se u pravilu mogu vidjeti izvrsne izložbe u čemu nije iznimka niti izložba Filipa Milkovića (1997.) „Poznati teritorij“( 28.10.-19.11. 2022.).

izlozba-poznati-teritorij-1

O svojem je radu Milković u katalogu zabilježio: “Poznati teritorij“ je autofikcijsko istraživanje čija je polazišna točka portretiranje nekoliko najbližih osoba. Portreti su isprepleteni s mrtvim prirodama osobno značajnih predmeta iz različitih razdoblja života i fotografijama privatnih prostora u kojima svakodnevno boravim , stvarajući psihološku topoanalizu osobnog teritorija imaginacije.“

Da bi bilo jasnije, valja reći da je izložba nastajala u doba zatvaranja (lockdown) zbog epidemije i potresa u Zagrebu što je bilo doista stresno razdoblje. Protiv nastalih tjeskoba svatko se borio vlastitim oružjem, a Milković je iz te borbe, nesumnjivo, izašao kao pobjednik.

izlozba-poznati-teritorij-2

Fotografije koje bi trebale predstavljati bilježenje svakodnevice (muha na ruci, pogled kroz prozor, obiteljsko ozračje) postaju odjednom slutnja nečeg višeg i važnijeg od same pojavnosti. U tom bih kontekstu izdvojila dvije vrlo zanimljive fotografije: starinskog ručnog ogledala i djevojke s mobitelom u okruženju vlastite sobe.

Obje fotografije (kao i većina ostalih) imaju naglašeni slikarski ugođaj, pa dok je ogledalo na tragu nadrealističkog slikarstva, djevojka pripada „hiperrealizmu“. Naglašeno realističke slike obično rese brojni detalji, pa tako i „naša“ djevojka leži u pretrpanom prostoru, a ono što je dodatna odlika ove fotografiju je duhovita kompozicija: djevojka leži ispod plakata za film „Parazit“, iznad njezine glave se nalazi (uz plišanog majmunčića) naslikana glava plišanog medvjeda, vrlo slična motivu na njezinoj papuči.

izlozba-poznati-teritorij-3

Neprepoznatljiv je izvor svjetla pod kojim ona proučava svoj mobitel, ali je nametljivo vidljiva mala svjetiljka čija svjetlost njoj ne pomaže, ali jasno osvjetljava filmski plakat s istaknutom riječju „Portreti“.

Svaka od fotografija na određen način prikazuje svjetlosni izvor, kao izravno prepoznatljiv ili kao dio kompozicije i na taj način „obilježava“ teritorij na kojem se susreću Milković i njegovi „modeli“ (među kojima je sigurno „omiljena“ mrlja od vlage na stropu).

Izložba „Poznati teritorij“ Filipa Milkovića nije samo serija odličnih fotografija nego utješna, dobro ispričana priča.

Fotografije: Filip Milković

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button