Vina Korta Katarina osvojila čak tri Decantera

Vinarija Korta Katarina za svoja vina osvojila je tri Decantera, dvije bronze i jedno srebro, na natjecanju Decanter World Wine Awards.

Vina sorte Plavac mali u iskusnim rukama zaposlenika vinarije Korta Katarina već su ranije osvajala svjetski priznatu nagradu Decanter a ova svjetski priznata nagrada potvrda je kontinuiteta kvalitete proizvodnje vina.

korta-katarina-1

Bronzu je osvojilo vino Korta Katarina Plavac Mali – winemaker’s selection 2012., koje je odležalo nekoliko godina. Ima sve karakteristike koje krase sortu Plavac mali, snažno je s puno zemljanih i voćnih aroma a ipak ujednačeno u taninima.

Osim vina Plavac mali broncom se okitilo i vino Reuben’s reserve iz 2011. a srebrni decanter osvojilo je bijelo vino Korta Katarina Pošip 2017..

Sorti plavac mali iz proizvodnje vinarije Korta Katarina nije prvi put da osvaja odličja, kao ni svjetski priznatu nagradu Decanter. Sva priznanja i nagrade, a posebno Decanter značajno doprinose misiji prepoznavanja ove autohtone sorte na vinskim kartama diljem svijeta. Jednako je i s autohtonom sortom Pošip koja je na prošlogodišnjem natjecanju osvojila brončanu medalju te je samo jedan bod dijelio od srebra koji je ove godine i osvojen.

Sva priznanja i nagrade, a posebno Decanter značajno doprinose misiji prepoznavanja autohtone sorte Plavac mali na vinskim kartama diljem svijeta. jednako je i s autohtonom sortom pošip koja je na prošlogodišnjem natjecanju osvojila brončanu medalju te je samo jedan bod dijelio od srebra koji je ove godine i osvojen.

korta-katarina-decanter

“Iznimno smo ponosni što članove žirija kontinuirano oduševljavaju vina Korta Katarina, kako bijela tako i crna, ali i to što radom i trudom kontinuirano stvaramo još bolje proizvode. Ove godine poslali smo tri vina i sva tri su osvojila Decanter što je uistinu veliko priznanje za nas”, izjavio je Ivo Cibilić, direktor vinarije Korta Katarina.

Decanter je svjetski priznata nagrada koja ima utjecaj na tržišni status vina, a njezin značaj potvrđuje i žiri koji se sastoji od najistaknutijih vinskih profesionalaca koji su ujedno i poznavaoci pojedinih vinskih regija. Među stručnjacima iz cijelog svijeta u žiriju su i ove godine bili i hrvatski sommelieri Siniša Lasan i Mario Meštrović.

Iz godine u godinu broj hrvatskih vina koji sudjeluju u natjecanju Decanter World Wine Awards se povećava, baš kao i broj osvojenih medalja. Tako je ove godine u london poslan rekordan broj uzoraka na ocjenjivanje – ukupno 193 iz svih vinorodnih krajeva hrvatske.

Vina koja sudjeluju u ocjenjivanju kategoriziraju se prema različitim kategorijama poput regije, boje, sorte, stila, berbe, cjenovnog ranga, sve kako bi se dobile relevantne ocjene vina koja se mogu usporediti.

“Osim vrijednosti koje donosi ova nagrada za položaj vina na tržištu, ista je potvrda za cijeli naš tim kao i motivacija da stvaramo još kvalitetnija vina koja će oduševljavati vrhunske stručnjake, ali i sve ljubitelje vina Korta Katarina“, dodaje Cibilić.

Uz dopuštenje: Mint media (sve fotografije)

Facebook Like Button