Zoranov Lava cake

Zoran Ožegović u kuhinji priprema odličan čokoladni Lava cake.

Sastojci za 10 komada:
Šećer u prahu – 0,3 kg
Glatko brašno – 0,08 kg
Jaja – 8 kom
Maslac – 0,3 kg
Čokolada(min. 70% kakaa)- 0,3 kg
Kakao u prahu – po potrebi

Neka digne ruku onaj kome bar jednom dnevno ne dođe da pojede bar komadić čokolade, ako ne i jedan fini čokoladni desert. Mnogo restauranta i slastičarnica “prodaje” lava cake pod suffle i obratno- pa ću Vam sada otkriti jedan fini, brzi recept – baš za lava cake.

Brašno, jaja i šećer miksajte minimalno deset minuta. Čokoladu i maslac rastopite na pari te ostavite da se ohladi 5 minuta. Ručno povežite obje smjese.

Aluminijske posude za lava cake dobro premažite maslacem- moj savjet je da ostavite masalac na sobnoj temperature da omekša i onda penilom dobro obložite posude. Nakon toga u posude dodajte kakao u prahu i protresite da se oblože stijenke posuda.

Smjesu ulijevajte u kalup 3-4 mm do vrha, a posudicama lupnite o radnu površinu kako bi nestali mjehurići zraka. Stavite u pećnicu zagrijanu na 190-200 °C, 8-10 minuta. Kada je gotov izvadite ga iz kalupa te vrućeg servirajte na tanjur. Odmah ga poslužite gostima.

Uz ovaj desert se mogu servirati i razni umaci, kao npr. umak od vanilije i đumbira, umak od šumskog voća, umak od jagoda – pustite mašti na volju.

Sumnjam da postoji netko tko će ostati ravnodušan kada proba ovaj desert, pogotova ako mu uz njega poslužite i čašu finog pjenušca. Zašto ne domaćeg? Naime, iz pouzdanih izvora znam da uz njega fenomenalno paše pjenušac Classic – Tomac.

Uživajte u ovom slatkom zalogaju,

Dobar tek!

Uz dopuštenje Zorana Ožegovića (sve fotografije)

Facebook Like Button