
Poznata sommelierka Jelena Šimić Valentić otkriva na što trebate paziti kad birate najpoznatije pjenušavo vino – obožavani šampanjac.
Nekoliko riječi o načinu dobivanja omiljenih šampanjskih mehurića
Šampanjac je prirodno pjenušavo vino čiji je sadržaj, kao i pritisak ugljikovog dioksida u boci proizveden isključivo naknadnim vrenjem, odnosno sekundarnom fermentacijom šećera u vinu.
Naknadno vrenje se postiže klasičnom metodom vrenjau boci ili vrenja u tankovima.
Klasična metoda vrenja u boci stara je oko 150 godina te ju nazivamo metode champenoise. Taj se izraz isključivo koristi za prirodna pjenušava vina klasične metode proizvedena u Champagni.
U drugim dijelovima Francuske ista se metoda naziva vins mousseux, u Italiji classico, a u Španjolskoj cava.
Šampanjac se proizvodi od tri sorte grožđa – pinot noir, pinot meunier i chardonnay
Pinot noir doprinosi tijelu, strukturi vinai dugovječnosti, chardonnay mu daje notu svježine i elegancije, a pinot Meunier osigurava zrelost cvjetne i voćne note u šampanjcu.
Šampanjci proizvedeni u godinama posebno dobrih berbi nose oznaku vintage ili millessimato
U Francuskoj oznaka blanc de blancs znači da je pjenušac proizveden samo od chardonnaya, a blanc de noirs da je proizveden od crvenih sorti pinot noira ili pinot meuniera.
Najvažnija vinorodna područja u Champagni su Montagne de Reims (pinot noir), Valle de la Marne (pinot meunier) i Cote de Blancs (chardonnay), dok se 1990., 1995., 1996., 2000., 2002. smatraju najboljim vintage godinama.
Šampanjci s oznakom berbe (vintage) imaju intenzivniji okus od non vintage šampanjaca tijelo im je punije i kompleksniji su na nosu te se okus duže zadržava u ustima.
Non vintage šampanjci su laganiji, svježiji i jednostavniji.
Rose šampanjci su puniji i zaokruženiji.
Kategorije slatkoće
Kategorije slatkoće u šampanjcu dijelimo na extra brut (manje od 6 grama neprevrelog šećera po litri), Brut (15 g/ l ), extra sec (12 i 20 g / l ), sec – suho (17 i 35 g / l ), demi sec – polusuho ( 33 i 50 g / l ) i doux ( slatko, više od 50 g / l neprevrelog šećera).
Ako nije dodan liker u Francuskoj se takvi pjenušci označavaju sa brut nature ili non-dosage, što znači da su se boce nakon degoržiranja napunile vinom iste kakvoće – bez dodatka šećera.
Taittinger, Ruinart, Jacquesson, Pommery i Billecart Salmon pripadaju kategoriji laganih elegantnih šampanjaca.
U šampanjce srednjeg tijela ubrajamo Moet & Chandon, Deutz i Charles (Piper) Heidsieck, dok Krug, Louis Roederer, Bollinger, Salon, Veuve Clicquot proizvode šampanjce punog tijela.
Kako procijeniti kvalitetu šampanjca u čaši
Bitan je izgled mjehurića (perlica) koji moraju biti sitni i brojni, te se kontinuirano kretati s dna čaše prema vrhu.
Mjehurići moraju davati osvježavajući osjećaj u ustima, okus ne smije biti previše agresivan.
Također, treba postojati dobra ravnoteža između sladora i kiseline.
Ako nam nakon ispijenog gutljaja u ustima ostane gorak okus, možemo pretpostaviti da je vino loše kvalitete.
Boca šampanjca i oznake veličina
Prema nazivu i veličini, od najmanje prema najvećoj, podjela šampanjskih boca je sljedeća:
Picolo (Split) | 1,875 dl | 1,5 čaša |
Filette-demi | 3,75 dl | 2 čaše |
Bottle | 7,50 dl | 5 čaša |
Magnum | 1,50 l | 10 čaša |
Jeroboam | 3,00 l | 20 čaša |
Rehoboam | 4,50 l | 30 čaša |
Methuselah | 6,00 l | 40 čaša |
Salmanazar | 9,00 l | 60 čaša |
Balthazar | 12,00 l | 80 čaša |
Nebuchanezzarr | 15,00 l | 100 čaša |
Melchior | 18,00 l | 120 čaša |
Primat | 27,00 l | 180 čaša |
Rječnik vinske proizvodnje:
LIQUER DE TIRAGE ili PRESA DI SPUMA: šećerni sirup od šećerne trske koji se, uz kvasac, dodaje baznom vinu kako bi započela sekundarna fermentacija vina u bociREMUAGE: svaki dan se okreće boca za 1/8 kruga uz lagano protresanje
PUPITRES: Konstruirani stalci u čije se otvore, pod kutom od 30 stupnjeva,
postavljaju boce
DEGORGEMENT: izbacivanje taloga
LIQUER D EXPEDITION: ekspedicioni liker, smjesa vina, šećera, sumpora likera i drugog, koji se dodaje da bi se zaštitio pjenušac
Tekst: Sommelier Jelena Šimić Valentić
Fotografija: uz dopuštenja WOW-A (fotografija žene i vino)
