Zagrebački restorani s domaćom kuhinjom

Ponekad se baš zaželimo prave domaće kuhinje u moru restorana modernih svjetskih kuhinja.

Onaj osjećaj topline i sjete kada jedemo nešto što nas podsjeća na djetinjstvo, bakinu kuhinju, obitelj i sigurnost nezamjenjiv je nekim novim trendovima, no često se danas i ta tradicionalna kuhinja kombinira s modernom kako bi ostala u toku s vremenom i dodatno zabavila naša znatiželjna nepca.

Ako nemate vremena otići van grada, a podijelili bi domaći obrok s najdražom osobom, užom ili širom obitelji, onda svakako obratite pozornost na ovih 5 zagrebačkih restorana koji su stručnjaci u pripremi domaćih recepata.

šparoge meso hrana food

VINODOL
Specijalizirani za područje tradicionalne kontinentalne i mediteranske kuhinje, ekipa iz Vinodola svoje recepte satka uz primjesu modernih tehnika pripremanja hrane.

Ponuda se prilagođava i sezoni pa se posebno pazi na odabir odgovarajućih namirnica.

Tako ovoga proljeća u samom centru Zagreba, Teslinoj 10, možete probati sasvim zanimljive kombinacije poput salate od domaće ukiseljene cikle s kremom od kozjeg sira i vinegretom s tostiranim lješnjacima i bourbon vanilijom.

Oduševit će vas i confita od sabljarke na podlozi od lisnate salate s kuhanim jajima i umakom od koromača i senfa, a volite li juhe zaljubit će te se u krem juhu od čimule.

U ovom restoranu neodoljiva su jela poput paštete od gusje jetre s dimljenim pačjim prsima i briocheom, paška janjeća jetrica u redukciji plavca na kremi od komorača s domaćim kroketima.

Restoran Vinodol mnogi posjećuju upravo zbog njegovih klasika poput mlade paške janjetine s ražnja, raštike s janjetinom, prženih lignji i kozica, raznoraznih tartova i slično.
U ponudi je i varijetet kvalitetnih vina na čaše koja će pratiti svaki specijalitet.

vino sir pršut hrana

KONOBA DIDOV SAN
Sa sloganom „Okusi i mirisi Dalmatinske zagore“, Konoba Didov san nudi svoje kulinarske kombinacije na čak dvije lokacije – na Donjem gradu i na Kajzerici u ugodnom i domaćem ambijentu.

Svojim receptima prenose bogatstvo kuhinje Dalmatinske zagore koje potječe iz njene geografske, nacionalne i kulturne raznolikosti zbog raznih utjecaja na kuhinju iz čega je nastala specifična mješavina bosansko hercegovačke i mediteranske kuhinje.

Svakako treba probati uštipke s kajmakom, sirom „iz kace i mišine“, domaći pršut i raštiku, žabe s pršutom, brudetom od jegulja žaba, teletinu i janjetinu ispod sača.

kolač od kukuruza i buče

STARI FIJAKER
Ovaj restoran bogate povijesti u Mesničkoj poslužuje autohtone tradicionalne hrvatske specijalitete od 1848. godine.
Kombiniraju zagrebačko-zagorsku kuhinju, a sve što serviraju je 100% domaće i provjerene kvalitete, poput gibanica, štrukla, štrudla koje se ovdje ponajviše traže.

Svi ljubitelji mesnih jela ovdje će se osladiiti s mesom s mlincima, njokama, domaćim rezancima, pašticadom, a od posebnih specijaliteta ovdje ćete pronaći pivničke kobasice i domaće krvavice.

Veliki je ovdje izbor još niza domaćih okusa od raznoraznih juhica, čvaraka, kulena, špek fileka, čobanaca, punjenih paprika i ostalih specijaliteta s kojima ste se dobro upoznali u maminoj i bakinoj kuhinje.

marelica, dunja,buča

DUBRAVKIN PUT
Smješten u Tuškanačkoj šumi, Dubravkin put nudi mnoštvo specijaliteta mediteranske kuhinje i široku ponudu vina na čaše prateći fine dining koncept.

Također se prilagođavaju sezoni pa tako uz svaku ide i novi menu, a ponudu za ručak mijenjanju svakih dva tjedna.

Pribavljaju domaće namirnice visoke kvalitete poput svježeg kravljeg sira s brežuljaka sjeverno od Zagreba, pačetine iz područja Varaždina, ribe od dalmatinskih ribara, kavijara od pastrve iz Zagreba, a sve povrće dolazi s Dolca.

U proljetni menu, između ostalog, uvrstili su carpaccio od grdobine, juhu od buče, domaće njoke s gamberima, tagliatelle sa txistorra kobasicom i Pecorino Romano sirom, teleće obrazi kuhane u bijelom vinu i šnenokle s malinama u kremi od vanilije.

juha hrana22

BALTAZAR
Baltazar je jedan od najstarijih zagrebačkih restorana, od 1982. otkada se na meniju nude mediteranska i kontinentalna kuhinja.

Velika se pozornost pridodaje sezonskom bilju, kojeg uzgajaju u vlastitom vrtu, a svoje izvore domaćih i svježih namirnica imaju diljem hrvatske, od ribe s Brača do janjetine s Paga.

U proljeće se okreću prema šparogama, mladom luku, artičokama i kombiniraju ih s ribom, mesom, jajima prema fine dining principu.
Bogata vinska lista prati brojne specijalitete poput tuna tartarea, domaće pljeskavice, jastoga, punjenih cvjetova tikvica i mnogih drugih.