Termanina medena pita – slastica naših baka

Donosimo vam recept za medenu pitu iz Slovenije gdje smo dobili sve sastojke za pripremu ove ukusne starinske delicije. Medena pita rasprostranjena je slastica i u našim krajevima, poznata još iz kuhinja naših baka kada su se pripremali slasni jednostavni kolači i torte.

Sastojci za recept:

Za tijesto
160 g mljevenih oraha
160 g maslaca
160 g brašna
140 g šećera
2 žlice meda
prstohvat soli

Za nadjev
500 g svježeg sira
4 žumanjka
100 g maslaca
100 g vrhnja

Za preljev
4 bjelanjka
150 g šećera

Priprema recepta

Pomiješajte brašno, sol, maslac koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi, orahe, med i šećer te izradite glatko tijesto. Ostavite ga neka odstoji 30 minuta, a potom ga premjestite u posudu za pečenje veličine 20 x 25 centimetara te pecite na temperaturi od oko 170 stupnjeva 20 minuta.

Tijesto izvadite iz pećnice nakon 20 minuta te rasporedite po njemu nadjev koji ste napravili od svježeg sira, žumanjaka, maslaca i vrhnja te pecite još 15 minuta.

U međuvremenu istucite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg, prelijte njime kolač i pecite još 12 minuta na 180 stupnjeva.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button