Tod nam pla (riblji kolačići)

Nesvakidašnji i neobični recept fanatastičnog okusa.

Sastojci za 4 – 6 osoba:

500 g fileta čvrste bijele ribe
80 g Ekozona rižinog brašna
30 ml ribljeg umaka “nam pla”
1 jaje
1 vezica svježeg korijandera
20 ml crvene curry paste
1 žlica sušene crvene čili papričice
100 g svježih zelenih mahuna
2 mlada luka
120 ml bijelog octa
100 g Ekozona šećera
1 svježi krastavac
1 glavica ljubičastog luka
2 svježe zelene čili papričice
1/2 žličice Ekozona sjemenki sezama
ulje za prženje
sol

Priprema:

Riblje filete narežemo na komade, svježe i sušene čili papričice očistimo od peteljki i koštica i narežemo na kolutiće, mladi luk i mahune očistimo i narežemo na kockice, jaje umutimo, svježi krastavac ogulimo i narežemo na malo veće kockice, a ljubičasti luk i korijander nasjeckamo.

U tavu iznad vatre stavimo šećer, dodamo narezanu crvenu sušenu čili papričicu, ulijemo ocat, pričekamo da zavri i da se šećer rastopi te stavimo na stranu da se umak ohladi.

Zatim u posudu sjekača stavimo komade ribljih fileta, ulijemo riblji umak i umućeno jaje, dodamo crvenu curry pastu, narezanu svježu zelenu čili papričicu, rižino brašno, sjeckani korijander, zatvorimo posudu i izradimo jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu premjestimo u prikladnu zdjelu, posolimo je, dodamo narezani mladi luk i mahune i izmješamo sastojke. Potom dlanove namočimo s malo vode, od smjese oblikujemo spljoštene kuglice i stavimo ih pržiti u duboku masnoću. Nakon dvije minute kolačiće okrenemo na drugu stranu i pržimo još dvije minute. pržene kolačiće izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Za to vrijeme u zdjelicu stavimo narezane krastavce, dodamo sjeckani luk, ulijemo ohlađeni umak od šećera, octa i čili papričica, dobro promiješamo i posipamo sjemenkama sezama. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti!

Dobar tek!

Uz dopuštenje EKOZONE (fotografije i recept)