St. Jerome novi vinski brend stigao na hrvatsku scenu vrhunskih vina

Legendarna međimurska vinarija s novim je vlasnicima doživjela potpuni preobražaj, a rezultate višegodišnjeg truda pokazali su na predstavljanju održanom 20. veljače u Zagrebu.

promocija-nove-vinarije-st-jerome-1

Vinska scena Hrvatske bogatija je za još jedan novi vinski brend, za još jednu novu vinariju. U vinogradarskom centru Međimurja, u Štrigovi, osnovana je vinarija St. Jerome.

Ponikla na temeljima Podruma Štrigova koji je 2019. kupila varaždinska poduzetnička obitelj Kišiček, koja ga je zatim potpuno obnovila i koja mu je danas, nakon pet godina investicija i angažmana novih kadrova, uvođenja novih vinogradarskih i vinarskih praksi, i u konačnici, u trenutku kada su vina dosegla zamišljenu razinu kvalitete, dodijelila novo ime – St. Jerome.

Naziv je to koji baštini dugačku povijest vinarije i međimursku tradiciju vinarstva, izveden iz imena Svetog Jeronima rođenog u antičkom Stridonu, današnjoj Štrigovi, koji ujedno simbolizira novi početak.

promocija-nove-vinarije-st-jerome-2

Vizija obitelji Kišiček od samog začetka projekta je posvetiti se sortama koje su se već dokazale uspješnima u međimurskom kraju, izraziti ih vjerodostojno, s osjećajem za podneblje i specifične položaje vinograda.

Pušipel, sauvignon bijeli, chardonnay, muškat i traminac

Iz tog su razloga angažirali mladog i istovremeno iskusnog enologa iz Slovenije, Klemena Jungera, koji je iskustvo stjecao u vodećim austrijskim vinarijama i koji je dobro upoznat s potencijalima navedenih sorti i podnebljem Međimurja, Štajerske i Steiermarka.

Klemen Junger ima jasnu viziju o vinogradima, kojih St. Jerome ima oko 65 hektara, kao i o podrumu. Pristupa se promišljeno, s višestrukim berbama po sorti, strogom selekcijom grožđa, s minimalnom intervencijom i iznimno niskim sulfitiranjem vina.

promocija-nove-vinarije-st-jerome-3

Rezultate petogodišnjeg rada, obitelj Kišiček i njihov glavni enolog predstavili su javnosti i predstavnicima trgovine, 20. veljače 2024. u hotelu Zonar u Zagrebu. Na predstavljanju je direktor vinarije Karlo Kramar predstavio obiteljsku viziju razvoja projekta koja se temelji na vinima najviše kvalitete, plasmanu vina na restoransko tržište i ulaganju u vinski turizam u samoj vinariji.

promocija-nove-vinarije-st-jerome-4

Glavni enolog Klemen Junger je pak pojasnio kakav vinski svjetonazor stoji iza vina St. Jerome, a koji se uz minimalnu intervenciju, oslanja na očuvanje svježine i aromatičnosti kao ključnih svojstava međimurskih vina uz istovremeno postizanje dubine, mineralnosti i intenziteta okusa.

St. Jerome vina posjeduju gastronomsku vrijednost i idealna su za sparivanje sa širokim dijapazonom hrane od mediteranske, preko klasične hrvatske kontinentalne, pa sve do azijske kuhinje.

U skladu su sa modernim trendom umjerenih alkohola, a da pritom ne gube na intenzitetu i dužini okusa.

Uz dopuštenje: Vinart (sve fotografije)

Facebook Like Button