Tod nam pla ili riblji kolačići jednostavno jelo za brz i zdrav obrok

Nesvakidašnji ukusan recept fanatastičnog okusa od bijele ribe oduševiti će vas, a dolazi nam s Tajlanda..

Riblji kolačičići su zapravno okruglice spravljene od bijele ribe i finih začina, a u Tajlandu se prodaju pod nazivom Tod nam pla na ulici i izuzetno su fini i zdravi.

Finger food Tod nam pla prilično ćete jednostavno izraditi i to u svega 10 minuta.

Riblje kolačiće možete servirati uz jednostavan slatko-kiseli umak od čilija, ali i nije obvezno, jer su riblji kolačići Tod nam pla sami po sebi dovoljno ukusni.

Sastojci za 4 – 6 osoba:

500 g fileta čvrste bijele ribe
80 g rižinog brašna
30 ml ribljeg umaka “nam pla”
1 jaje
1 vezica svježeg korijandera
20 ml crvene curry paste
1 žlica sušene crvene čili papričice
100 g svježih zelenih mahuna
2 mlada luka
120 ml bijelog octa
100 g šećera
1 svježi krastavac
1 glavica ljubičastog luka
2 svježe zelene čili papričice
1/2 žličice sjemenki sezama
ulje za prženje
sol

Priprema:

Riblje filete narežemo na komade, svježe i sušene čili papričice očistimo od peteljki i koštica i narežemo na kolutiće, mladi luk i mahune očistimo i narežemo na kockice, jaje umutimo, svježi krastavac ogulimo i narežemo na malo veće kockice, a ljubičasti luk i korijander nasjeckamo.

U tavu iznad vatre stavimo šećer, dodamo narezanu crvenu sušenu čili papričicu, ulijemo ocat, pričekamo da zavri i da se šećer rastopi te stavimo na stranu da se umak ohladi.

Zatim u posudu sjekača stavimo komade ribljih fileta, ulijemo riblji umak i umućeno jaje, dodamo crvenu curry pastu, narezanu svježu zelenu čili papričicu, rižino brašno, sjeckani korijander, zatvorimo posudu i izradimo jednoličnu smjesu.

Dobivenu smjesu premjestimo u prikladnu zdjelu, posolimo je, dodamo narezani mladi luk i mahune i izmješamo sastojke. Potom dlanove namočimo s malo vode, od smjese oblikujemo spljoštene kuglice i stavimo ih pržiti u duboku masnoću.

Nakon dvije minute kolačiće okrenemo na drugu stranu i pržimo još dvije minute. pržene kolačiće izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Za to vrijeme u zdjelicu stavimo narezane krastavce, dodamo sjeckani luk, ulijemo ohlađeni umak od šećera, octa i čili papričica, dobro promiješamo i posipamo sjemenkama sezama. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti!
Dobar tek!

Uz dopuštenje EKOZONE (fotografije i recept)

Facebook Like Button